New York’a sembol taksi yarattık, efsane Checker’ın yerini almayı hedefe koyduk

Güncelleme Tarihi:

New York’a sembol taksi yarattık, efsane Checker’ın yerini almayı hedefe koyduk
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2011 00:00

Dünya devleri arasından sıyrılıp New York taksi ihalesinde Ford ve Nissan’la birlikte finale kalan Karsan’ın aracı dün New York Car Classic Club’ta vitrine çıktı. Karsan Murahhas Azası Jan Nahum, “Biz New York için geliştirdiğimiz bu özgün araçla şehrin sembolü olan efsanevi Checker taksinin yerini almak istiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan’ın çağrısıyla ‘Yüzde 100 Türk malı otomobil’ geliştirmek için çalışmalar yapılırken, Karsan bu konuda önemli adımlar atıyor. Karsan, New York taksi ihalesi için geliştirdiği ve dev firmaları geride bırakarak 3 finalist arasına kalmayı başardığı ‘Karsan V1’ isimli aracını ABD’de sergilemeye başladı. Hem dış hem iç prototipi New York Classic Car Club’ta sergilenen araca başta New York’un 1000 önde geleni olmak üzere Amerikan basını da yoğun ilgi gösterdi. Wall Street Journal’dan, New York Times’a bir çok gazete ve televizyonun katıldığı toplantıya, New York Taksi ve Limuzin Komisyonu (TLC) üyeleri ile kamuoyu liderleri katıldı.
Kıraç ailesi New York’ta
Kıraça Holding ve Karsan Yönetim Kurulu Başkanı İnan Kıraç’ın kızı İpek Kıraç’la birlikte katıldığı New York Classic Car Club’taki toplantıda ayrıca abisi Can Kıraç ve oğlu Ali Kıraç da hazır bulundu. Karsan Murahhas Azası Jan Nahum’un ev sahipliği gerçekleşen toplantıda New York için özel olarak geliştirilen ‘Karsan V1’ prototip üzerinden anlatıldı. Mart ayında sonucu belli olacak taksi ihalesi öncesi, Karsan’ın New York’ta aracı sergilemesi çok önemli bir adım olarak değerlendirildi.
Checker’ın yanında sergileniyor
Classic Car Club’ta New York’un dünyada simgesi olmuş taksisi ‘Checker’in hemen yanında sergilenen ‘Karsan V1’, Amerikalılara ‘Yeni Checker olacağım’ mesajı verdi. İstanbul’dan New York’a DHL ile taşınan aracın dış prototipi ilk kez İstanbul’da Autoshow Fuarı’nda sergilenmişti. Hazırlanan ilk iç prototipi ise ilk kez New York’ta vitrine çıktı.
NY taksinin içinde
Jan Nahum, geliştirdikleri aracın New York taksi ihalesinde finale kalan tek özgün tasarım olduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Biz bu araçla 3 temayı ortaya çıkardık. Sembol (iconic), ulaşılabilir (acsessible) ve sürdürülebilir (sustainable). Checker’in yerine geçecek yeni sembol olmak istiyoruz. Panoramik iç mekanla New York silüetini taksinin içine taşıyoruz. Ayrıca bu projeyle dünyada engelliler için üretilen ilk seri üretim aracı da geliştirmiş olacağız.”

Haberin Devamı

İhaleyi kazanırsa 200 milyon dolara üretecek

Haberin Devamı

KARSAN, Kıraça ve Hexagon Grup şirketlerinin ortak iştiraki olan Hexagon Studio tarafından geliştirilen ‘Geleceğin taksi projesi’ 26 bin 500 adetlik New York ihalesini kazanması halinde önümüzdeki yıl 200 milyon dolarlık yatırımla seri üretime geçecek. Karsan’ın diğer finalistler Ford Transit Connect ve Nissan NV200 arasından sıyrılıp ihaleyi kazanması halinde münhasır olarak 10 yıl boyunca yılda 2 bin 650 adet aracı satmakla yükümlü olacak. Değerlendirmeler sonunda kontratın 2011 yılı sonunda imzalanması bekleniyor.

Dünyanın en meşhur taksisi

AMERİKAN Checker Taksi tarafından üretilen ‘Checker’ modeli 1956-1982 yılları arasında New York’un sembolü haline gelerek Londra taksisiyle birlikte dünyanın en meşhur taksisi ünvanını almıştı. Bir çok Hollywood filminde boy gösteren ve Robert De Niro’nun oynadığı ‘Taxi Driver’ filmiyle dünyada tanınan Checker’ın mini modelleri New York’ta turistler tarafından en çok alınan hediyelik eşya olma özelliğini koruyor. Checker’in ardından New York’un taksisi olan Ford Crown Victoria ise özellikle 6 silindirli motoru yüzünden son yıllarda popüleritesini kaybetti.

Haberin Devamı

2. El ticari araç ilanları için tıklayın

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!