Sanayiciyi denetleyin, ‘çevre cezası fırsatçılığı’ yapmayın

Güncelleme Tarihi:

Sanayiciyi denetleyin, ‘çevre cezası fırsatçılığı’ yapmayın
Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 2011 00:00

İSO Başkanı Tanıl Küçük, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’nun katıldığı toplantıda, “Hiçbir zaman ‘Yasalara uymayalım, denetlenmeyelim, ceza ödemeyelim’ demeyiz. Maksadı aşan uygulamalara karşıyız. Zaman zaman ülkemizde denetim, adeta bir ceza yazma fırsatı olarak görülebiliyor” dedi

Haberin Devamı

İSTANBUL Sanayi Odası (İSO) Başkanı Tanıl Küçük, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’nun katıldığı Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı’nda son dönemde sanayicinin en önemli problemi haline gelen ‘çevre cezaları’na isyan etti. Başkan Küçük, “Yasalara, direktiflere uymayalım, denetlenmeyelim, ceza ödemeyelim demiyoruz. Sadece maksadı aşan, rekabet gücümüzü azaltan uygulamalara karşıyız. Zira, zaman zaman ülkemizde denetim, adeta bir ceza yazma fırsatı olarak görülebilmektedir. Oysa, denetimler, caydırıcılık yanında, özendirici ve eğitici de olabilmelidir” dedi. İSO’nun “AB ve İklim Değişikliği Müzakereleri Sürecinde Sanayinin  Çevre ile İlgili Sorunları ve Çözüm Arayışları” gündemiyle düzenlenen “1. Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı”nda iklim değişikliğiyle mücadele süreci ve benimsenecek yöntemlerin, sanayiyi çok ilgilendirdiğini söyledi.
Kalkınma süreci devam ediyor
Türkiye’nin de sorumluluk almasının kaçınılmaz olduğunu ifade ettiklerini anımsatan Küçük, şöyle konuştu: “Ancak, sanayileşme ve kalkınma süreci halen devam eden bir ülke olmamızdan hareketle, alacağımız sorumluluklar konusunda ihtiyatlı olmalı ve gerekçelerimizi iyi anlatabilmeliyiz görüşünü savunduk. Bu bağlamda, ülkemizin müzakerelerde ortaya koyduğu yaklaşımı gerçekçi buluyor ve destekliyoruz. ”
Çevre yatırımları ve işletme giderleri için çeşitli teşvik ve desteklere ihtiyaç bulunduğunu dile getiren Küçük, şunları dile getirdi: “Enerji verimliliğinin artırılması için teşvik gereklidir. AB ile çevre faslına baktığımızda, yönetmeliklerle ilgili sıkıntılar olduğunu görmekteyiz. Biliyoruz ki mevzuat düzenlemek tam uyum için yeterli olmamaktadır. Sanayicimiz, direktiflerin birebir tercüme edilip, ülkemizde uygulama alt yapısı olup olmadığına bakılmaksızın, birebir uygulanmaya çalışılmasından rahatsızdır, şikayetçidir, gerekli alt yapı tam anlamıyla oluşturulana kadar, bir geçiş süreci tanınmasını ve uygulamanın biraz yumuşatılmasını talep etmektedir. Alt yapı eksikliklerimiz nedeniyle sanayicimiz büyük cezalara maruz kalabilmektedir.”
Bertaraf tesisleri yetersiz
Tüm sektörlerin ortak sorun alanlarından birinin de tehlikeli endüstriyel atık bertarafı olduğuna dikkati çeken Küçük, endüstriyel atık geri kazanım tesislerinin sayısının artmasına rağmen Türkiye’de bertaraf tesislerinin sayısının hala yetersiz olduğunu söyledi. Küçük, bertaraf tesisi sayısının artmasında en etkili yöntemin, Çevre ve Orman Bakanlığı’nın süreci bütün halinde organize ederek, çeşitli destek mekanizmalarıyla yatırımcıları teşvik etmesi olacağı görüşünü dile getirdi.

Haberin Devamı

Önünüze takoz olmayız birlikte denetime varız

Haberin Devamı

ÇEVRE ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, İSO Başkanı Tanıl Küçük’ün ‘ceza’ isyanına “Sizin üzerinize takoz olmak istemiyoruz. Vazifemiz sizin önünüzü açmaktır. Sizlerle birlikte denetim yapmaya da varız” diye yanıt verdi. Hava kirliliği konusunda, şu anda İstanbul’un havasının Londra, Paris ve New York’tan daha temiz olduğunu söyleyen Eroğlu, “1 liralık çevre yatırımı sağlıkta 10 liralık tasarruf sağlıyor” dedi. İZAYDAŞ’ın yeterli olmadığını hatırlatan Bakan Eroğlu, bu konuda TOBB’a da çağrıda bulunduğunu ama karşılık görmediğini söyledi.  Bakan Eroğlu,  bundan sonra yol yapımı için ormanlık  alanlardan yer verirken de, yaban hayatının geçebileceği yeşil köprüler kurmalarını isteyeceklerini bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!