Yalova’ya 220 milyon dolar yatırıyor, karbon elyafa enerji ekliyor

Güncelleme Tarihi:

Yalova’ya 220 milyon dolar yatırıyor, karbon elyafa enerji ekliyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2010 00:00

Aksa’nın Yalova’da yıllık 1500 ton üretim kapasiteli karbon elyaf üretim tesisini devreye alan Akkök Şirketler Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Dinçkök, “Mevcut yatırımlarımıza ek olarak enerji santralı kuracağız. Karbon elyaf ve enerji santralının toplam yatırım maliyeti 220 milyon dolara ulaşacak” dedi.

KARBON elyaf için yüzde 100 Türk mühendislerinin geliştirdiği teknolojiye 85 milyon dolar yatırım yapan Aksa, yeni yatırımını enerjiye kaydırdı. Aksa’nın, Yalova’da yıllık 1500 ton üretim kapasitesiyle devreye aldığı karbon elyaf üretim tesisinin açılışında konuşan Akkök Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Dinçkök, “Mevcut yatırımlarımıza ek olarak enerji santrali kuracağız. Aksa’nın verimliliğinde ve maliyet yapısında enerjinin önemli bir yer tutuyor. Kömüre dayalı, en son teknolojiyi kullanan santralımızı bir yıl içinde faaliyete geçirmeyi planlıyoruz. Karbon elyaf ve enerji santralının toplam yatırım maliyeti 220 milyon dolara ulaşacak” dedi.

Hedef tesisi büyütmek

Hükümetin Ar-Ge’yi desteklemesini haklı çıkaracak bir başarıya imza attıklarını dile getiren Ömer Dinçkök, şu bilgileri verdi: “Bu süreçte TÜBİTAK ve TEYDEB ile işbirliği yaparak dünya kalitesinde karbon elyaf üreten bir tesis kurduk. Bu ürünün teknolojisi Aksa elemanları ve Türk uzmanlarının eseridir. Karbon elyafta da, akrilik elyafta olduğu gibi küçük adımlarla büyük bir başarı yakalamayı hedefledik. Tam randımanlı üretime geçtiğimizin habercisi olan bu günden itibaren hiç durmadan karbon elyafımızı dünya piyasalarına kabul ettirmek ve hızla tesisimizi büyütmek istiyoruz.”

Mısır’da yüzde 70’lik pay

İhracata önem vererek dış piyasalarda önemli pazar paylarına ulaştıklarını anlatan Ömer Dinçkök, sektörün gelişimini şöyle anlattı: “Yüksek verimliliğimiz sebebiyle Avrupalı rakiplerimiz rekabette zorlandılar. Hiç büyüyemedikleri gibi bazıları faaliyetlerini durdurmak zorunda kaldı. Mısır’da pazar payımız yüzde 30 iken orada kurduğumuz bir ileri aşama tesis sonucu pazar payımızı yüzde 70’e çıkardık. Bugün Türkiye’de Araştırma ve Geliştirme’ye ciddi harcamalar yapabilen sayılı kuruluşların başında geliyoruz. Bugün Aksa’nın Ar-Ge bölümünde 84 mühendis uzman çalışıyor. Bu kadronun son 4 yılda yaptığı çalışmalar bizleri bugün burada bir araya getirdi.”

Elyaf kullanımı artmalı

Esas hedeflerinin elyaf kullanımını Türkiye’de artırmak olduğunu belirten Dinçkök, “Ülkemizdeki kullanımını arttırmak için kompozit sanayi sektörünün geliştirilmesidir. Aynen akrilik elyafta da örnek verdiğimiz gibi, bu sektör de hızla büyüyebilir. Hatta kompozit sanayinin Yalova yakınında olması, sektörün hızla büyümesine önemli katkı sağlayacaktır” diye konuştu.

Karbon elyaftan yüzde 10’luk pay hedefi

2020 stratejik hedeflerinin, dünya karbon elyaf pazarından yüzde 10 pay almak olduğunu kaydeden Aksa Genel Müdürü Mustafa Yılmaz, “Aksa ve Yalova çevresinde ‘kümelenme’ modeliyle bir Kompozit Vadisi yaratmayı hayal ediyoruz” diye konuştu.

