Babacan: Türkiye’de maalesef şu anda sıcak para ağırlıklı bir yapı var

Güncelleme Tarihi:

Babacan: Türkiye’de maalesef şu anda sıcak para ağırlıklı bir yapı var
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 2010 00:00

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “maalesef” diyerek, şu anda sıcak para ağırlıklı bir yapı bulunduğunu, kısa vadeli kaynakların Türkiye’ye girdiğini söyledi.

Haberin Devamı

Bloomberg HT’de katıldığı programda soruları yanıtlayan Babacan, “Türkiye’ye nasıl bakılıyor” sorusu üzerine, bunun en iyi göstergelerden görüldüğünü ifade ederek, şunları kaydetti:
Gözden geçirmemiz gerekecek
Türkiye’ye giren sermaye ki şu anda maalesef sıcak para ağırlıklı bir yapı var. ‘Maalesef’ diyorum çünkü doğrudan yatırımlar azaldı. Geçen sene iyi bir noktada değildik. Geçen sene küresel kriz şu bu ama bu sene de pek arzu ettiğimiz noktalarda değil doğrudan yatırımlar. Şu anda kısa vadeli kaynakların Türkiye’ye girdiğini görüyoruz. Dünyada olup bitenle alakalı ama bizim de tabii Türkiye içinde neler yapmamız gerektiğini tekrar gözden geçirmemiz gerekecek.
Geçmişe göre düşük oranlar
Ama sadece hani rakamlara dahi baksanız işte Amerika’dan Türkiye’ye ne kadar sermaye girmiş bu süre içinde, varlık değerleri ne olmuş Türkiye’de? Faizler nerelerde? Eurobond faizlerine bakın. 10 yıllık Eurobond faizleri şu anda yüzde 4.7 civarında. Türkiye’nin geçmişiyle mukayese edince çok düşük oranlar.
Kâğıtlarımıza talep var
30 yıllık kağıtlarımıza çok iyi talepler var. 2040 yılına kağıt çıkarmışız ve talep var. Yani tekrar çıkarın diye baskılar var şu anda sürekli arkadaşlarımıza, Hazine’ye. Ama biz de dikkat ediyoruz. Hani olur 2011’in prefinansmanı belki düşünülebilir. Bu konularda çok fırsatçılığı sevmiyoruz.
Borsa referandumun sonucu
Son 1 hafta, 10 günlük borsa tamamen referandum sonucu başka bir şey değil. Bizi ayıran o, yani orada da güven. Siyasi
 istikrarın Türkiye’deki demokrasinin artık sivil bir demokrasi olacağının tesisidir, bunun getirdiği rahatlık. Bu nedenle
borsamız bütün dünyadan yine ayrıldı.

Haberin Devamı

Yunanistan mali reformlar için Türkiye ile çalışacak

IMF ve AB’nin 150 milyar liralık yardım paketine karşın Yunanistan’da CDS (kredi temerrüt takası) risklerinin hala devam ettiğini söyleyen Ali Babacan, geçen ay Maliye Bakanı’ndan bir mektup aldığını ve yapısal reformlar konusunda birlikte çalışacaklarını açıkladı. Babacan, bu konuda şu bilgileri verdi: “Mayıs ayında henüz IMF ve AB ile anlaşma olmadan ilk teklifi götürdük, Yunanistan’a neler yapılması gerektiğini, Türkiye’nin tecrübelerinden yararlanarak anlattık. Daha sonra program yapıldı, açıklandı, uygulanmaya başlandı. Programın çok önemli yapısal reform ayakları bulunuyor. Bunların nasıl yapılacağı konusunda, beraber çalışma konusunda mutabık kaldık. Geçen ay Yunanistan Maliye Bakanı bana mektup yazarak resmen beraber çalışalım tecrübelerinizden istifade edelim dedi. Bunu başlatacağız.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!