Yıldız Holding Avrupa'nın ambalaj devi olacak

Güncelleme Tarihi:

Yıldız Holding Avrupanın ambalaj devi olacak
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 18, 2011 13:27

Geçtiğimiz haftalarda İtalya'nın en büyük gıda ambalaj filmi üreticilerinden Nuroll'u satın alarak dikkati üzerine çeken Polinas, şimdi de Türkiye'de yeni bir yatırıma hazırlanıyor. Üç fazda toplam 150 milyon dolara mal olacak yatırımın tamamlanmasının ardından şirket Avrupa'nın en büyük esnek ambalaj üreticisi olacak.

Haberin Devamı

Yıldız Holding'in Ambalaj, Bilişim ve Gayrimenkul Grup Başkanı Cahit Paksoy ve Başkan Yardımcısı Bülent Akif Atabay ile dün Beşiktaş'ın 4-1 kaybettiği Dinamo Kiev maçını Yıldız Holding'in Fiyapı İnönü Stadı'ndaki locasından izledik.

ÃœLKER'Ä°N SAHÄ°BÄ°

Yıldız Holding, gıda sektörünün en büyük şirketlerinden Ülker'in sahibi. Ancak gıda dışındaki alanlarda da çok büyük yatırımları var.  Ambalaj da bunların başında geliyor.

Grubun en büyük ambalaj şirketi Manisa'da faaliyet gösteren Polinas. Şirket yılda 100 bin ton esnek ambalaj filmi üretiyor ve 200 milyon dolar ciro ile alanında Avrupa'nın sayılı firmaları arasında. İşte bu Polinas, geçtiğimiz haftalarda çok önemli bir satın almaya imzaya attı. Şirket, İtalya’nın bir numaralı gıda ambalaj filmi (BOPET) üreticisi Nuroll Spa'yı bünyesine kattı.

Haberin Devamı

Nuroll'un en büyük özelliği, saklama ve bariyer özellikleri daha iyi olan ve BOPET denilen yüksek teknolojili gıda ambalaj filmlerini üretebiliyor olması. Özellikle kahve ve hazır çorba gibi raf ömrü daha uzun olması ve tazeliğini koruması gereken ürünlerde bu tip yüksek teknolojili ambalaj filmleri kullanılıyor.

AVRUPA'NIN EN BÜYÜĞÜ OLACAK

Eren GÜLER yazıyor
hurriyet.com.tr

Cahit Paksoy, dünkü maçta yeni yatırımın haberini verirken 2014 yılında Yıldız Holding'in esnek ambalaj üretiminde Avrupa'nın en büyüğü olacağına dikkat çekti. Manisa Organize Sanayi Bölgesi'nde Nuroll gibi yüksek kalite gıda ambalaj filmi üreten fabrikanın yatırımının başladığını ve fabrikanın ilk etabının 50 milyon dolarlık yatırımla Aralık ayında faaliyete geçeceğini söyledi.

Bu ilk etabın üretim kapasitesi 30 bin ton olacak. Yani 20 bin tonluk üretim ile Avrupa'nın en büyüklerinden olan Nuroll'u bile geride bırakmış olacak. Üstelik bu ilk etabın ardından iki bölüm daha açılınca da toplam üretim kapasitesi 90 bin tona, yatırım ise 150 milyon dolara yükselecek.

Böylece şirket, 100 bin tonluk esnek ambalaj ve Nuroll'un kapasitesi dahil 110 bin tonluk gıda ambalaj filmi üretimi ile toplam 210 bin tona ulaşıp Avrupa'nın en büyük üreticisi olacak.

NUROLL'U ALABİLMEK İÇİN 1 SENE GÖRÜŞTÜLER

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55eb53b1f018fbb8f8ba1f27
Başkan Yardımcısı Bülent Akif Atabay (sağda) da yeni yatırım ve satın almadan duyduğu heyecanı gizlemiyor. Nuroll'u alabilmek için 1 senedir görüşme yapıyorlarmış. Uzun uğraşlar sonunda da bu satın alma gerçek olmuş.

Manisa'da yeni yapılacak fabrika da aslında Nuroll yatırımının devamı. Atabay, bir yandan Nuroll’u satın alma görüşmeleri yaparken diğer yandan da boş durmayıp ve bu yatırıma başladıklarını söylüyor: "Çünkü makine üreticileri 3 yıl teslim süresi veriyor. Ama bizim beklemeye tahammülümüz olmadığı için Nuroll görüşmelerine paralel olarak bu yatırıma da başladık."

Atabay, Manisa'daki yeni fabrika ile özellikle Avrupa'ya önemli oranda ihracat yapacaklarını söyledi. Avrupa'nın üretimden çıkmaya başlaması ile doğacak boşluğu Manisa'daki fabrika ile kapatacaklar.

Haberin Devamı

Ä°ÅŸin istihdam tarafı ise baÅŸlangıçta 150 kiÅŸi olacak. Ancak iki ve üçüncü fazların devreye alınması ile birlikte bu rakam 500 kiÅŸiye yaklaÅŸacak.Â

Finansman konusunda da bir sıkıntı görünmüyor. Yatırımın tamamı özkaynaklardan karşılanacak.

SOLAR PAZARA DA ÃœRETÄ°M YAPACAK

İtalya'daki Nuroll fabrikasını ise Türkiye'ye taşımayı düşünmüyorlar. Orada bariyer ve saklama özellikleri daha iyi olan katma değerli ürünler üretip Avrupa'ya satacaklar. Bu ürünler arasında güneş enerji panellerinde kullanılan filmler de var. Hatta bu alanda çok önemli bir pazar oluşacağını da düşünüyor. Çünkü normal gıda ambalaj filmlerinin kilosu ortalama 4 euro iken, solar panellerde kullanılan filmlerde rakam 8 euroya kadar çıkabiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!