OECD’den Türkiye için korkutan tahminler

Güncelleme Tarihi:

OECD’den Türkiye için korkutan tahminler
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2011 12:50

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), ekonomi hızla büyürken Türkiye’nin cari açığının GSYİH’nin yüzde 8.7’sine kadar yükselebileceğine belirtti. Türkiye'de mevcut durumda cari açığın milli gelire oranı yüzde 6.6 seviyesinde bulunuyor.

Haberin Devamı

Paris merkezli kuruluş, geçen yılın Kasım ayında Türkiye’nin cari açığının yüzde 5.7 olacağını tahmin etmişti.   

 

OECD aynı zamanda bugün yayımlanan raporunda, Türkiye’deki ekonomik büyümenin geçen bu yıl 2010’daki yüzde 8.9’a kıyasla, yüzde 6.5’e gerileyeceğini de belirtti.

 

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), bankaların verdiği kredileri azaltmak ve ithalata yönelik iç talebi dengelemek için Aralık’tan bu yana bankalar için munzam karşılıklarını yüzde 10 oranında artırdı.

 

OECD, Türk yetkililerin faiz oranlarını yükseltmeden, munzam karşılıklarını artırmaya yönelik yeni bir para politikası konusunda dikkatli hareket etmesi gerektiğini de belirtti.

 

Haberin Devamı

Bununla birlikte, böyle bir para politikasının gerçekleşmesi durumunda, Türkiye’nin yeni önlemler almak durumunda kalabileceği de belirtildi.

 

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise, 16 Mayıs’taki açıklamalarında, hükümetin MB’nin oldukça güçlü olan iç talebi dengelemek ve cari açığı azaltmakta sorun yaşaması durumunda, devreye girmeye hazır olduğuna işaret etmişti.

 

Şimşek, MB’nin bankaların verdiği kredileri nasıl etkilediğini ölçmek için henüz erken olduğunu, bu yüzden herhangi bir para ya da mali politika ihtiyaç duyulmadığını da belirtti.

 

Diğer yandan, OECD, enflasyonun bu yıl yüzde 5.7’ye çıkabileceğini belirtti. Nisan ayında enflasyon yüzde 4.3 seviyesindeydi.

 

GÖZLER BUGÜNKÜ TOPLANTIDA

Royal Bank of Scotland’ın gelişmekte olan ülkelerden sorumlu analistlerinden Tim Ash, OECD raporunun ardından, “Geçen haftaki Türkiye ziyaretimiz ardından, OECD’nin cari açığa yönelik tahminlerinin, kendilerinin tahminlerine oldukça paralel bir çizgide olduğunu belirtti.

 

Haberin Devamı

Ash, “Royal Bank of Scotland, Türkiye’de cari açığın GSYİH’nin yüzde 9 ile 10 arasında bir seviyesine yükselmesini bekliyor. Biz, mali açıdan hükümetin, BDDK ve Merkez Bankası’nın ülke içindeki talebi dengelemek için birlikte hareket etmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bugün, PPK’dan çıkacak kararları merakla bekliyoruz” diye konuştu.

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!