Almanya Türk işadamlarına vize vermedi

Güncelleme Tarihi:

Almanya Türk işadamlarına vize vermedi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2011 12:53

Köln'deki gıda fuarı Türk firmalarına kâbus oldu. 55 firmadan 17'si Alman Konsolosluğu'ndaki bürokrasi duvarına takılıp vize alamadı. Yüzbinlerce euroluk masraf heba oldu, milyonlarca euroluk ihracat fırsatı kaçtı. Türk heyeti fuardan çekilmeyi tartışıyor.

Haberin Devamı

Borsacıları da kapıdan çevirmişlerdi

Sabah Gazetesi'nin haberine göre, açılışını Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın yarın yapacağı Köln'deki gıda fuarı, milyonlarca euroluk iş bağlantısı hedefleyen Türk işadamlarına büyük hayal kırıklığı yaşattı. Internationale Süsswaren Mess (ISM) 2011 Fuar'ı için Almanya'ya gitmek isteyen Türk işadamlarının kaçırdıkları iş bağlantıları bir yana ödedikleri stand kiraları, yol ve konaklama masrafları ile vize harcamaları da boşa gitti. Söz konusu firmaların fuar harcamasının yarıya yakınını ise ihracatı teşvik kapsamında devlet karşılıyordu.

Türkiye'deki ihracatçı işadamları arasında büyük sıkıntıya neden olan vize skandalı ocak ortasında 55 işadamının Köln'deki ISM fuarına gitmek için İstanbul'daki Alman Konsolosluğu'na başvurmasıyla başladı. İşadamları ocak ortasında konsolosluğa evraklarını götürdü. Cevap 23 Ocak'ta geldi. Alman Konsolosluğu'ndan yapılan bildirimde 40'a yakın işadamı için yüzyüze görüşme zorunluluğu getirildi. Ancak görüşme randevusu 3 Şubat'a yani fuar bitim tarihinden sonraki bir güne verildi. Daha önce birçok kez AB ortak vizesi taşıyan işadamları uygulamaya tepki göstererek, vize işlemlerini Almanya yerine başka Topluluk üyesi ülkelere kaydırdı. Bunların bir kısmı vizesini yetiştirebildi. Ancak 15 gündür vize işlemleriyle uğraşan 17 firmanın sahibi ve beraberindeki fuar personeli her türlü masrafını ödedikleri fuar için vize alamadı.

Haberin Devamı

HER FUARDA YAŞANIYOR

Benzer bir durum 16 Ocak'ta Almanya'da yapılan Mobilya Fuarı İMM'de de yaşanmıştı. Bazı Türk işadamlarının fuara katılmada zorluk yaşadığı ortaya çıkmıştı. İşadamı Tahsin Bozkurt, "Vize almak iyice zorlaştı" dedi.

FUARDAN ÇEKİLEBİLİRİZ

Fuar organizasyonun yapan İstanbul İhracatçılar Birliği Başkanı Zekeriya Mete, kendisinin de 15 gün önceden başvuru yapmasına rağmen vizesinin dün çıktığını söyledi. İşadamlarının stand kurulumu ve ön görüşmeler için fuara en az 3 gün önceden gitmesi gerektiğini anlatan Mete, "Üyelerimiz mağdur edildi. Günlerdir işimizi gücümüzü bıraktık vize kuyruklarında vakit geçiriyoruz. Açıkçası Türkiye ekibi olarak fuardan vazgeçmeyi düşündük. Arkadaşlarımız başka konsolosluklara yöneldi. Başka ülkeden Schengen alındığında Almanya'ya girişte sorunlar yaşanıyor. Eğer Almanya kapısında bir sıkıntı yaşarsak fuardan çekileceğiz" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!