Kimse yapmaz ama Yunanistan için dileniyorum

Güncelleme Tarihi:

Kimse yapmaz ama Yunanistan için dileniyorum
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2011 00:00

Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, “Ülkeyi iflastan kurtarmanın başka yolu yok” diyerek kabul ettirdiği 28.5 milyar Euro’luk yeni kemer sıkma paketinin ardından parlamentoda yaptığı konuşmada, ikinci bir yardım paketi almaktan duyduğu rahatsızlığı da dile getirdi. “Hiç bir ülkenin Başbakanı elinde bir dilenci tepsisi ile başka ülkelerden para toplamaya gitmek istemez” diyen Papandreu, ”Ben kesinlikle yapmak istemiyorum ama bunu Yunanistan için yapıyorum” dedi.

Papandreu sadece ekonomik krizle değil aynı zamanda parlamentoda uyguladığı ekonomik programlara itiraz eden muhalefet partileri ile de mücadele ederken, aşırı sağ parti LAOS’un lideri Yorgo Karatzaferis, Başbakan’ın getirdiği hiç bir öneriyi kabul etmeyeceklerini duyurdu. Bu arada geçen yıl Avrupa Birliği (AB) ve Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) 110 milyar Euro yardım alan Yunanistan’ın ikinci bir pakette 30 milyar Euro’su özelleştirme geliri olmak üzere 120 milyar Euro’luk bir yardım paketine ihtiyacı olduğu görüşü ağırlık kazandı. Ancak bu paketin şartlarından biri de Yunan parlamentosunda kemer sıkma paketleri konusunda daha geniş bir konsensüs sağlanması. Oysa muhalefet, önlemlerin ekonominin bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 5.5 daralmasını da örnek göstererek büyümeyi olumsuz etkilediği gerekçesi ile yeni uygulamalara karşı çıkıyor.

Özel sektörün katılımı

Yunanistan Maliye Bakanı Yorgo Papaconstantinau da, diğer partilerin desteğini almak amacıyla eylül ayında KDV oranları ile kurumlar vergisinde indirime gitmeyi düşündüklerini açıkladı. Yeni bir kurtarma paketinin özel sektörün de gönüllü katılımı ile olması gerektiğini belirten Papaconstantinau, “Olası yeni bir paket, Yunanistan’ın planlanan özelleştirme gelirlerinden, gönüllü özel sektör katılımından ve Euro Bölgesi ülkelerinin olası kredilerinden oluşturulmalı. Paket ülkenin 2012-2014 yılları arasındaki finansman ihtiyacını sağlayacak şekilde olmalı” diye konuştu.

Almanya Yunanistan’a 12 milyar Euro’luk yardımı onayladı

ALMANYA Yunanistan’a temmuz ayı başında yapmayı planladığı 12 milyar Euro’luk ikinci yardım paketini kabul etti. Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, oylamadan önce yaptığı konuşmada, Yunanistan’a bunun dışında da ek yardım yapılması gerektiğini savundu. Schaeuble, yardımların yapılmaması durumunda Yunanistan’ın borçlarını ödeyemez duruma geleceğini, bunun da hem avro bölgesine, hem de global gelişmeye olumsuz etkisi olacağını söyledi. Özel bankaların da Yunanistan’a ek yardım yapılmasına yardımcı olması gerektiğini ifade eden Schaeuble, ek yardım miktarının ne kadar olacağı konusunda ise henüz bir şey söyleyemeyeceğini kaydetti.

Özelleştirme listesi giderek genişliyor

YUNANİSTAN genişlettiği özelleştirme programını açıkladı. Enerji sektöründe ağırlık kazanan programın detayları şöyle:
Hellenic Petroleum’daki yüzde 35 hissesini 2012’nin ilk çeyreğine kadar satılacak.
Gaz şirketi Depa’daki hisselerini yüzde 32-55 oranında satarak, sadece yüzde 10 hisseyi elinde tutacak.
Gaz dağıtım şirketi Defa da satılık.
Hükümet daha önce açıkladığı bankacılık, ulaştırma ve turizm sektörünü kapsayan özelleştirme programını da hızlandırmayı amaçlıyor.

Maaş düşecek çalışma saati artacak

YUNANİSTAN hükümetinin kabul ettiği 28.5 milyar Euro’luk kemer sıkma paketi çalışma saatlerinin artırılmasından savunma harcamalarının kısılmasına kadar bir dizi tedbiri yeniden gündeme getiriyor. Başbakanı Yorgo Papandreu’nun “Reçetemiz acı ve tedavi adanmışlık ve kararlılık gerektiriyor” dediği paketde, öne çıkan bazı önlemler şöyle:

Kelle vergisi

Kamu personelinin 37.5 olan haftalık çalışma saati 40’a çıkarılacak. Kamu çalışanlarının maaşları 2011’de 800 milyon, 2012’de 660 milyon, 2013’te 398 milyon, 2014’te 246 milyon ve 2015’te de 71 milyon Euro azaltılacak.
Aylık geliri 1000 Euro’nun üzerinde olan herkes 4-5 yıllığına yüzde 3’e kadar ‘kelle vergisi’ ödeyecek.
Devlet sektöründe çalışan sözleşmeli personel sayısı her yıl yüzde 10 azaltılarak, 5 yıl sonunda yarıya indirilecek.
Kıdem tazminatlarında kesinti yapılacak. 1700 Euro’dan yüksek maaş alan 60 yaşından küçük emeklilerden yüzde 8 ekstra vergi alınacak.
İşsizlik ödemeleri ise bu yıl 1 milyar, 2012’de 1.26 milyar, 2013’te 1 milyar, 2014’t 790 milyon ve 2015’te de 400 milyon Euro azaltılacak.

Sigaraya zam

Gıda maddelerindeki yüzde 13 KDV yüzde 23’e çıkarılacak. Sigaraya, alkole, taşıt vergisine yeni zam yapılacak.
Vergi muafiyetleri kaldırılacak. Vergi gelirleri bu yıl en az 2.45 milyar Euro, 2012’de 2.88 milyar Euro, 2013’te 450 milyon Euro ve 2013’te de 300 milyon Euro artırılacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!