Günde 245 milyon bardak çay içtik Türkiye’yi dünya lideri yaptık

Güncelleme Tarihi:

Günde 245 milyon bardak çay içtik Türkiye’yi dünya lideri yaptık
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2010 00:00

Türkiye’de her gün 245 milyon bardak çay tüketiliyor. Kişi başına tüketim yılda 1250 bardağı buluyor. Milford-Yıldız Genel Müdürü Erhan Batuk, Türkiye’de 2.25 milyar TL’lik hacme ulaşan çay sektörünün üretimde dünya 5’incisi olduğunu belirterek, “Kişi başı tüketimde son 2 yılda İrlanda ve İngiltere’yi de geride bırakarak birinci sırayı aldık” dedi.

Haberin Devamı

YILDA kişibaşına 1250 bardak çay tüketimiyle dünya sıralamasında birinciliğe ulaşan Türkiye’ye her gün toplam 245 milyon bardak çay tüketiliyor. Son 3 yılda çift haneli büyüyen Türk çay pazarı da doğal olarak yabancı yatırımcıların ilgisini çekiyor. Çayda 100 yıllık tecrübeye sahip Alman Laurens Spethman Holding ile birleşerek Milford-Yıldız’ı kuran Yıldız Holding, yenilenen 23 yıllık Obaçay markasıyla 5 yılda yüzde 10 pazar payına ulaşıp 16 bin tonluk satış hacmini yakalamayı hedefliyor. Yıllık 10 bin ton çay üretim kapasitesiyle pazara girdiklerini belirten Milford-Yıldız Genel Müdürü Erhan Batuk, “Ortağımız LSH’nin asırlık çay tecrübesi çalışmalarımıza kuvvet katıyor. Her biri 5 ila 7 yıl arasında yoğun eğitimden geçen LSH uzmanları, Arsin’deki merkezimizde Obaçay ekibi ile bir takım halinde çalışıyor. Bu takım her gün en az 30 tadım yapıyor ve en ideal Türk lezzetini yakalamayı hedefliyor” dedi.
Kişi başı tüketimde öndeyiz
Türkiye’de 2.25 milyar TL’lik hacme ulaşan çay sektörünün geçtiğimiz yıl 213 bin ton üretimle dünya sıralamasında 5’inci sırada yer aldığına değinen Batuk, şu bilgileri verdi: “Bu dünya üretiminin yüzde 6’sı demek. Yıllık 3 kilogram, günlük ise 3.5 bardak kişibaşı tüketimle, dünyada son 2 yılda İrlanda ve İngiltere’yi de geride bırakarak birinci sırayı aldık. Çay tüketimi konusunda çok ilgi çeken bir ülkeyiz. Bizim de 27 milyon TL’lik kuruluş sermayesiyle gerçekleştirdiğimiz bu Alman-Türk ortaklığında yüzde 65’lik payla Laurens Spethman Holding büyük hisseye sahip. Sakarya Hendek’te fabrikamız, Akyazı’da depo ve paketleme tesisimiz, Trabzon Arsin’de ise depo ve harmanlama ünitemiz bulunuyor.”
1 kilosu 12 lira olacak
Erhan Batuk, Obaçay’ın yüzde 1 pazar payı ile 23 yıldır Türkiye çay sektöründe yer alan bir marka olduğunu hatırlatarak, şunları dile getirdi: “Anadolu’da her üç kişiden biri Obaçay’ı tanıyor. Bu nedenle yeni marka yaratmaya gerek duymadık. Şu anda 53 kişiyle çalışıyoruz. Bu sayı 5 yıl içerisinde 350 kişiye çıkacak. Mazhar-Fuat-Özkan’ın ‘Tam ortasındayım’ şarkısıyla markamızı tanıtıyoruz. Ortaklık kapsamında Obaçay markasıyla sadece siyah çay alanında çalışacağız. Bitki çayları konusunda ise Doğa markasıyla piyasada yer alamya devam edeceğiz.”

Haberin Devamı

Türkiye’de pazar çift haneli büyüyor

Haberin Devamı

MİLFORD-Yıldız Pazarlama Direktörü Deniz Kalafat Uysal, şu bilgileri paylaştı: “Türkiye’de günlük 245 milyon bardakla, çay sudan sonra en çok  tüketilen içecek. Nüfusun yüzde 96’sı her gün çay içiyor. Hanelerin yüzde 95’inde çay tüketiliyor. Son üç yılda Türkiye’de çay pazarı çift haneli büyüyor. Siyah çay kategorisi geçen yıl yüzde 15’lik büyüme ile tonajda 212 bin tona, ciroda ise 2.15 milyar TL’ye ulaştı. Bu yılda pazarın yüzde 10-12 arasında büyümesini bekliyoruz.” Milford-Yıldız Pazarlama Direktörü Deniz Kalafat Uysal aynı araştırmaya dayanarak verdiği bilgilerde, çayın  yüzde 80 oranında musluk suyuyla demlendiğini, Türklerin yüzde 85’inin çayı şekerli tercih ettiğini ve daha çok ince belli çay bardağını kullandığını kaydetti.

Haberin Devamı

Dünyada büyüklüğü 18 milyar dolar

Dünya çay pazarı 18 milyar dolara ulaştı.
Dünya çay tüketiminin yüzde 97’si siyah, yüzde 3’ü yeşil çaydan oluşuyor.
Dünyada 30 ülkede çay yetiştiriliyor. Toplam üretimin yüzde 80’i Asya’da.
Türkiye’de çay sektörü 213 bin ton üretimle 2.25 milyar TL’lik hacim ulaşıyor.
Türkiye dünyanın en büyük 5’inci çay üreticisi. Dünya üretiminin yaklaşık yüzde 6’sını karşılıyor.
Pazarın yüzde 38’ini 80 bin tonla ev dışı tüketim, yüzde 62’sini 133 bin tonla perakende oluşturuyor.
Bitki ve meyve çayları 729 tonla pazardan yüzde 1 pay alıyor.
Türkiye’de günlük 245 milyon bardak çay tüketiliyor. Kişi başına düşen yıllık çay tüketimi ise 3 kilo.
Türkiye’de 200 bin çay üreticisi ve 300’e yakın işleme-paketleme tesisi bulunuyor.
Türkiye’de toplam 758 bin dekar alanda çay tarımı yapılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!