Şimşek: Türkiye’de akaryakıt vergisi bence de yüksek

Güncelleme Tarihi:

Şimşek: Türkiye’de akaryakıt vergisi bence de yüksek
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2011 00:00

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, akaryakıt ürünlerindeki fiyat artışının tamamen ham petrol fiyatları ile kur artışından kaynaklandığını belirtti.

Şimşek, “Vergi boyutuyla bu yıl akaryakıt ürünlerine 1 kuruşluk zam yapmadık. 2011’de de 1 kuruşluk zam yapılmayacak” dedi. Şimşek, CNN Türk’te katıldığı programda, Türkiye’de akaryakıt ürünleri üzerindeki vergi yükünün yüksek olduğu görüşüne kendisinin de katıldığını söyledi. Şimşek, “Şu an itibariyle yüzde 64.8 civarında bir vergi yükü söz konusu. 2002’de yüzde 70.3 düzeyindeydi. Türkiye ile beraber petrol ithal etmek zorunda kalan ülkelerin akaryakıt ürünlerinin vergi yükü motorinde yüzde 50-55 arasında, benzinde yüzde 60’larda” diye konuştu.

Artış pompaya yansıyor

Ham petrol, 2002 yılının son gününde 28 dolar olduğunu hatırlatan Şimşek, sözlerine şöyle devam etti: “Bugün 90 doları aşmış durumda. Uluslararası petrol fiyatları burada çok önemli ve maalesef orada aleyhimize bir gelişme var. Kur da çok önemli. Bir yandan ihracatçı ‘lira değerlenmesin’ diyor ama öte yandan da dolar kuru yükselince petrol fiyatları dolar cinsinden olduğu için hiç vergi artışı olmasa dahi pompaya yansıyan fiyatlarda artış oluyor. Son günlerdeki tartışmanın kaynağı bu. Hem petrol fiyatları artıyor hem de kur yükseldi. Bu da ister istemez zam tartışmalarını beraberinde getiriyor.”
Şimşek, akaryakıtta vergi yükünü, vergiyi tabana yayarak azaltabileceklerini söyledi. Son birkaç yıldır, daha önce Maliye Bakanlığı’na hiç beyanname vermemiş ama ciddi anlamda kira geliri elde eden 540 bin yeni mükellef edindiklerini belirten Şimşek, verdide indirim konusunun ciddi bir yük getirdiğini kaydederek, “Ya indirip, borçlanacaksınız ya da mevcut durumu devam ettirip vergi tabanını genişlettikçe tüketiciye yansıtacaksınız. Bizim amacımız 2’nci seçenek.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!