Meclis’ten bir ‘Torba’ daha geçti, belediye ihaleleri KİK dışına çıktı

Güncelleme Tarihi:

Meclis’ten bir ‘Torba’ daha geçti, belediye ihaleleri KİK dışına çıktı
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2011 01:47

TBMM Genel Kurulu’nda, “mini torba” olarak adlandırılan, Kanun Teklifi kabul edildi.

Haberin Devamı

Kanuna göre, Büyükşehir belediyeleri uhdesindeki hafriyat sahaları, toplu ulaşım hizmetleri ile büfe, sosyal tesisler, otopark ve çay bahçelerinin işletilmesi Devlet İhale Kanunu’na (KİK) tabi olmayacak. Büyükşehir belediyeleri bu yerleri işletebilecek ya da belediye veya bağlı kuruluşlarının yüzde 50’sinden fazlasına ortak olduğu şirketler ile bu şirketlerin yüzde 50’sinden fazlasına ortak olduğu şirketlere, Devlet İhale Kanunu’na tabi olmaksızın devredebilecek. MİT ve genel kolluk mensupları, öğrenim şartı aranmaksızın özel güvenlik görevlisi olabilecek. Mahalle veya köyleri baraj altında kalan ya da askeri yasak bölge kapsamında bulunan kişiler, orman sınırları dışına çıkarılmış arazilerde iskan edilecek. İl özel idareleri ve belediyelerdeki işçiler, 1 Ağustos’tan sonra kamu kurumlarına nakledilecek.

Haberin Devamı

Borçlarını ödemeyenlere kolaylık
Kanun, küçük sanayi sitelerinin desteklenmesi amacıyla verilen kredilerden kaynaklanan borçlarını ödeyemeyen girişimcilere ödeme kolaylığı sağlıyor; kooperatifler aracılığıyla kullandırılan kredilerden hemen ödenmesi gerekenler için enflasyon oranında güncelleme yapılarak, yeniden yapılandırma imkanı getiriyor. AR-GE projelerinin desteklenmesi amacıyla ödeneği bulunan merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin tümü tarafından yapılan ödemelerin toplamı için sınır, her takvim yılı için 10 milyon liradan 50 milyon liraya çıkarılıyor.

MEB’e 24 bin 500 öğretmen
Milli Eğitim Bakanlığına tahsis edilen serbest öğretim kadrolarından boş bulunan 24 bin 245 öğretmen kadrosuna, merkezi yönetim bütçesiyle yapılan atamalar dışında, 31 Aralık 2011’e kadar atama yapılacak. Ayrıca, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanlığının merkez ve taşrada boş bulunan kadrolarına 2011 yılı için 1500 atama yapılmasına da imkan tanınıyor.

Spor federasyonları bağımsız oluyor

ÖZERK spor federasyonları, bağımsız spor federasyonları olacak. Federasyon kararının ardından, 10 gün içinde Tahkim Kuruluna başvurulacak. Kurul, sportif faaliyetlerin iş ve işlemlerinde 10 iş günü, diğer konularda ise 3 ay içinde karar verecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!