İlk elektrikli araç 56 bin TL’ye satılacak 100 kilometrede 1.5 TL’lik elektrik harcayacak

Güncelleme Tarihi:

İlk elektrikli araç 56 bin TL’ye satılacak 100 kilometrede 1.5 TL’lik elektrik harcayacak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 2011 00:00

Otomotivde yeni bir dönemi başlatacak elektrik çağına Türkiye hızlı girerken, Oyak Renault tarafından Türkiye’de üretilen ilk ve tek yerli elektrikli araç olan Fluence Z.E’nin fiyatı yaklaşık 26 bin Euro (56 bin TL) olarak belirlendi.

Haberin Devamı

Aylık pil kirası 79 Euro (170 TL) ile Avrupa’ya parelel olacak araç 100 kilometrede gündüz 2.5 TL, gece ise 1.5 TL’lik elektrik harcayacak. Şu ana kadar biri Başbakan Erdoğan olmak üzere 661 adet sipariş alan Fluence Z.E’nin eylül ayından itibaren Türkiye’de satışa sunulacağını hatırlatan Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, “Biz elektrikli Fluence ile niş pazara hitap etmiyoruz. Herkesin satın alabileceği fiyatta bir elektrikli modeli piyasaya sunuyoruz. Termik motorlu araçlarla fiyatı eş, maliyeti ise çok düşük olacak” dedi.

 

Gündüz pahalı gece ucuz

 

Seri olarak üretime geçen elektrikli Fluence Z.E ve Kangoo Express Z.E’nin dün İstanbul’da gerçekleşen test sürüşünde konuşan İbrahim Aybar, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun (EPDK) elektrikli araçlar için ayrı bir tarife belirlemediğini hatırlattı. Aybar, elektrikli Fluence’de kullanılacak elektrik maliyeti ile ilgili şu bilgileri verdi: “Bu araçlar için normal evlerimizdeki enerji tarifesi uygulanacak. Fişe takıp şarj edebileceğiz. Bu tarifede bildiğiniz gibi gündüz ve gece fiyat farkı oluyor. Biz daha pahalı olan gündüz tarifesiyle hesapladığımızda bile pil 4.5 TL’ye doluyor. Bu gece 2.5 TL’ye kadar iniyor. Tam dolu bir bataryayla 185 kilometre yol yaptığınızı düşünürseniz bu hem çok tasaruflu hem de çok çevreci. 100 kilometre için ise gündüz 2.5 TL, gece ise 1.5 TL elektrik maliyeti oluyor. Fiyatlandırma hırzlı şarj noktalarında da değişmeyecek.”

 

Haberin Devamı

5 yılda 30 bin elektrikli

 

Normal araçlarda olduğu gibi elektrikli Fluence’de de 3 yıllık garanti süresinini olacağını belirten Aybar, İstanbul’da şarj istasyonu sayısının ise kısa sürede 25’e yükseleceğini söyledi. Aybar, “Bizim tahminiz 5 yıl içinde Türkiye’de 30 bin elektrikli araç satılacak. Bunun 3’te birini Renault satacak. Toplam satılan araç sayısının 10’da 1’i kadar da şarj istasyonu olacak” şeklinde konuştu. Elektrikli araçların çok güvenli olduğunu da belirten Aybar, “Kesinlikle elektrik çarpmaz. Özel korumalar var pilin çevresinde. Herhangi bir kaza anında müdahele için İtfaiye’ye de eğitimler veriyoruz” diye konuştu.

 

Haberin Devamı

Elektrikli Kangoo’nun fiyatı 43 bin TL olacak

 

FRANSA’da üretilip Eylül ayından itibaren talebe göre Türkiye’ye ithal edilecek Kangoo Ekspress Z.E’nin fiyatının ise 20 bin Euro (43 bin TL) civarında olacağını belirten Aybar, “2012 yılı başında Avrupa fiyatı 6 bin 990 Euro olarak belirlenen tek kişilik Twizy modelini de piyasaya sunacağız. 2012 yılı sonunda ise ZOE Z.E ile 4 araçtan oluşan elektrikli araç gamını tamamlayacağız” dedi.

2. el Renault’lar için tıklayın

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!