Tosyalı 5 yılda 3.5 milyar dolar yatıracak

Güncelleme Tarihi:

Tosyalı 5 yılda 3.5 milyar dolar yatıracak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2011 13:26

Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, Osmaniye Yassı Çelik Üretim Tesislerine yapacakları 500 milyon dolarlık ek yatırımla, bin kişiye ilave istihdam sağlarken, yıllık çelik boru üretim kapasitelerini 2 milyon tona yükselteceklerini bildirdi.

Haberin Devamı

Tosyalı, gazetecilerle düzenlenen sohbet toplantısında yaptığı konuşmada, 2010 yılının, büyük hedeflerinin bulunduğu ve bu hedefleri aştıkları bir yıl olduğunu kaydetti.

Resmi açılışını 6 Şubat 2010'da yaptıkları Osmaniye Yassı Çelik Üretim Tesislerinde ilk yıl 1 milyon, ikinci yıl 1,5 milyon, üçüncü yılda ise 2 milyon ton üretim hedefleri olduğunu dile getiren Tosyalı, daha tesisin ilk yılında 1 milyon 250 bin ton üretim gerçekleştirerek, hedeflerinin yüzde 25 üzerine çıktıklarını ve 2011 hedeflerini revize ederek, 1 milyon 650 bin ton olarak belirlediklerini kaydetti.

Tosyalı, yassı çelik ile birlikte diğer segmentlerde de geçen yıl önemli başarılar sağladıklarını, dikişli çelik boru üretimlerinin 800 bin tona ulaştığını bildirerek, bu üretimin yüzde 30'unu ihraç edip Türkiye'ye 200 milyon dolar döviz girişi sağladıklarını anlattı.

Haberin Devamı

Yapısal çelik segmentinde ise 2009 yılına göre, geçen yıl yüzde 10 artışla 450 bin ton üretim gerçekleştirdiklerini ifade eden Tosyalı, ayrıca Tosçelik Granül olarak da yeni yatırımlarla bu segmentteki üretimlerini, önceki yıla göre yüzde 42 artırarak 22 bin tona çıkardıklarını söyledi.

Tosyalı, “Böylece Tosyalı Holding olarak 2010 yılında toplam 2 milyon 500 bin ton üretim gerçekleştirip, bir önceki yıla göre yüzde 85 oranında üretim artışı sağladık. Ciromuz da yüzde 133 artarak 1,6 milyar dolara, toplam ihracatımız ise yüzde 40'lık artışla 400 milyon dolara ulaştı” dedi. Tosyalı, 2011 yılında toplam üretimlerini, 2010 yılına göre yüzde 42 artırarak, 3 milyon 540 bin tona, ihracatlarını yüzde 25 yükselterek 500 milyon dolara, toplam cirolarını da yüzde 63 artırarak 2 milyar 585 milyar dolara ulaştırmayı hedeflediklerini bildirdi.
Türkiye genelinde 13 ayrı işletmede üretim yaptıklarını ifade eden Tosyalı, bunların 9'unun İskenderun bölgesinde, 2'sinin Osmaniye'de, birinin İzmir'de birinin de İstanbul Dilovası'nda bulunduğunu kaydetti.

Fuat Tosyalı, yaklaşık 3 bin civarında istihdama ulaştıklarını belirterek, 2009 yılında İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesinde 45'inci sırada yer aldıklarını anlattı.

Haberin Devamı

Sektör lideri ve ham maddesini üreten bir kuruluş olarak daha fazla katma değerli ürün yaratabilmek ve rekabetçi yapılarını sürdürebilir kılmak amacıyla hitap ettikleri pazarları derinlemesine analiz ettiklerini dile getiren Tosyalı, Türkiye'de ve dünyada kendi sektörlerinde yeni oluşacak talepleri önceden görmeye çalıştıklarını kaydetti.

Tosyalı, yassı çelik üretimine başlamalarının da bu algılamanın bir sonucu olduğuna işaret ederek, bu üretimleriyle birlikte Türkiye'nin yeni bir ithal ikame ürünle, yeni istihdam alanına kavuştuğunu belirtti.