Karbon elyafın özellikleri

Karbon elyaf, çeliğe göre 3 kat daha dayanıklı, 5 kat daha hafif bir hammadde.
Ağırlıklı olarak, uzay, havacılık, kara-deniz taşımacılığı, endüstriyel malzemeler, bina ve alt yapı güçlendirmeleri, rüzgâr santrallarında ve spor malzemelerinde kullanılıyor.
Birçok uçak, uydu ve roket sistemi, kişisel koruyucu ekipmanlar, basınçlı kaplar ve Formula 1 yarış arabalarının iskelet sistemlerinde de karbon elyaf yoğun olarak tercih ediliyor.
Dünyada sadece 40 bin ton üretilebilen ve stratejik öneme sahip ürün olarak kabul edilen karbon elyaf, global pazarda bugüne kadar sadece Japonya, ABD, Almanya, Fransa, İngiltere Macaristan, Çin ve Tayvan tarafından üretilebiliyordu.
NASA’nın yanı sıra Boeing ve Airbus gibi havacılık firmalarının da uçaklarında kullandığı karbon elyaf teknolojisi, diğer ülkelere satılmayarak sır gibi saklanıyor.

456 milyon dolar yatırdı

AKSA’nın 2003 ile 2010 arasında 456 milyon dolarlık yatırımı Türkiye’ye kazandırdığına dikkat çeken Tayyip Erdoğan, “Aksa 2009’da küresel krizin en ağır seyrettiği dönemde tek bir işçi çıkarmazken 200 üstünde yeni istihdam sağladı” dedi.

Karbon elyaf organize bölgesi kuralım

SANAYİ ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, “Belki karbon elyaf üzerine bir organize sanayi bölgesini burada oluşturma imkanımız olabilir. Burayla entegre gerekli Ar-Ge ile çalışan yeni kompozit ürünleri burada yapma imkanımız var. Programdan önce de konuştuk” dedi.

Erdoğan: Demokrasi ile ekonomi at başı gitmeli

AKSA’nın, Yalova’da devreye soktuğu karbon elyaf üretim tesisinin açılışına katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Artık özel sektörün yönlendirdiği, özel sektörün egemen olarak aktif rol oynadığı dönemin içindeyiz” dedi. Erdoğan, gittiği her yerde artık özel sektör yatırımlarının kamu yatırımlarına örnek oluşturduğunu gördüğünü vurguladı. Türkiye genelinde özel sektör odaklı sağlıklı büyümenin adım adım ilerlediğinin görüldüğünü anlatan Erdoğan, “Heyecanlanıyoruz. Zira artık ekonominin içinde devletçilik anlayışı yok. Artık özel sektörün yönlendirdiği, özel sektörün egemen olarak aktif rol oynadığı dönemin içindeyiz” diye konuştu.

Bir ülkede demokrasi var ise girişimin, özgürlük var ise üretimin var olduğuna dikkat çeken Erdoğan, şöyle konuştu: “Bir kitlenin hukuk sistemi sağlam temeller üzerinde evrensel normlar üzerinde ilerliyorsa o ülkede yerli ve uluslararası yatırım vardır. Demokratikleşmeye, anayasanın daha demokratik yapıya kavuşmasına karşı çıkanlar demokratikleşme ile ekmek, anayasa ile emek arasındaki doğrudan bağlantıyı göremiyorlar, görmüyorlar.”

Ekonomi geride olmaz

Demokrasi ileride olsun, ekonomi geride olsun gibi bir mantığın kabul edilemeyeceğini anlatan Erdoğan, şu bilgileri verdi: “Demokrasi ile ekonomiyi at başı götürmek durumundasınız. Bunu başaramazsanız netice almanız mümkün değil. Konsey toplantılarına katılarak IMF, Dünya Bankası gibi kuruluşlarla birlikte marka şirketlerin CEO’larını dinledim. Onların tereddütleri arasında Türkiye’de hukuk sistemi maalesef her zaman ilk sıralarda yer alıyor. Üstünlerin hukuku değil hukukun üstünlüğü değerlidir.”

Demir çelik egemenliği kaptırdı

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, bir dönem demir çeliğin dünya ticaretine yön vermiş ve kalkınmada en belirleyici iki ürün olduğunu belirtti. AB’nin kuruluşunda demir ve çeliğin duyulduğunu söyleyen Erdoğan, “Bugün artık demir ve çelik büyük egemenliğini karbon elyafa kaptırdı” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!