Türkiye 2010'da yüzde 8.9 büyüdü

Güncelleme Tarihi:

Türkiye 2010da yüzde 8.9 büyüdü
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 31, 2011 10:03

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 4'üncü çeyrek gayri safi yurtiçi hasıla büyümesinin yüzde 9.2 olduğunu açıkladı. Bu veriyle birlikte Türkiye ekonomisi 2010 yüzde 8.9’la 2004’ten beri en hızlı büyüme performansını sergiledi. Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında da en yüksek oranı yakaladı.

Haberin Devamı

               Â

Bu verilerle, 2010'da gayri safi yurtiçi hasıla cari fiyalarla 1 trilyon 105 milyar 101 milyon lira düzeyinde gerçekleşti. 2010 yılında kişibaşı gayrı safi milli hasıla ise 10 bin 79 dolar oldu.

Piyasa'daki beklentiler dördüncü çeyrekte büyümenin yüzde 7 ile yüzde 8 arasında olması yönündeydi. Â

CNBC tarafından gerçekleştirilen ankette, banka ve aracı kurumların dördüncü çeyrek beklentilerinin ortalaması yüzde 7.2, 2010 yılı geneli için ise 8.5 olmuştu.

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada ise büyümenin yüzde 8'i aşacağı öngörüsünde bulunmuştu.

BAKAN ERGÜN:  İÇ TÜKETİM VE İHRACATIN PAYI BÜYÜK

Gelen verilerle ilgili hükümet tarafından ilk değerlendirmeyi Sanayi Bakanı Nihat Ergün yaptı ve ihracat artışıyla iç tüketimin büyüme performansını olumlu etkileyen en önemli unsurlar olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

2011'de 8.9'luk büyümenin üstüne büyümek zor olduğunu kaydeden Ergün, yine de yüzde 4.5'lik büyüme performansının aşılmasını beklediklerini ifade etti.

AVRUPA'DA BAŞI ÇEKİYOR

Royal Bank of Scotland’ın gelişmekte olan ülkelerden sorumlu analistlerinden Timothy Ash, yüzde 8.9’luk büyümenin oldukça güçlü bir rakam olduğunu, Türkiye’nin Avrupa’nın en hızlı büyüyen ülkelerinde başı çektiğini belirtti.

Cari açığın artmaya devam ettiğine dikkat çeken Ash, yatırımcıların yeniden TCMB'nin yurtiçindeki talebi azaltma çalışmalarına odaklanacağına dikkat çekti.

DIŞ TİCARET AÇIĞI 7.4 MİLYAR DOLARA ULAŞTI

TÜİK, bugün 2011 yılı Şubat ayına ilişkin geçici dış ticaret verileri de açıkladı.

TÜİK verilerine göre, bu yıl Şubat ayında dış ticaret açığı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 110,9 artışla 7 milyar 407 milyon dolara ulaştı. Aynı ayda, ihracat yüzde 22.2, ithalat ise yüzde 48.7 oranında artış gösterdi.

Buna göre, bu yılın Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ihracat yüzde 22,2 oranında artarak 10 milyar 109 milyon dolar, ithalat ise yüzde 48,7 artarak 17 milyar 516 milyon dolar olarak gerçekleşti. Geçen yıl Şubat ayında 8 milyar 269 milyon dolarlık ihracat, 11 milyar 781 milyon dolarlık ithalat yapılmıştı.

Haberin Devamı

2011 yılı Şubat ayında, dış ticaret açığı yüzde 110,9 artışla, 3 milyar 512 milyon dolardan, 7 milyar 407 milyon dolara yükseldi.

Geçen yıl Şubat ayında yüzde 70,2 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı, 2011 yılı Şubat ayında yüzde 57,7'ye geriledi.

Takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre, 2011 yılı Şubat ayında, 2010 yılı Şubat ayına göre ihracat ve ithalatın değişim oranları, takvim etkisinden arındırılmamış serinin değişim oranlarıyla aynı oldu.

