Yargıtay'dan emekliye kötü haber

Güncelleme Tarihi:

Yargıtaydan emekliye kötü haber
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2011 00:00

Yargıtay 21. Hukuk Dairesi, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine 2002 ve 2006'da eksik zam yapıldığı iddiasıyla açılan ve Ankara 17. İş Mahkemesinde kabul gören davayı usulden bozdu. Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Hukuk Danışmanı Cafer Tufan Yazıcıoğlu, " Gerekirse AİHM'e kadar bu davayı götürmeye de kararlıyız" dedi.

Haberin Devamı

SGK Sigorta İşleri Genel Müdürü İbrahim Ulaş, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, emeklilerin eksik zam aldıkları iddiasıyla SGK'ya birçok başvuru yaptığını, ancak bu iddiaların doğru olmadığını belirtmişti. Ulaş, konu ile ilgili dava açan emeklilerin bir de üzerine  mahkeme masrafı ödemek durumunda kaldıklarını ve zaman harcadıklarını ifade etmişti.

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Hukuk Danışmanı Cafer Tufan Yazıcıoğlu,  bir süredir emeklilerin umutla beklediği  2002-2006 yıllarına ait zam farklarına ilişkin davanın Yargıtayca bozulduğunu  bildirdi.

Yazıcıoğlu, derneğin, Ankara Şube Yöneticilerinden Nadir Üşekçioğlu adına  açılan ve Ankara 17. İş Mahkemesinde 2007/245 esas ve 2009/555 karar sayılı 20  Mayıs 2009 tarihli kararıyla kabul gören davanın, Yargıtay 21. Hukuk Dairesince  tekrar yerel mahkemeye ulaştırıldığını belirtti.

Haberin Devamı

Yargıtay 21. Hukuk Dairesi'nin 2009/11380 esas 2011/1389 karar sayısıyla  verdiği bozma kararının, usulden olduğuna dikkati çeken Yazıcıoğlu, mahkemece,  2002 kararnamesinin herhangi bir emekliye uygulanıp uygulanmadığının yerel  mahkemece yeniden araştırılmasının istendiğini ifade etti.

Bu karara karşı, yerel mahkemenin direnme hakkının da bulunduğunu  belirten Yazıcıoğlu, şunları söyledi:

“Usul yönünden bozmaya konu olan 2002 kararnamesi, 16 gün yürürlükte  kalmıştır ve bu süre zarfında emekli olan herkese uygulanmıştır. 2003 yılı Ocak  ayının ilk 16 günü içerisinde emekli olan vatandaşlarımızı veya bunların vefat  edenlerinin dul ve yetimlerini tespit etmeye çalışıyoruz. Yerel mahkemeye bu  bilgileri de süratle takdim edeceğiz. Bu hakkımızı alabilmek için her türlü  hukuki mücadelemizi sürdüreceğiz. Çünkü bu konuda sonuna kadar haklı olduğumuzu  biliyoruz. Gerekirse AİHM'e kadar bu davayı götürmeye de kararlıyız.”

"HAKLILIĞIMIZI İÇEREN BİR MAHİYETİ VAR"

Diğer taraftan, Yargıtayın bozma kararının içeriğinin haklılıklarını  teyit eder bir mahiyet içerdiğini savunan Yazıcıoğlu, şunları kaydetti:

“Çünkü belgelenebilir bir durumun yerel mahkemece sorgulanması  istenmiştir. Bu durum, ortaya konulacak delillerle ispatlanabileceği için,  davamızın haklılığı zımnen teyit edilmiş olmaktadır. Keza, 2006 yılına ilişkin  alacak talebimiz hakkında bir itiraza veya bozma gerekçesine de rastlanmamıştır.

Haberin Devamı

Bu çerçevede, emeklilerimizin haklı olduğumuz bu davanın lehimize  sonuçlanması için gereken her türlü hukuki süreci işlettiğimizi bilmelerini  istiyoruz. Davanın gelişimine ilişkin tüm bilgileri de sadece Türkiye Emekliler  Derneğimizden alabileceklerini bir kez daha önemle ifade ediyoruz. Umutlarımız  bitmedi, aksine artarak sürmektedir."

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!