Ortadoğu Gaziantep'ten besleniyor

Güncelleme Tarihi:

Ortadoğu Gaziantepten besleniyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 08, 2011 10:48

Gaziantep ve bölge illerinden hububat ve bakliyat ürünleri ihracatı, bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 94 arttı.

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, birliğin Ocak-Mart dönemi hububat ve bakliyat ürünleri ihracatının 348 milyon 64 bin dolar olarak gerçekleştiğini söyledi.

Hububat ve bakliyat ürünleri ihracatının Ocak-Mart 2011 döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 94 arttığını belirten Çıkmaz, “Hububat ve bakliyat ürünleri ihracatımıza ilişkin yaşadığımız yüksek oranlı artışlar bizleri mutlu ediyor” dedi.

Çıkmaz, bu yıl Ocak-Mart döneminde geçen yılın aynı dönemine göre ihracatı en fazla artan ürünlerin bitkisel yağ, margarin, mercimek ve baharat çeşitleri olduğunu vurguladı. Çıkmaz, bitkisel yağ ihracatının yüzde 926, margarin ihracatının yüzde 222, mercimek ihracatının yüzde 112 oranında arttığını bildirdi.
İhracatıyla en fazla döviz girdisi sağlanan hububat ve bakliyat ürünlerinin bitkisel yağ, buğday unu ile büskivi ve pasta olduğunu kaydeden Çıkmaz, bitkisel yağ ihracatıyla 91 milyon 520 bin, buğday unu ihracatıyla 64 milyon 455 bin, büskivi ve pasta ihracatıyla da 46 milyon 159 bin dolar döviz girdisi sağlandığını vurguladı.

Çıkmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Irak ve Suriye başta olmak üzere Ortadoğu ülkelerinin mutfaklarındaki hububat ve bakliyat ürünlerini birliğimize üye ihracatçılar temin ediyor. Hububat ve bakliyat ürünleri ihracatımızı Irak ve Suriye'nin yanı sıra Afrika ülkelerine gerçekleştiriyoruz. Bu yıl bu ürünlere ilişkin yüksek oranlı ihracat artışlarına tanık oluyoruz. GAİB'in ihracatının yüzde 74,3'ünü Gaziantep'ten yapılan ihracat oluşturuyor.”
GAİB'in ihraç ettiği bazı hububat ve bakliyat ürünleri ile ihracat miktarları şöyle:
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!