Kendi sektörlerinde ve çelik boru segmentinde bir yandan Türkiye'de ihtiyaçtan fazla üretim varken, bir yandan da Türkiye'nin birçok yüksek teknolojili ürünü ithal ettiğini dile getiren Tosyalı, özellikle yüksek teknolojili ürün ve ileri proses tekniklerin uygulandığı ürünlerde sadece geçen yıl 200 bin tondan fazla ithalat yapıldığını belirtti.

OSMANİYE'YE 500 MİLYON DOLARLIK EK YATIRIM...

Haberin Devamı

Tosyalı, otomotiv endüstrisi, gelişen makine endüstrisini ve enerji sektöründeki gelişmeler irdelendiği zaman, bu ithalatın gittikçe arttığına işaret ederek, şunları söyledi:

“Ülkemizdeki kişi başı çelik tüketimine baktığımızda Avrupa'dakinin yarısı olduğunu da gördüğümüz zaman bu sektörde sadece klasik yöntemlerle değil çok büyük bir yatırıma ihtiyaç olduğunu gördük. Geçtiğimiz yıl bir yandan yassı çelik tesislerimizin performansını sağlamaya çalışırken bir yandan da yeni yatırımımızın girişimlerine başladık. Aralık ayında bütün yasal prosedürleri tamamlayarak Osmaniye'deki tesislerimizin yanı başında 400 bin metrekarelik alanı halihazırdaki yassı çelik tesislerimizle birleştirdik. Burada 400 bin metrekare açık alanda, 200 bin metrekare tek parça kapalı alanda bir proje geliştirdik.

Haberin Devamı

15 ayda tamamlayacağımız bu projeye bu ay içinde başladık. Sadece bu tesisle yılda 1 milyon 250 bin ton boru üretimi hedefledik. Bin kişi ilave istihdam oluşturacağız. Yatırımın toplam harcaması 500 milyon doları bulacak. Boyuna dikişli boru segmentinde dünyada bugüne kadar tek seferde yapılmış en büyük yatırım olacak tesisle birlikte, Tosçelik'in boru üretim kapasitesi de İskenderun'daki tesislerle birlikte yılda 2 milyon tona ulaşacak. Böylece Osmaniye'deki tesislerimiz tüm prosesleri kendi içinde üreten 1 milyon metrekarelik tam entegre bir tesis haline gelecek.”

Tosyalı, dikişli boruda yüzde 27 pazar payıyla sektör lideri olan Tosçelik'in, bu yatırım tamamlandığında rakipleriyle arayı açarak payını yüzde 45'e çıkaracağını dile getirdi.

Haberin Devamı

Yine Türkiye'de şiddetle ihtiyacı hissedilen yapısal çelikte bugüne kadar Türkiye'de üretilmeyen birçok ürünü de üretecek bir yatırım planlarının bulunduğunu bildiren Tosyalı, yıllık 2 milyon ton kapasiteli olacak bu yatırımla, yapısal çelik alanında Türkiye'nin dışa bağımlılığını tamamen ortadan kaldıracaklarını kaydetti.

Tosyalı, bu yatırımla hızlı trenlerde kullanılan raydan, büyük yapılarda kullanılan çok kesitli çelik yapı profillerine, sıvı çelikten nihai ürünlere kadar, çok büyük bir kompleksi Türkiye'ye kazandırmayı hedeflediklerini anlattı. Tosyalı, “Ayrıca 5 yıllık perspektife baktığımızda; şu an için 2 milyon ton sıvı çelik üretimimize, yurt dışında geliştirdiğimiz proje ile 1 milyon ton kapasite daha ekleyeceğiz. Bu yatırımla birlikte sadece sıvı çelikte üretim kapasitemizi 5 milyon tona çıkaracağız” dedi.

