Sağlığa zararlı gıda üreten firmalar teşhir edilecek

Güncelleme Tarihi:

Sağlığa zararlı gıda üreten firmalar teşhir edilecek
Oluşturulma Tarihi: Mart 04, 2011 16:16

Sağlığa zararlı gıda ürettiği belirlenen firmaların ve ürünlerinin açıklanması için bilgi edinme hakkı çerçevesinde bilgi isteyen avukat Erol Çiçek, Tarım ve Köyişleri Bakanlığının denetim sonuçlarıyla ilgili kendisine ileteceği bilgiyi kamuoyuyla paylaşmayı düşündüğünü söyledi.

Haberin Devamı

Çiçek, “firmaların, ticari itibarlarının zedelendiği gerekçesiyle tazminat davaları açabileceği” yönündeki görüşlerin hatırlatılması üzerine, idare mahkemesinde dava görüşülürken, Almanya'daki benzer bir davayı örnek gösterdiğini belirtti ve “Orada, Anayasa Mahkemesi, benzer bir olayda, firmaların ticari itibarlarının zedelendiği gerekçesiyle tazminat talebini uygun bulmadı” dedi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığından bilgi edinme hakkı çerçevesinde, denetimler sonucunda sağlığa zararlı gıda ürettiği belirlenen firmaların ve ürünlerinin listesini istediğini, ancak bakanlığın “ticari sır olduğu” gerekçesiyle bu bilgilerin “bilgi edinme hakkı” çerçevesinde verilemeyeceği” yönünde yanıt verdiğini hatırlatan Çiçek, şöyle devam etti:

“Bunun üzerine idare mahkemesinde açtığım davada, bakanlığın bu işleminin yürürlüğünün durdurulmasını ve iptalini istedim. Mahkeme, denetim sonucunda olumsuzluk belirlenen firmaların listesinin açıklanmamasının, halk sağlığı açısından olumsuz sonuçları olması nedeniyle ticari sır sayılamayacağına karar verdi ve yürürlüğü durdurdu. Ben mahkemedeki savunmamda, Almanya'da yaşanan bir olayı örnek gösterdim.

Haberin Devamı

Almanya'da, ilgili bakanlık, bazı şaraplara, akaryakıtın ve suyun donmasını önleyen antifriz katıldığını belirlemiş, bu firmaları ve şarap markalarını açıklamıştı. Bunun üzerine firmalar ticari itibarlarının zedelendiğini belirterek tazminat davaları açmıştı. Olay Anayasa Mahkemesi'ne kadar gitmiş, mahkeme, (devlet olması gereği ve vatandaşa karşı yükümlülüklerinden dolayı devletin böyle bir hakkının olduğuna) karar verdi ve tazminat talebini red etti. Bence Türkiye'deki olay da buna benziyor. Vatandaşın sağlığı firmaların itibarından daha önemli. Bu nedenle, Türkiye'deki hukuki sonuçları çok ayrıntılı incelemedim ama, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın denetimler sonucunda sağlığa zararlı gıda ürettiği belirlenen firmalar ve ürünlerine ilişkin bilgileri bana vermesi halinde, bu bilgileri kamuoyu ile paylaşmayı düşünüyorum.”

Bursa'da faaliyet gösteren avukat Erol Çiçek, bakanlığın yaptığı denetimler sonucunda sağlığa zararlı olduğu belirlenen gıda ürünleri ve bunları üreten firmalar hakkında bilgi verilmesi için “Bilgi Edinme Hakkı” çerçevesinde Başbakanlık İletişim Merkezi (BİMER) aracılığıyla Tarım ve Köyişleri Bakanlığından bilgi talep etmişti.

Haberin Devamı

Bakanlığın, “ticari sır” olduğunu belirterek, bu bilgilerin “Bilgi Edinme Hakkı” çerçevesinde verilemeyeceği yanıtı üzerine avukat Çiçek, Ankara 6. İdare Mahkemesi'nde yürürlüğün durdurulması ve işlemin iptali için dava açmıştı. Mahkeme, davayı Aralık ayında sonuçlandırırken, sağlığa zararlı ürünler ve bunları üreten firmalara ilişkin bilgilerin bilinmesinde kamunun menfaati bulunduğuna, “bu bilgilerin verilmemesinin telafisi güç zararlara yol açacağına” işaret ederek, Tarım ve Köyişleri Bakanlığının “ürün ve firmaların listesinin açıklanamaması” ile ilgili kararı konusunda “yürütmeyi durdurma” kararı vermişti.

Karar hafta başında taraflara tebliğ edildi. Mevzuat uyarınca, Tarım ve Köyişleri Bakanlığının 7 gün içinde karara itiraz etmesi veya 30 gün içinde istenen bilgileri vermesi gerekiyor.

Haberin Devamı

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, bakanlık “kendi aleyhine olduğu için” karara itiraz edecek. Ancak, 30 günlük süre içinde söz konusu bilginin talep eden kişiye verilmesi öngörülüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!