Nöbetçi AVM niye olmasın

Güncelleme Tarihi:

Nöbetçi AVM niye olmasın
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2011 14:40

Jones Lang LaSalle Türkiye Başkanı Avi Alkaş, nöbetçi AVM tartışmalarına ilişkin, “Nöbetçi eczane oluyor da niye nöbetçi AVM olmasın? Becerilebiliyorsa 24 saat açalım; insanlar istedikleri gibi AVM özgürlüklerine sahip olsun” dedi.

Alkaş, Arkitera Mimarlık Merkezi'nin “Kentsel Kalite İçin Diyalog” ana teması ile düzenlediği ArkiPARC 2011 etkinliğinin “AVM Yatırımları 2010-2011” konulu oturumunda,yeni dönemde bazı perakendecilerin sürdürülebilir olmayan projelere girmeyeceğini, çevresi ile bütünleşen, toplu ulaşıma yakın AVM'lerin ön plana çıkacağını söyledi.

Nöbetçi AVM tartışmasına ilişkin olarak da Alkaş, “Becerilebiliyorsa 24 saat açalım, insanlar istedikleri gibi AVM özgürlüklerine sahip olsunlar” diye konuştu.
Ramazan ayının önümüzdeki 8-9 yıl yaz aylarına denk geleceğine işaret eden Alkaş, bunun yakın coğrafyadan Türkiye'ye gelen turist sayısını artıracağına dikkati çekti.

Soruları da yanıtlayan Alkaş, AVM'lerin yerel esnafa karşı olmadığını ifade ederek, “Birçok meslek grubu üretimde üç vardiya çalışıyor. Gündüz çalışan insanın da gece alışveriş yapma hakkı var. Nöbetçi eczane oluyor da niye nöbetçi AVM olmasın?” dedi.
Yeni dönemde AVM'lerde sağlık birimlerine de yer verileceğini belirten Alkaş, son dönemde “pazarcı bağırmalarını” da AVM'lere koymaya başladıklarını söyledi.

Alkaş, Ankara'daki bir AVM'de, etraftaki dükkancıların “su aktıkça tuvalete gidesimiz geliyor. Ne olur fıskiyeyi kaldırın” dedikleri için, o AVM'de su fıskiyesini kaldırdıklarını da anlattı.

AVM'lerdeki standartlara ilişkin soruyu yanıtlayan Alkaş, şunları kaydetti:

“Bu sadece işletmeciye kalmıyor. Yaptığınız AVM'nin zeminini siyah, parlak renk yaparsanız, oraya hiçbir etekli hanım giremez. O taşların değişmesi lazım. Dolayısıyla burada takım oyunu önemli.”

Bir AVM'nin ömrünün 10-15 yıl olduğunu, seçtikleri dayanıklı malzemelerle bunun 20 yıla uzandığına işaret eden Alkaş, “Benim rüyam 4. nesil AVM'ler, belki bisikletlerle gidilecek AVM'ler olacak. Daha iyi düzeye gittiğimiz aşikar' dedi.

“AVM YATIRIMLARININ GERİ DÖNÜŞÜ DAHA HIZLI”

Öncüoğlu Mimarlık yöneticilerinden Mimar Enis Öncüoğlu da gelişmekte olan ülkelerde şu anda AVM yatırımlarının geri dönüşünün diğer yatırımlardan daha hızlı olduğunu belirtti.

Bir katılımcının AVM'lerdeki akustik sorununu dile getirmesi üzerine de Öncüoğlu, 3. nesil AVM'lerde bu konuyu dikkate alan AVM'ler olduğunu söyledi.
Öncüoğlu, şöyle konuştu:

“Birinci nesil AVM ile üçüncü nesil AVM arasındaki en önemli fark, içine dönük kutunun artık dışa dönük parçalanmış kutu olmasıdır. Bu çözülme devam edecek. En önemli farkı kentle yarattığı entegrasyon. Milyar dolarlık yatırımı yapıp birilerinin eline teslim ediyoruz. Türkiye'de eksikliği olan şey işletme.”
Ayaydın Miroglio Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Ayaydın ise AVM'lerde tüketiciler için daha çok orta alanlar yaratılmasını istedi.

Rönesans AVM Yatırım Yönetim Kurulu Üyesi Murat Özgümüş de proje geliştirme çalışmalarında sürdürülebilirlik ve fonksiyonel çeşitliliğin önemine dikkati çekerken, polisiye önlemlerin karşısında olduğunu belirtti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!