“ERZİN LİMANI YATIRIMINA BU YIL BAŞLAYACAĞIZ”

Hatay'daki Erzin Limanına ilişkin de bilgi veren Tosyalı, o yatırımla ilgili bütün yasal süreçlerin tamamlandığını, nihai uygulama proje aşamasına gelindiğini dile getiren Tosyalı, bu yıl Erzin liman yatırımına da başlayacaklarını kaydetti.

Tosyalı, bu yatırımın Doğu Akdeniz'in en önemli limanlarından biri olacağını ifade ederek, “2011'de başlayacağımız bir diğer yatırım, gerek kendi üretimimizin uluslararası pazara sevkıyatı ve ham madde lojistiğini, gerekse çevre illerimizin uluslararası pazarlara açılımını sağlayacak büyüklükteki Erzin Limanı'dır. Doğu Akdeniz'in en büyük deniz üslerinden biri olacak liman yatırım projemiz ile ilgili gerekli tüm izinler 2010 sonu itibariyle tamamlandı. Yatırıma bu yıl başlayacağız” diye konuştu.

Kendi maliyetlerinin birinci sırasında ham madde ikinci sırasında enerjinin geldiğine değinen Tosyalı, enerjiyle ilgili olarak da gruplarının enerji alım satım lisansını aldığını ve şu an yoğun bir şekilde enerji alım satımı yaparak sektöre girdiğini belirtti.

Tosyalı, İskenderun ile Osmaniye bölgesinde uygun bir alanda bin megavatlık bir enerji yatırımına bu yıl içinde başlayacaklarını dile getirdi.

KUZEY AFRİKA'YA 500 MİLYON DOLARLIK ÇELİK YATIRIMI...

Tosyalı, “Bizim yurt dışında da bir çelik yatırımı projemiz hemen hemen başlamak üzere. bütün işlemleri tamamlandı. Çok kısa bir zaman dilimi içinde başlayacağız. Kuzey Afrika tarafında yıllık 1 milyon ton inşaat demiri üretecek çelik yatırıma başlıyoruz. Bu yatırım miktarı 500 milyon dolar olacak. Bunlarla beraber 2015 yılı itibariyle Tosyalı Holding olarak yıllık 5 milyon ton sıvı çelik üretir durumda olacağız. 2 milyon ton Osmaniye'de, 2 milyon ton yapısal çelik tarafında, 1 milyon tonu da yurt dışında olmak üzere 5 milyon ton sıvı çelik üreten bir grup olmayı hedefliyoruz” dedi.

3 BİN 250 KİŞİYE EK İSTİHDAM...

Tosyalı, “2015 yılına kadar yapacakları toplam yatırımın” sorulması üzerine de “Boru yatırımımız 500 milyon dolar, yapısal çelik tarafı 1 milyar dolar olur. Arkasından Kuzey Afrika projemizde 500 milyon dolar civarında. Enerji yatırımımız da 1,3 milyar dolar. Bir de liman yatırımımızı koyarsanız 3-3,5 milyar dolar civarında bir yatırım olur” dedi.

Bu yıl 3 bin kişilik istihdamlarına artı bin kişilik istihdam daha ekleyeceklerini ifade eden Tosyalı, 2015 yılına kadar ise 3 bin 250 kişiyi istihdam etmeyi planladıklarını bildirdi.

Tosyalı, üretimlerinin yüzde 30-35'ini ihraç ettiklerini ifade ederek, belli başlı pazarları olan ülkelerin Kuzey Irak, Kuzey Afrika Ülkeleri ile ABD olduğunu belirtti.

Kendilerinin aylık enerji tüketimlerinin 10 milyon doların üzerinde olduğunu bildiren Tosyalı, bunun da 240 megavatlık bir enerjiye tekabül ettiğini, 240 megavatın da diğer yapısal çelik tarafında tüketildiğinin düşünülmesi durumunda, yaklaşık 500 megavatın üzerinde kendi tüketimleri olacağını, bin megavatlık enerji üretimlerinin gerisini de satacaklarını kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!