1 yılda bildirilmeyen vergi cezası artık ortadan kalkacak

Güncelleme Tarihi:

1 yılda bildirilmeyen vergi cezası artık ortadan kalkacak
Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 2011 00:00

Bazı idarelerin, 10 yıl sonra mükellefe ceza tebliği yaptığına dikkat çeken Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Böyle şey olur mu? Bundan sonra 1 yıl içinde tebliğ edilmeyen ceza, ceza olmaktan çıkacak. Bu İdare’ye de büyük sorumluluk getiriyor” dedi.

Haberin Devamı

GELİR İdaresi Başkanlığı’nın merkez ve taşra yöneticileriyle Antalya’da biraraya gelerek yeniden yapılandırma konusu hakkında bilgi veren Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bundan sonra 1 yıl içinde tebliğ edilmeyen cezanın, ceza olmaktan çıkacağını açıkladı. Bazı idarelerin, 10 yıl sonra mükellefe tebliğ yaptığına dikkat çeken Şimşek, bu yeni uygulamayla sorumluluğu idarelere yükledi.
Önce teşkilat iyi anlamalı
TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayına sunulan ve ’Torba Yasa’ denilen, ’Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun’ hakkında konuşan Şimşek, vatandaşlara getirilen kolaylıkların önce kendi teşkilatları tarafından çok iyi anlaşılması ve vatandaşlara tutarlı bir şekilde anlatılmasını istedi.
Kaçırılmaması gereken fırsat
Yeni düzenlemede güncelleme yapılarak ana paranın alındığını hatırlatan Şimşek, “Bu iddia edildiği gibi bir af değil, bir kolaylıktır. Sadece ve sadece çiftçilerimize elektrik faizi konusunda bir af söz konusu” dedi.Bunun mükellef ve idare acısından kaçırılmaması gereken büyük bir fırsat olduğunu kaydeden Şimşek, şöyle devam etti: “Mükelleflerimizle yeni bir döneme gireceksek, beyaz bir sayfa açacaksak, bu mükelleflerimiz açısından mutlaka kaçırılmaması gereken bir fırsattır.”
10 yıl sonra tebliğ ediliyor
Şimşek, şöyle konuştu: “Mükellef bizim için çok önceliklidir. Klasik denetim anlayışını terketmemiz lazım. Sınırlı denetimler 6 ayda, kapsamlı denetimler de 1 yıl içinde bitirilmiş olacak. Bu temel bir prensiptir. Denetim elemanlarından şunu istiyoruz, Kanunun yorumunu Maliye Bakanlığına bırakın, ortak akla bırakın. ‘Kanunu ben uygularım’ dönemi bitmiştir. Bazı idareler ceza yazıyor, bunlar da bazen 10 yıl sonra mükellefe tebliğ ediliyor. Bundan sonra 1 yıl içinde tebliğ edilmeyen ceza, ceza olmaktan çıkacak. Bu İdareye de büyük sorumluluk getiriyor.”
Aynaya baktık, hatamızı gördük
Maliye-idare-mükellef ilişkilerinde yeni bir döneme girildiğine vurgu yapan, kanunun bu kadar kapsamlı yapılmasının bir sebebinin de bu olduğunu anlatan Şimşek, sözlerine şöyle devam etti: “Geçen yıl aynaya baktık, uygulamada yaptığımız hataları gördük. Mükellef haklarını maksimum korumaya dönük çok önemli adımlar attık. Mükellef olmadan, vergiye konu ekonomik faaliyet olmadan denetim olabilir mi, vergi sözkonusu olabilir mi? Olamaz. Elbette vatandaşımız iş, aş için çaba içine girecek, ülkeye katma değer üretecek, sonra vergiye konu gelir sözkonusu olacak.”

Haberin Devamı

Mükellefe zorla ‘şunu bunu’ yaptırmak yok

Haberin Devamı

KANUNUN uygulanmasında mükellefi zorlamayacaklarını dile getiren Mehmet Şimşek, şunları söyledi: “Yani millete zorla, mükellefi zorla matrah artırımına teşvik etmek, ‘gidip, bunu yapmazsak şöyle’ böyle bir şey yok. Bu büyük bir fırsat, bu fırsatı da mükelleflerimize bildirmemiz gerekiyor. Doğrudur vergi kanunla konulur, zorla alınır ama mükellefin yararlanıp, yararlanmayacağı kendi takdirindedir.”

