Kürtçe yasağını biz kaldırdık

Güncelleme Tarihi:

Kürtçe yasağını biz kaldırdık
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2011 17:45

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, eskiden Kürtçe kaset dinlemenin korku ve şiddet içinde bıraktığını, bugün ise AK Parti hükümeti sayesinde Kürtçe yasağının kalktığını söyledi.

Ulaştırma Bakanı Mehmet Habib Soluk ile birlikte Hasankeyf ve Gerçüş'te incelemelerde bulunan Şimşek, bu ilçelerde aday tanıtım toplantılarına
katıldı.

Maliye Bakanı, toplantılarda yaptığı konuşmada, AK Parti ile birlikte ülkede ayrımların sona erdiğini, Kürtçe kurslar açıldığını, TRT ŞEŞ'te Kürtçe yayına geçildiğini anlattı. Bunların mimarının Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olduğunu belirten Şimşek, şöyle devam etti:

“Biz hayal satmıyoruz, yaptığımız şeylerden bahsediyoruz. Sloganlar karın doyurmuyor. Mafyayla, çetelerle, Ergenekon ile kim mücadele ediyor, AK Parti ediyor. AK Parti'yi kapatmaya kalktılar. Biz ne yaptık, dirayetli davrandık. Vatandaşları sokaklara dökmedik. Başımıza bir şey geldi diye size zulüm mü edelim? Hayır, dirayetli olacağız. Milletvekilliği gelip geçici şeyler. Biz günde 16-17 saat çalışıyoruz. Niye? Geçmişte çalışmamışlar, yan gelip yatmışlar.”

“EN BÜYÜK SORUN İŞSİZLİK”

Konuşmasında siyasetin millete hizmet için yapıldığını kaydeden Maliye Bakanı, 57 hükümet döneminde Türkiye'de 6 bin 100 kilometre duble yol yapıldığını, oysa kendilerinin 8,5 yılda 13 bin 500 kilometre duble yol yaptıklarını söyledi.

Eğitime de büyük önem verdiklerini belirten Şimşek, “Benim annem, babam okuma yazma bilmezdi. Çünkü okul yoktu. Şimdi bizim köyde bilgisayar sınıfı bile açıldı” dedi.

Güneydoğu'da en büyük sorunun işsizlik olduğunun altını çizen Maliye Bakanı Şimşek, bölgeye fabrikaların gelmesi için öncelikle huzur ve istikrara ihtiyaç duyulduğunu anlattı.

“MAALESEF BU ÜLKEDE MEVZUAT HAZRETLERİ DE VAR”

Bu arada, Hasankeyf'teki aday tanıtım toplantısı sırasında, Ilısu Barajı projesi çerçevesinde Anıtlar Yüksek Kurulu'nun Hasankeyf'te çardaklara giden yolun kapatılması kararı gündeme getirildi. Hasankeyfliler bu kararla bölgenin turizm gelirlerinin ortadan kaldırılacağını ifade etti. Maliye Bakanı Şimşek ise bunun üzerine Anıtlar Yüksek Kurulu'nun akademisyenlerden oluşan bir kurul olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

“Ancak, sorunu çözmek için ne gerekiyorsa yapacağız. Yeni güzergah için kaynak gerekiyorsa o kaynağı bulacağız. Gerekirse Kültür ve Turizm Bakanıyla da bu konuyu görüşürüz. Vatandaşın güvenliği elbette önemli ama refahı, aşı ve işi de aynı derece önemli. Bunun için para gerekiyorsa onu da tahsis ederiz. Maalesef bu ülkede mevzuat hazretleri de var, araya girebiliyor. Ancak bu sorunu gidermek için uğraşacağız.”

ULAŞTIRMA BAKANI SOLUK

Ulaştırma Bakanı Mehmet Habip Soluk ise Ilısu Barajı'nın yapımı sayesinde bölgenin yeni bir hayat bulacağını söyledi. Bakan Soluk, Batman'ın Hasankeyf ilçesinde tarihi mekanları gezdikten sonra Hasankeyf Kaymakamı Cevat Uyanık'ı makamında ziyaret etti. Soluk, burada yaptığı konuşmada, yeni yerleşim yerinin çok güzel bir şehir olacağını ifade ederek, şöyle dedi:

“Ilısu Barajı sayesinde bölge yeni bir hayat bulacak. Sandallar ve kayıklar Dicle Nehri üzerinde tur atacak. Bunu hayal etmemek mümkün değil. Güzel bir gelecek diyebiliriz. Bugün turist bir kez geliyorsa yeni yerleşim yerine daha fazla gelecek. Çünkü turist görmek, gezmek istediği yerde önce oraya varmadan konaklayacağı yerin hesabını yapar. Yeni yerleşimle birlikte bunun da çözüleceğini umut ediyorum.”

Hasankeyf Kültür Derneği Başkanı Ahmet Akdeniz de, dernek olarak Ilısu Baraj Projesi'ne destek verdiklerini bildirdi. Daha sonra Gercüş ilçesine geçen Soluk, burada da Kaymakam Halit Mengi'yi ziyaret etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!