Futbolcuyu SGK’ya bildirip prim ödemeyen kulüplere ceza gelecek

Güncelleme Tarihi:

Futbolcuyu SGK’ya bildirip prim ödemeyen kulüplere ceza gelecek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2010 00:00

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, birçok işveren ve işletmenin, çalışanlarına daha yüksek aylık ödediği halde, sigortasını asgari ücret üzerinden yatırdığını, bu yöntemle vergi de kaçırdıklarını belirterek, “Bu konuda yeni düzenleme yapacağız” dedi.

Kulüplerdeki lisanslı ve kadrolu sporcuların da, sosyal güvenlik sistemine kayıt ettirilmesi gerektiğinin altını çizen Dinçer, “Kulübü, ‘çalışan’ statüsündeki sporcusunu, SGK’ya kaydettirmemiş ve sigortasını ödemiyorsa bedelini cezasıyla öder. Biz birçok Anadolu kulübüne teftiş gönderdik, yasaları ihlal edenlere cezalar yazdık” diye konuştu.

İsteğe bağlı sigorta

Meclis gündemindeki torba tasarı ile sporculara ‘isteğe bağlı sigortalı’ olma hakkı getirdiklerini belirten Dinçer, şunları dile getirdi: “Böyle bir sporcu, en az 17 gün prim yatırıp sosyal güvenlik sistemine kendi adına kayıt yaptırabilecek. Sporcularımızın, mutlaka sosyal güvenlik sistemine tabi olmaları çok önemli. Sporcu, 35 yaşına geldiğinde, yeterli primi ödememişse emekli olamaz. O yüzden kendisi için bir iş kurmak, meslek edinmek durumunda kalabilir. İleride çalışamaz hale gelince veya sağlık hizmetini alamadığında, ona sahip çıkmamız için, onun şimdiden sigortalı olması lazım.”

Ceza kesiyoruz

Çelik, şu bilgileri verdi: “İşsiz kalan kişilerin, şartları taşıyıp işsizlik ödeneği almayı hak ederlerse; asgari ücretin yüzde 80-60 gibi oranlarını maaş olarak ödüyoruz. Eğer daha az gösterilerek maaş ödeniyorsa, işsiz kalınca işsizlik maaşının da daha düşük olacağını bilmelerini istiyoruz.”

870 bin kişi 80 bin işyerini kayda aldık

SADECE geçtiğimiz bir yıllık sürede 870 bin kişiyi, 80 bin işyerini kayıt altına aldıklarını açıklayan Ömer Dinçer, “Eskiye göre çok daha yoğun şekilde işin üstüne gidiyoruz. Kayıt dışılığın bir puan azalması bizim sosyal güvenlik kurumlarında 820 milyon lira artış demek. Biz bunu mutlaka çözmeliyiz. Ama, sadece bir bakanlığın veya teftişle meselenin çözüleceğini kabul edemeyiz. Çözüm, işverenin sorumluğuna, işçinin hakkına, devletin de kendi sorumluluk ve yetkisine sahip çıkmasından geçiyor” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!