Süt fiyatının düşmemesi için tedbir

Güncelleme Tarihi:

Süt fiyatının düşmemesi için tedbir
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2011 16:31

TARIM ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, iç piyasada yenmesi ve kullanılması için değil, sanayicinin işleyip dışarıya satması için buğday ithal edildiğini belirterek, "Bu çok istismar edilen bir konu. Çıkıp da ’Türkiye buğday bile ithal ediyor’ dendiğinde çok infazsızca yanlış bilgilendirme olmuş oluyor" dedi. Eker süt fiyatlarının daha fazla düşmemesi için tedbirler aldıklarını da açıkladı.

İnceleme ve ziyaretlerde bulunmak üzere Adana’ya gelen Bakan Eker, beraberinde Adana Valisi İlhan Atış, bazı AK Parti Adana Milletvekilleri ile birlikte Adana Çiftçiler Birliği’ni ziyaret etti. Burada basın toplantısı düzenleyen Eker, bu yıl çiftçiye 6 milyar 244 milyon lira destekleme ödemesi yapacaklarını söyledi. Haziran ayına kadar bunun yüzde 90’ın üzerindeki kısmını ödemiş olacaklarını kaydeden Eker şöyle konuştu:

"Bunun içinde önceden ödediğimiz mazot, gübre, sertifikalı tohum, yağlı tohumlar, hayvancılık ve kırsal kalkınma destekleri gibi desteklerin yanı sıra, yeni uygulamaya koyduğumuz destekler de var. Ocak ayı ödemesi olan 530 milyon lirayı çiftçiye verdik. Şubat ayında da 1 milyar 922 milyon lira ödeme yapacağız. 6 milyar 244 milyon lira tutan çiftçiye nakit ödemelerimizdir bunlar. Tarımsal yatırımlar ve sulama yatırımları gibi diğer ödemeleri eklemiyoruz. Bu sadece prim desteği olarak, girdi desteği olarak verdiğimiz, cebine koyduğumuz paradır. Bundan sonraki süreçte de verimliliği artırmaya, toplam üretimi artırmaya dönük tarım sanayi entegrasyonunu sağlamaya dönük desteklerimiz devam edecek."

Ar-Ge desteği ödemesine de başladıklarını kaydeden Eker, 2011 yılı için proje başına karşılıksız olarak 300 bin lira Ar-Ge desteğini, 1 Nisan 2011 tarihine kadar başvuru yapıldığı taktirde özel sektör, meslek kuruluşları ve üniversitelere sağlayacaklarını belirtti.

’SÜT FİYATLARI İÇİN TEDBİR’

Bakan Eker, süt fiyatlarının düşmemesi için, süt tüketimini arttırmaya yönelik önlemler aldıklarını da kaydederek şunları söyledi:

"Türkiye’nin ihtiyacı olan, sanayicinin ihtiyaç duyduğu 18 bin ton süt tozu var ve bu daha önce dahilde işleme rejimi kapsamında dışarıdan ithal ediliyordu. Biz Türkiye’deki üretici kendisi üretsin, sanayici ülkemizdeki çiftçinin sütünü kullansın diye destekleme kapsamına aldık. Süt, üreticiden dünya fiyatlarından alınacak ve aradaki farkı sanayiciye ödeyeceğiz. Bu 18 bin süt tozunun tamamını içerden karşılanmasına yol açacak destek mekanizması getirdik. Buna ilave olarak süt fiyatlarının düşmesini önlemeye dönük olarak 20 bin ton süt tozuna karşılık bir destekleme daha yapıyoruz. Dolayısıyla toplamda 38 bin ton süt tozuna eş değer taze sütün piyasadan çekilmesi suretiyle fiyatının düşmesini engellemeye dönük bir proje hayata geçirdik. 2011 yılının mayıs ve haziran ayına kadar da 380 bin ton taze sütün piyasadan çekilmesini sağlamaya çalışıyoruz."

İTHAL BUĞDAY, İŞLENİP DIŞARI SATILIYOR

Tarımda ithalat ve ihracat rakamlarına da değinen Eker, gıda bakımından net dış ticaret fazlasının 5,5 milyar dolar olduğunu, Türkiye’nin aldığından daha fazla gıda ürününü sattığını söyledi Bir gazetecinin buğday ithalatıyla ilgili sorusu üzerine, Tarım Bakanı Eker, şöyle konuştu:

"Türkiye’nin buğday ihtiyacı 18 milyon ton civarında. 2010 yılında ne kadar üretti, 19,5 milyon ton. Artısı ne, 1,5 milyon ton. Türkiye o fazlalığını işliyor, ihraç ediyor. Ama sanayici diyor ki; ’benim kapasitem var, ben bu 1,5 milyon tonu satıyorum. Ben daha çok işleyip satmak istiyorum.’ O zaman dahilde işleme rejimi kapsamında, dışarıdan, piyasalardan, dünya piyasalarından sanayicinin ucuz buğday temin etmesine yardımcı oluyoruz. Alıyor, getiriyor, işliyor ve dünyaya satıyor. 2002’de Türkiye, buğday unu ihracatında dünya sıralamasında ilk 10’da değildi. 2009’da dünyada bir numara. Dolayısıyla Türkiye bu konuda dünyada örnek gösterilen büyük bir başarı ortaya koymuştur."

YAĞMUR ALTINDA TOKALAŞMA KUYRUĞU

Eker, daha sonra Doğankent Beldesi’ndeki Çukurova Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nü ziyaret etti. Bakan’ı burada yaklaşık 100 kişi karşıladı, yağan yağmura aldırmadan sıraya girip Eker’le tokalaşmak istedi. Eker, kendi tuttuğu şemsiyesiyle sıradaki herkesle tokalaştı. Daha sonra Enstitü Müdürü Dr. Numan Kılıçalp’ten projeler hakkında bilgi alan Bakan, enstitüde üretilen damızlık ’Anadolu Alacası’ diye adlandırılan sığırların bulunduğu çiftliği gezdi. Eker, ayrıca enstitüdeki Embriyo Transfer Laboratuarı’nda, mikroskopla 1 haftalık embriyoları inceledi.

Tarım Bakanı Mehdi Eker daha sonra Saray Halı Çiftliği’ne özel bir ziyarette bulundu, üretim ile ilgili incelemeler yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!