Çiftçiye, dar gelirli aile ve öğrencilere yeni yıl hediyesi

Güncelleme Tarihi:

Çiftçiye, dar gelirli aile ve öğrencilere yeni yıl hediyesi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2010 00:00

Başbakan Tayyip Erdoğan, yılbaşından itibaren Ziraat Bankası’nın tarımsal kredi faiz oranının üç puan indirileceğini, üniversite öğrencilerinin burs ve kredilerinin yüzde 20, ilk ve orta öğretimdeki şartlı nakil kredilerinin de yüzde 22-50 artırılacağını açıkladı.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, partisinin 2010’un son grup toplantısında, 3 kesim için yeni yıl müjdesi verdi. 1 Ocak’tan itibaren üniversite öğrencilerinin burs ve kredilerini yüzde 20 artırılırken, dar gelirli öğrenci ailelerine verilen yardım da yüzde 20 ile 52 arasında arttı. Ziraat Bankası’nın tarım faizleri ise yüzde 10’a düştü. Bu desteklerin bütçeye ek yük getirmeyeceğine, kendi içindeki aktarımlarla bu artışların sağlandığını belirten Erdoğan, bütçe disiplininden asla taviz vermediklerini vurguladı.
Partisinin 2010 yılının son grup toplantısında konuşan Erdoğan, 8 yıldır tarım sektörünü her açıdan desteklediklerini söylerken, 1 Ocak 2011’den itibaren Ziraat Bankası’nın tarımsal kredi faiz oranını yüzde 13’ten yüzde 10’a çekeceklerini açıkladı. Hayvancılık ve tarımsal sulama kredilerine hazinece yüzde 100 faiz desteği verilmeye devam edileceğini bildiren Erdoğan, şöyle konuştu: “Yani bu alanlarda kredi faiz oranı sıfır. Diğer tüm kredilerde ise, hazine artık faizin yüzde 25’ini değil, yüzde 50’sini karşılayacak. Yani çiftçimiz, Ziraat Bankası’ndan artık yüzde 0- yüzde 5 aralığında faizle kredi kullanabilecek. Düşük faizli kredi kullandırımı nedeniyle oluşacak gelir kayıpları karşılığında, Ziraat Bankası ve tarım kredi kooperatiflerine yapılacak ödemeler için 2011 yılı bütçesinde 776 milyon TL kaynak ayırdık. Yani bütçeye ek yük getirmiyoruz.”
Annelerinin sütü gibi helal
Erdoğan, 2002 yılında 452 bin öğrenciye burs ve kredi verilirken 2010 yılında bu sayıyı 961 bin öğrenciye ulaştırdıklarını belirtirken, 1 Ocak 2011’den itibaren, üniversite öğrencilerinin burs ve kredi miktarlarını yüzde 20 oranında artıracaklarını açıkladı. Erdoğan, aylık 200 lira alan öğrencinin 1 Ocak’tan itibaren aylık 240 lira burs veya kredi alacağını söylerken, şu bilgileri verdi: “Böylece, üniversite öğrencilerinin kredi ve burs miktarını, 2002 yılına göre yüzde 433 artırmış olduk. Aylık 400 lira alan master öğrencileri artık 480, aylık 600 lira alan doktora öğrencilerinin de artık aylık 720 lira burs ya da kredi alacak. Aynı şekilde beslenme yardımını da yükselttik, 120 lira olan beslenme yardımını da aylık 150 liraya çıkardık. Bu yeni burs ve kredi miktarlarının da üniversite öğrencilerimize hayırlı olmasını, annelerinin, analarının ak sütü gibi helal olmasını diliyorum. Bu devletin öğrencilerine, milletin evlatlarına bir ianesi (yardımı) değildir, milleten aldığını millete iadesidir.”
Erdoğan, 1 Ocak 2011’den itibaren, şartlı nakit transferi miktarlarını da yüzde 22 ila yüzde 50 arasında oranlarda artırıma gittiklerini belirterek, şu bilgileri verdi: “İlköğretime devam eden erkek öğrenci için aylık 20 lira ödüyorduk, bundan sonra 30 lira ödeyeceğiz. İlköğretime devam eden kız öğrenci için aylık 25 lira ödüyorduk, şimdi bunu da 35 liraya çıkarıyoruz. Ortaöğretime devam eden erkek öğrenci için 35 lira olan yardımı 45 liraya çıkarıyoruz. Kız öğrenciler için 45 lira ödüyorduk, onu da 55 liraya çıkarıyoruz. Evde kaç çocuk olursa hepsine ödüyoruz.”

Haberin Devamı

Kaynak Ali’dir, Veli’dir demiyoruz kaynak Türkiye

Haberin Devamı

TAYYİP Erdoğan, partisinin dünkü Meclis grubundaki bu açıklamasının ardından, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile yaşadıkları kaynak tartışmasına göndermede bulunarak, “Ben size benim adım Tayyip Erdoğan demiyorum ha ona göre, kaynak Türkiye’dir, Türk milletidir diyorum” dedi. Erdoğan, şöyle konuştu: “Yola çıkarken birileri haklı olarak ‘kaynak nedir’ diye sordu. Biz de o zaman ‘kaynak Türkiye’dir’ dedik. Kaynak bu ülkedir, israf ekonomisinden verim ekonmisine geçilmesi, sıfır sorun politikası, birliğimiz kardeşliğimizdir. Yani kaynak Ali’dir, Veli’dir demiyoruz. Yine kaynak Türkiye’dir diyerek yola çıkıyoruz.”

Kim ne alacak

ÇİFTÇİYE
1 Ocak’tan itibaren  Ziraat Bankası’nın tarımsal kredi faizi  yüzde 13’ten yüzde 10’a çekilecek.
Hayvancılık ve tarımsal sulama kredisine Hazine tarafından verilen yüzde 100 faiz desteği devam edecek.
Çiftçi, Ziraat Bankası’ndan artık yüzde 0-5 aralığında faizle kredi kullanabilecek.

Haberin Devamı

ÖĞRENCİYE
1 Ocak’tan itibaren üniversite öğrencilerinin burs ve kredi miktarlarını yüzde 20 artırılacak.
Buna göre, aylık 200 TL olan kredi 240 TL’ye çıkacak. Master öğrencilerinin 400 TL olan kredisi aylık 480 TL’ye, doktora öğrencisinin aylık 600 TL kredisi ise 720 TL’ye yükselecek.
Aylık 120 TL beslenme yardımı 150 TL’ye çıkacak.

DAR GELİRLİ AİLEYE
Dar gelirli ailelere, çocuklarının okula devam etmesi kaydıyla yapılan “şartlı nakit transferi” 1 Ocak’tan itibaren yüzde 22-50 oranında artırılacak.
İlköğretimde erkek öğrenci için aylık 20 TL olan ödeme 30 TL’ye, kız öğrenci için aylık 25 TL olan ödeme 35 TL’ye çıkacak.
Orta öğretimdeki erkek öğrenci için ödenen 35 TL olan yardım 45 TL’ye, kız öğrenci için verilen 45 TL olan ödeme 55 TL’ye yükseltilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!