İş-Kur Genel Müdürü Biçerli: Yıl sonu işsizlik oranı yüzde 12.5 olur

Güncelleme Tarihi:

İş-Kur Genel Müdürü Biçerli: Yıl sonu işsizlik oranı yüzde 12.5 olur
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2010 14:27

İŞKUR Genel Müdürü M.Kemal Biçerli, Türkiye’de yıl sonuna kadar işsizlik rakamlarının yüzde 12.5 oranında gerçekleşmesinin beklendiğini söyledi.

Geçen yıl yüzde 14 olan işsizlik oranının 2 puanlık düşüş göstermesinin önemli bir başarı olduğunu belirten Biçerli, “İşsizlik bir kez belli bir bandın üstüne sıçradığında geri çevirmeniz zor. Bir milli seferberlik gerektirebilecek kadar önemli bir vazife” dedi.

Çalışma, Milli Eğitim Bakanlıkları, İş-Kur, TOBB, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi tarafından ortaklaşa hazırlanan ‘Beceri 10’ projesinin tanıtımı toplantısına katılan İş-Kur Genel Müdürü M. Kemal Biçerli, 5 yıl sürecek proje hakkında bilgi verdi. Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası’nda konuşan M. Kemal Biçerli, işsizliğin dünyanın temel problemlerinin başında geldiğini söyledi. OECD ve İMF’nin geçen hafta yayınladıkları raporda 2011 yılında iktisadi büyümenin çok fazla olmayacağını anımsatan Biçerli, krizden az hasarla çıkabilen Türkiye’de işsizliğin tolere edilebilir seviyede olmadığını bildirdi.

Türkiye’de işsizliğin 2001 senesine kadar yüzde 6-7 oranlarında olduğunu ancak, aynı yıl çıkan krizinden sonra yüzde 10’lara yükseldiğini ifade eden Biçerli, “2001 krizi sonrası işsizlik oranlarını bir türlü aşağı çekemedik. Geçen yıl yüzde 14’ler civarında gerçekleşen işsizlik oranları bu yıl Kasım ayı sonu itibariyle yüzde 11.4 olarak belirlendi. Yıl sonuna kadar bu rakamın yüzde 12 veya yüzde 12.5 olarak gerçekleşebileceğini tahmin ediyoruz” diye konuştu.

“GÖMLEĞİ YANLIŞ İLİKLEDİK”

Krizin devam ettiği Avrupa’da işsizlik oranının yükseldiği bir dönemde işsizlikteki 2 puanlık azalmanın Türkiye açısından başarı olduğunu belirten Biçerli, hedeflerinin kısa vadede yüzde 10, uzun vadede ise yüzde 5’ler düzeyine çekmek olduğunu açıkladı.

Türkiye’de işsizlerin vasıfsız olmasından yakınan Biçerli, “İşsizliğin had safhada olduğu 2009 yılında iş arayanlar olduğu gibi vasıflı eleman arayan işadamları da vardı. Türkiye’de iş gücünün yüzde 60’ı lise eğitimli veya daha altında ilköğretim düzeyinde eğitim seviyesine sahip. Bu oranın yüzde 40’a yakın kısmı ise ilköğretim, okur-yazar veya diplomasız kişilerden oluşuyor. Bizim bir anlamda gömleği yanlış düğmeden ilikleyerek, aşağı indiğimizin göstergesi. Bize düşen şey tekrar ilikleri çözerek doğru ilik ve doğru düğmeyi bulup aşağıya kadar doğru iliklemektir” dedi.

MİLLİ SEFERBERLİK

İşsizlikle mücadelenin sadece İş Kurumu’nun sırtına yüklenemeyecek ağır bir yük olduğunu ifade eden M.Kemal Biçerli, şunları söyledi:

“İşsizlik öyle boyacı küpü değildir. 2008’den beri hükümet istihdam için ciddi teşvikler verdi, ancak 2 puanlık bir düşüş sağlanabildi. Bu kilo alma verme meselesi gibidir. İnsan kilo alırken farkına varmıyor. Bir gün göbeğin farkına varıyorsunuz. Kilolardan kurtulmak için sıkı bir diyet yapıyorsunuz, ancak tartıldığınızda kiloların gram gram gittiğini görüyorsunuz. İş gücü piyasaları da böyle. İşsizlik bir kez belli bir bandın üstüne sıçradığında geri çevirmeniz zor. Bir milli meseferberlik gerektirebilecek kadar mühim bir vazife. Yaygın eğitime gaz verdik. Geçen yıl 167 bin kişi Türkiye’de eğitim gördü. 2010 yılında yaklaşık 200 bin kişiyi eğiteceğiz. Beceri 10 projesinden 200 bin, diğer çalışmalardan da 200 bin olmak üzere toplam 400 bin vasıfsız iş gücünü eğitmeyi hedefledik.”
Türkiye’nin dünya ülkeleriyle rekabet edemediğini de belirten İş-Kur Genel Müdürü Biçerli, “Dünya ülkeleriyle rekabet edemiyoruz. Yüzde 60’dan fazlası ilköğretim mezunu bir işgücüne sahibiz. Bununla ne üretebilirsiniz? Eksik yetersiz alet ile mükemmellik olmaz. Bu projenin çok mühim bir çıktısını bu kurslar sayesinde eğiteceğimiz kişilerin verimliliği yükselteceğini ve sanayinin rekabet edebilirliğini yükselteceğini düşünüyorum. Bunu becerebilirsek ülke olarak bir üst kulvara geçeriz” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!