160 milyon dolara ortak olup Turkish Bank’la büyüyeceğiz

Güncelleme Tarihi:

160 milyon dolara ortak olup Turkish Bank’la büyüyeceğiz
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2007 00:00

Kuveyt’in en büyük bankası olan NBK ile Turkish Bank arasındaki ortaklık görüşmeleri sonuçlandı.

Buna göre Turkish Bank’ın yüzde 30’u için görüşmelere başlayan NBK, yüzde 10’luk opsiyonu da kullanarak, bankanın yüzde 40’ı için 160 milyon dolara anlaştı. NBK’nın CEO’su İbrahim Dabdoub, "Genişlememizde Turkish Bank sağlam platform olacak" dedi.

PİYASA değeri açısından Kuveyt’in en büyük bankası olarak bilinan National Bank of Kuwait ile Özyol Ailesi’nin sahibi olduğu Turkish Bank arasındaki görüşmeler tamamlandı. Mayıs ayında yapılan prensip anlaşması, Turkish Bank’ın yüzde 40’ına NBK’nın ortak olmasıyla sonuçlandı. Anlaşmaya göre, Turkish Bank’ın yüzde 40 için NBK, 160 milyon dolar ödeyecek.

GEÇEN HAFTA İMZALANDI: NBK’nın CEO’su İbrahim Dabdoub, geçen hafta İstanbul’a gelerek, Turkish Bank Yönetim Kurulu Başkanı Tanju Özyol ile birlikte sessiz sedasız imzaları attı. Bu arada BDDK’ya da sunum yapılarak, onay süreci başlatıldı. Anlaşmanın yapıldığına dair ilk açıklama ise Kuveyt’ten geldi. Adını açıklamak istemeyen bir NBK yetkilisi, 160 milyon dolarlık anlaşmanın yapıldığını söyledi. Yapılan açıklamalara göre, NBK Turkish Bank’ın yüzde 30’nu almak için başladığı görüşmelerde, bu payı yüzde 40’a çıkarma opsiyonunu da kullandı.

GENİŞLEMEMİZDE KİLOMETRE TAŞI: Turkish Bank’tan yapılan açıklamada ise, NBK CEO’su İbrahim Dabdoub’un, şu değerlendirmesine yer verildi: "Bu anlaşma, NBK’nın bölgesel genişleme stratejisinde önemli bir kilometre taşı. NBK büyüyen Türk bankacılık sektörüne olan yükselen ilgisini yansıttı. NBK, Türk ekonomisinin güçlü büyümesine, süregelen ekonomik reformlar, siyasi istikrar ve olumlu demografik eğilimler çerçevesinde uzun dönemde devam edeceğine inanıyor. Bu, önümüzdeki yıllarda bankacılık sektöründe olumlu bir etkiye sahip olacak. NBK’nın gelecekteki genişlemesinde, Turkish Bank’ın sağlam bir platform sağlayacağına inanıyoruz."

PERAKENDE BANKACILIKTA BÜYÜYECEK: Turkish Bank Grup Yönetim Kurulu Başkanı Tanju Özyol da, NBK’nın bölgesel ve uluslararası pazardaki tecrübesi göz önünde bulundurulduğunda, bu devralmanın Turkish Bank’a önemli katma değer sağladığını söyledi. Özyol, Turkish Bank’ın, NBK ile yakın çalışarak, hem franchising ile Türkiye’deki perakende bankacılıkta büyüyeceğini hem de pazar payını artıracağını belirtti.

400 MİLYON DOLARDAN: NBK’nın, Turkish Bank’ın yüzde 40 için verdiği 160 milyon dolar üzerinden bankanın toplam değeri 400 milyon dolar olurken, 2006 dönemi verilerine göre bu satıştaki çarpan oranı 5.8 olarak hesaplandı. 2007 birinci çeyrek verileriyle 5.3 olarak hesaplanan ve bugüne kadar yapılan satışlar arasında en yükseklerden biri olan bu çarpan, satış potansiyeli olan diğer bankalar açısından (Başta Tekstilbank olmak üzere, Vakıfbank ve Halkbank) açısından iyi bir gelişme olarak kabul ediliyor.

Kıbrıslı Müslüman tasarrufçuların bankası

KIBRISLI Özyol Ailesi’nin bankası olarak bilinen Turkish Bank, 1982’den bu yana Türkiye’de faaliyet gösteriyor. Yönetim Kurulu Başkanlığını Tanju Özyol’un yaptığı, başkan vekilliğini de kuzeni Hamit Belli’nin yürüttüğü bankanın temelleri 1901 yılında Kıbrıs’ta kurulan Lefkoşa Iddihar Sandığı’na dayanıyor. Müslüman Tasarrufçular olarak bilinen bu sandığın 1943’te Lefkoşa Türk Bankası olarak değişen adı, 1973’te Turkish Bank Limited’e dönüştü. Turkish Bank Grubu Türkiye’deki faaliyetlerine 1982’de İstanbul’da, Türk Bankası Ltd.’nin şubesini açarak başladı. Bankanın İstanbul’daki bu şubesi 1991’de İngiltere’deki şubesi de 1992’de şirketleştirildi. Böylece Türk Bankası Ltd., Turkish Bank A.Ş. ve Turkish Bank (UK) Ltd. adı altında faaliyet gösteren üç ayrı banka hizmet vermeye başladı. Turkish Bank’ın 11’i İstanbul’da olmak üzere 19 şubesi bulunuyor.

14.5 milyar dolarlık NBK girişi Yudum Gıda ile yaptı

KUVEYTLİ NBK’ın finans sektörüne Turkish Bank ile girmeye hazırlansa da, Türkiye’ye kısa bir süre önce Yudum Gıda ile giriş yapmıştı. NBK’nın yatırım bankacılığını oluşturan NBK Capital Equity Partners, Turkish Bank ile görüşmeler yürürken Soros’tan Yudum Gıda’nın tamamını almıştı. NBK, halen Kuveyt’te en büyük finans kurumu durumunda. 2006 yılında net kárını yüzde 23 artırarak 876 milyon dolara çıkaran bankanın piyasa değeri ise 2006 yılında bir önceki yıla göre yüzde 17.7 yükselerek 14.5 milyar dolara ulaştı. Ticari bankacılık alanında etkili pazar hakimiyeti bulanan NBK’nın, New York, Londra, Paris, Cenevre, Lübnan, Amman, Bahreyn, Katar, Irak, Singapur, Vietnam ve Şangay’da şubesi, temsilci ofisi bulunuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!