Aselsan 50 milyon dolar yatırdı, savaş uçağına ‘göz’ üretti

Güncelleme Tarihi:

Aselsan 50 milyon dolar yatırdı, savaş uçağına ‘göz’ üretti
Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 2011 00:00

Aselsan’ın 50 milyon dolarlık yatırımla üretimine başladığı savaş uçaklarına dönük “Aselpod” adlı göz, Eskişehir’de test edilmeye başlandı. Aselpod, ilk olarak F-4E/2020 terminatör uçaklarında kullanılacak.

Haberin Devamı

ASELSAN, savaş uçakları için her hava şartında hedefi gören yerli gözü üretti. Göz, F-4E/2020 ve F-16 blok 50 savaş uçaklarına takılacak. Aselpod adı verilen göz, ilk defa Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün geçtiğimiz günlerde Aselsan’a yaptığı ziyarette kameraların karşısına çıktı.

2007’de tanık olduk

Aselsan’ın toplam 50 milyon dolara ürettiği gözlerden birincisi, Eskişehir’de test ediliyor. Aselpod’un ilk olarak F-4E/2020 terminatör uçaklarında göreve başlaması bekleniyor. Kamuoyu, savaş uçaklarının gece karanlığında hedefi nokta atışı ile vurmasına 2007 Aralık’ta Irak’ın kuzeyine gerçekleşen hava harekatında tanık oldu. O harekatta pilotlar, yerden kilometrelerce yüksekte ay ışığından yararlanarak hedefleri tespit etti ve nokta atışı ile PKK’lı teröristler ve barınaklarını imha etti. O harekatta, ABD’den ithal edilen LANTIRN sistemi kullanıldı. Artık uçaklara Aselsan’ın ürettiği Aselpod takılacak. Uçaklara sonradan pek çok yetenek ekleyen Aselpod, Aselsan’a da devler liginde yeni bir yer sağladı. Türkiye, bu teknolojiye sahip dünyada dördüncü ülke oldu. ABD ve Fransa bu podlardan üretirken, İsrail, ABD’den aldığı yardımla üretim yapıyor. Havacılığın bir başka devi Rusya ise bombardıman için kullandığı uçaklara bu sistemi en başta yerleştiriyor.

Haberin Devamı

F-16 Blok 50’ye takılacak

Podlar, F-16 savaş uçaklarının modernizasyonunu bekledi. Türk F-16 Blok 40’ların Blok 50 seviyesine yükseltilmesiyle podlar da en modern sistemle uyumlu olacak. Podların üretimi daha önce Blok 40’lara göre planlanmıştı. Aselpod’la şu anda Eskişehir deki 1. Hava İkmal Bakım Merkez Komutanlığı’nda çeşitli testler yapılıyor. İlk uçuşun Aralık 2011’den önce gerçekleşmesi bekleniyor. Projenin ikinci aşamasında 16 podun daha Hava Kuvvetlerine kazandırılması amaçlanıyor.

Aselpod nedir

UÇAKLARIN gece şartlarında “gündüz gibi” operasyon yapmasına imkân veren ve Türk mühendisler tarafından üretilen Aselpod, lazerle işaretleme, hedef bulma ve bombalamada kullanılıyor. Bu sayede Türk savaş pilotları, güdümlü bomba ve füzelerle hedefleri büyük isabetle vurabilecek. AselPod, hedefleri video üzerinden otomatik olarak izleyecek ve hedef konum bilgilerini tespit ederek ekrana yansıtacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!