Independent: Türkiye yıldız oyuncu

Güncelleme Tarihi:

Independent: Türkiye yıldız oyuncu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2010 00:00

Türkiye’yi ‘yıldız oyuncu’ olarak niteleyen gazeteye konuşan HSBC küresel piyasalar uzmanı Alex Tarver, Türkiye için ‘rakamlar etkileyici’ derken, Jupiter Yükselen Piyasalar Fonu Yöneticisi Kathryn Langridge ise, “Enflasyon ve cari açık, politikanın sıkılaştırılması gereğine işaret ediyor ve piyasa bu meydan okumalarına reaksiyon gösterebilir” uyarısında bulundu.

Sonraki 11 ülke

Independent gazetesi, “BRIC’lerden sonra izlenmesi gereken ekonomiler sonraki 11 olacak” başlığı kullandığı haberinde birçok yatırımcının, yükselen piyasalar dendiğinde daha çok BRIC ülkelerini düşünmesine karşın, başka ülkelerin de parlak bir performans gösterdiğini belirterek, bu ülkeler arasında Mısır, Türkiye ve Şili’yi öne çıkardı. Gazeteye konuşan Chelsea Danışmanlık Hizmetleri’nden John Kelly, Türkiye’nin yanı sıra Meksika, Güney Afrika, Mısır, Şili, Arjantin, Güney Kore ve Vietnam’ın da yer aldığı sonraki 11 olarak tanınan ülkeler için “Bu ülkelerin, genç ve kentsel nüfuslarının yanı sıra yükselen gelirler ve orta sınıftaki gelişme gibi özellikleri var” dedi.

Dikkat çekici büyüme

Haberde ‘yıldız oyuncular’ olarak nitelendirilen ülkelerden Türkiye’nin profili çizilirken de AB kapısında sabırla beklediği, küresel boyutta da en dikkat çekici büyüme öykülerinin birini oluşturduğu vurgulandı. Haberde Türkiye için Alex Tarver, “Rakamlar etkileyicidir. Türkiye’nin 72 milyonluk bir nüfusu var ve bunun ortalama yaşı 28. Buna ek olarak büyüyen bir otomotiv yedek parçası sektörü ve bankalar, kredi krizinden göreli olarak yara almadan çıktı” dedi.

Cari açık politikası

Jupiter Yükselen Piyasalar Yöneticisi Kathryn Langdridge ise, Türkiye konusunda bazı uyarılar yaparak, “Yüzde 8’lik bir enflasyon ve geniş cari açık, politikanın sıkılaştırılması gereğine işaret ediyor ve son yılda yüzde 35 yükselen piyasa, bu politika meydan okumalarına reaksiyon gösterebilir. Ancak Türk ekonomisi, Çin’e benzer bir şekilde, yılda yüzde 10’u aşan bir büyüme sağlıyor ve tüketici talebi dikkat çekiyor” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!