AB ÃœYESÄ° ÃœLKELERÄ°N BÃœYÃœME ORANLARI (YÃœZDE) Â

 

ÂBELÇİKA              Â

1,8             Â

ÂBULGARÄ°STAN          Â

2,1             Â

ÇEK CUMHURÄ°YETİ      Â

2,9             Â

DANÄ°MARKA

2,7             Â

ALMANYA              Â

4,0        Â     

ESTONYAÂ

6,6             Â

Ä°RLANDA

…

YUNANÄ°STAN

-6,6            Â

Ä°SPANYAÂ

0,6             Â

FRANSA

1,5             Â

Ä°TALYA

1,5             Â

KIBRIS RUM KESÄ°Mİ    Â

2,2             Â

LETONYA              Â

3,7             Â

LÄ°TVANYAÂ

4,6             Â

LÃœKSEMBURG           Â

…

MACARÄ°STAN

2,4             Â

MALTAÂ

…

HOLLANDA

2,4             Â

AVUSTURYA

2,7             Â

POLONYA

3,9             Â

PORTEKÄ°Z             Â

1,2             Â

ROMANYA

-0,6     Â       

SLOVENYA

3,4             Â

FÄ°NLANDÄ°YA

5,0             Â

Ä°SVEÇ      Â          

7,2             Â

Ä°NGÄ°LTERE            Â

1,5Â




Haberin Devamı

TÜRKİYE BEKLENTİLERİN ÜZERİNDE BÜYÜDÜ AMA KIRILGANLIKLARA DİKKAT
 
Bilkent İktisat Fakültesi Öğretim Üyelerinden Doç. Selim Sayek, büyümenin beklentilerin üzerinde geldiğini belirterek, "Yılın ilk iki çeyreğinde hep bir önceki yıldan dolayı kuvvetli bir baz etkisinden söz ediyorduk. ancak üçüncü ve dördüncü çeyrekte baz etkisinin hafiflemiş olmasına rağmen gelen bu büyüme sevindirici oldu. Bu büyüme rakamı dünya karşılaştırmasına göre de iyi" dedi. 
 
 BÜYÜME İÇ TALEPTEN GELDİ
 
Sayek, büyümenin yatırım harcamaları ve makine-teçhizat yatırımlarındaki kuvvetli artıştan kaynaklandığına dikkat çekti. 2009 yılında yatırım harcamalarında yüzde 19'luk büyüme varken; 2010 yılı son çeyrekte büyüme yüzde 42, yılın tamamında ise yüzde 30 artış gösterdiğini belirtti. Sayek, ihracatta artışın çok düşük olduğunu dolayısıyla 2010 yılı büyümesinin iç talep kaynaklı olduğuna işaret etti. Likidite bollluğunun ve kredilerdeki artışın büyümeye destek verdiğini, iç yatırım ve tüketim harcamalarını canlandırdığını kaydetti.
 
KIRILGANLIKLARA DÄ°KKAT
 
Sayek, bu büyümenin kırılganlıkları da beraberinde getirdiğinin unutulmaması gerektiğini belirterek, cari açık sorununa dikkat çekti. Sayek, 2011 yılında da büyüme ivmesinin, 2010'daki gibi olmasa da devam edeceğini belirtti. Önü göstergelerin büyümenin devam edeceğine işaret ettiğini belirten Sayek, yüzde 4-4.5 seviyesini geçmeyeceği tahmininde bulundu. Bu yıl büyümesinin de iç talep kaynaklı olacağını, dışarıda ihracatı tetikleyecek bir ortamın hala oluşmadığını söyledi.  2011 büyümesinin devamı için likidite bolluğunun ve kredi artışının sürmesi gerektiğinin altını çizen Sayek, bunun için de bankaların dış krediye ulaşımının devam etmesi gerektiğini kaydetti. Kamu otoritesinin kredi büyümesinde sınırlama politikası dikkate alındığında ise Sayek, "Büyüme ivmesinin yavaşlaması beklenebilir" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!