Mükellefi ziyarete gidin başarıları takdir edin

MEHMET Şimşek, şu tavsiyelerde de bulundu: “Mahallenizde, ilinizde yeni bir işletme faaliyete geçtiyse, mutlaka gidin, ziyaret edin. Başarı varsa takdir edin. Sadece denetim amaçlı gitmeyelim. Onlar ülke için katma değer yaratan, risk alan, çabalayan mükelleflerimiz. Vergide gönüllü uyum kağıt ötesine bu şekilde gider. Gönüllü uyum için bizim de yapacaklarımız var. Bunun için öncelikle bilgilendirme gelir.”

Haberin Devamı

Yeni kanun ne getiriyor

31 Aralık 2010 tarihli kamu alacaklarını baz alan düzenleme, “vergiler, vergi cezaları, trafik para cezaları, gümrük vergileri ve idari para cezaları, sosyal güvenlik primleri ve idari para cezaları, belediyelerin vergi, ücret ve su alacakları, elektrik, öğrenim kredisi, destek, çeşitli aidat, çiftçi kredisi ve sulama bedeli, ecrimisil, kira, irtifak hakkı” gibi alacakları kapsıyor.
Kanun ile kesinleşmiş alacaklar yeniden yapılandırılken, ihtilaflı alacaklara son verilerek tahsilatın hızlandırılması hedefleniyor. Taksitle ödemeye olanak tanınınıyor.

Mektup, internet ve ‘cep’ kullanılacak, alışveriş merkezinde stant kurulacak

Haberin Devamı

YENİ düzenlemenin vatandaşa güzel örneklerle anlatılmasını ve isteyen Mehmet Şimşek, geniş kapsamlı tanıtım programı başlatacaklarını açıkladı. Gelir İdaresi Başkanına, ‘Tasarı yasalaşır yasalaşmaz mükelleflere birer mektup göndereceğiz’ dediğini hatırlatan Şimşek, “Uluslararası çalışmalar şunu gösteriyor, hatırlatan Gelir İdareleri daha iyi çalışıyor” dedi. Şimşek şu örnekleri verdi:
Hemen ikincil mevzuat çıkacak. Bu idareler için rehber olacak.
Gelir İdaresi ve Maliye Bakanlığı’nın diğer denetim birimlerinde teknolojik alt yapı hızla geliştiriliyor. Yeni bir Kayıt Dışı Eylem Planı Stratejisi hazırlanıyor.
Elektronik ve kağıt ortamında başvuru formları hazırlanacak. Bunların tamamı internette olacak. Vatandaş da internete yönlendirilecek. 63-64 milyon kişinin cep telefonu var. Teknoloji mutlaka kullanacak.
Alışveriş merkezlerinde (AVM) de bilgilendirme stantları açılacak. Muhasebeci, mali müşavirler bilgilendirilecek. Başkan Yardımcılarından başlanarak, illere göre sorumluluk zinciri kurulacak.

Haberin Devamı

Cezaevi tartışması

MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek, Antalya Vali Vekili Mehmet Seyman ile birlikte Antalya Defterdarlığı ile Vergi Dairesi Başkanlığı’nı ziyaret etti. Vatandaşlarla da sohbet eden Şimşek’e, ceza ödemek için vergi dairesinde bulunan Hatice Tan sitem etti. Tan, “Para olmazsa cezaevine yatıyoruz. Bunu hiç kaldırmıyorsunuz, hiç yarısını indirmiyorsunuz, hepsi kalıyor” dedi. Bunun üzerine Mehmet Şimşek, “Cezaevine giren yok ya yapmayın” karşılığını verdi. Hatice Tan ise “Girilmez mi, parayı vermediğimiz zaman doğru alıyorsunuz, hiçbir şey yapmıyorsunuz ki” diye konuştu. Şimşek bunun üzerine, borçların ödenmesi gerektiğini söyledi. Şimşek daha sonra merdivenden çıkarken mükellef Hatice Tan ile yine karşılaştı. Tan, korumaların arasından, Bakan Şimşek’e cezayı ödediğini söylerken, “Bunu hiç indirmiyorsunuz, 4 milyar gitti. Nereden bulacağız şimdi bunu? Etmeyin gözünüzü seveyim para bitti” dedi. Maliye Bakanı ise herkesin borcunu ödemesi gerektiğini tekrarladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!