Elektrik dağıtımında 3 ay ek süre için 192 milyon dolar ödeyecekler

Güncelleme Tarihi:

Elektrik dağıtımında 3 ay ek süre için 192 milyon dolar ödeyecekler
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2011 00:00

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın (ÖİB) açtığı yedi elektrik dağıtım bölgesi için toplam 10.8 milyar dolar gelir beklenen ihalelerde şirketlere verilen ek sürenin şartları belli oldu. İdare, şirketlere ay sonuna kadar ihale bedelinin yüzde 2’sini ek teminat olarak getirmeleri karşılığında 30 Ağustos’a kadar ek süre imkanı sunacak.

Haberin Devamı

Yani, şirketler üç aylık ek süre için 192 milyon dolar ek teminat yatırmış olacak.

Ek süre kararı tamam

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), 10.8 milyar dolar gelir beklediği yedi elektrik dağıtım bölgesinin satışında beklenen ek süre kararını dün verdi. Boğaziçi, Toroslar, İstanbul Anadolu Yakası, Dicle, Gediz ve Trakya bölgeleri için geçtiğimiz haftalarda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın da katılımıyla gerçekleşen toplantıda, ihale bedellerinin 6.2 milyar dolarının peşin yatırılmak zorunda olduğu vurgulanarak, şirketlerden 31 Mayıs’a kadar kazandıkları ihalelerle ilgili çizecekleri yol haritasını ÖİB’ye bildirmeleri istendi. Bu süreçte Akdeniz Elektrik Dağıtım özelleştirme ihalesinde en yüksek teklifi veren Park Holding çekilirken, diğer tüm şirketler f ek süre taleplerini iletti. Ek süre için firmalardan ek teminat alacağını açıklayan ÖİB, bunun şartlarını ise dün netleştirdi. Enerjisa dışındaki şirketlerden 29 Ağustos’a kadar ek süre için ihale bedellerinin yüzde 2’si oranında ek teminat istenecek.

Haberin Devamı

MMEKA’ya 96 milyon dolar

Şirketler, teminat mektubunu en geç 30 Haziran’da İdare’ye vermek zorunda olacak. Şirketlerin ek teminatlarının toplamı ise 192 milyon dolara karşılık geliyor. Bu karara göre, Mehmet Emin Karamehmet ve Mehmet Kazancı ortaklığındaki MMEKA’nın, Boğaziçi Elektrik Dağıtım bölgesi için 2 milyar 990 milyon dolarlık ihale bedelinin yüzde 2’si olan 59 milyon 800 bin dolar ve İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım bölgesi için ise 1 milyar 813 milyon dolarlık bedelin yüzde 2’si olan 36 milyon 260 bin dolarlık ek teminat yatıracaklar. Yani şirketin toplam ek teminat tutarı 96 milyon 60 bin doları bulacak.

Diğer bölgeler için istenen ek teminatlar ise sırasıyla şöyle olacak: Karavil-Ceylan ortaklığı 4 milyon 560 bin dolar; Eti Gümüş ve Söğütsen Seramik ortaklığı 38 milyon 300 bin dolar; Aksa Elektrik 12 milyon 440 bin dolar; Yıldızlar SSS 41 milyon 500 bin doları yatırmak zorunda. Ek teminatların toplamı 192 milyon 860 bin dolar oluyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!