Vize insan hakları ihlali

Güncelleme Tarihi:

Vize insan  hakları ihlali
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2011 00:00

Dış ticaretten sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Türkiye politikasını ve Türklere yönelik vize ısrarını, Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff’a şikayet etti.

Haberin Devamı

Çağlayan, dün Bellevue Sarayı’na çıkarak özel dostluğu olduğu Wulff tarafından kabul edildi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Tayyip Erdoğan’ın selam ve dostluk mesajlarını ileten Çağlayan, eyalet başbakanlığı döneminden tanıdığı Almanya Cumhurbaşkanı ile iki ülke ilişkilerini ilgilendiren konuları görüştü. Görüşme öncesi Almanya’daki değişik sivil toplum kuruluşları ile bir araya gelen Çağlayan, Türk dernek temsilcilerinin günlük yaşama ilişkin şikayet ve temennilerini de Wullf’a aktardı.
Vize ciddi haksızlık
Çağlayan, şu değerlendirmeyi yaptı: “Vize konusunda yapılan ciddi haksızlık vardır. Bu, Türk işadamından Türk sanayicisine kadar bir ticaret engelidir. Türk insanına, başta Türk işadamına uygulanan vize insanlık dışı bir uygulamadır. Burada bir hak gasbı yaşanırken, diğer taraftan Türk ürünlerinin serbest dolaşım hakkı ellerinden alınıyor. Ümit ediyoruz ki, özellikle Almanya bu konudaki geçmiş protokolü, kazanılmış hukuki davaları ve hukukun üstünlüğünü tesis ederek gerekli adımı atar. Almanya Başbakanı Merkel’in, Kıbrıs’la ilgili yapmış olduğu son derece yanlış açıklama gerçekten Türkiye’yi, Türk halkını ve burada yaşayan insanlarımızı fazlasıyla üzmüştür. Tabii bu tutumlar, bazı ülkelerin iç siyasi meselelerinin ortaya çıkartmış olduğu davranış biçimleridir. Ancak bunlar iç siyasete alet edilmeyecek kadar önemli meselelerdir. Türkiye, AB’ye yük katmaya değil, yük almaya gelen bir ülkedir.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!