İşsizlik ‘biraz acı reçete ile düşecek, işveren, sendika ve devlet paylaşacak

Güncelleme Tarihi:

İşsizlik ‘biraz acı reçete ile düşecek, işveren, sendika ve devlet paylaşacak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2010 00:00

Çalışma Bakanı Ömer Dinçer, istihdamın artırılması için “biraz acı reçete” gerektiğini belirterek, “Bu reçete devlet, sendika ve işveren paylaşacak. Fedakarlık etmemiz gerekecek” dedi.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan’ın işsizliği yüzde 10’un altına düşürme hedefiyle gündeme gelen ikinci istihdam paketi fazla mesailerin ve kıdem tazminatlarının yeniden düzenlenmesi gibi önemli ayakları içerirken, kamuda istihdam, mesleki eğitim, esnek çalışma, kadınlara teşvik primi gibi çok boyutlu hazırlandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, “İstihdamın artırılması konusunda formül çok ama bu biraz acı reçete gerektiriyor. Yani devlete, işverene ve sendikalara acı reçete olacak. Fedakarlık etmemiz gerekecek” dedi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Bülent Gedikli ise, paketin kısa ve uzun vadeli bir ulusal strateji olacağını, 2023’e kadar uzanan hedefleri kapsayacağını söyledi.
2023’e kadar sürecek
Bütün çabanın istihdamı artırmaya ve kayıt dışılığı azaltmaya yönelik olduğunu ifade eden Ömer Dinçer, şunları söyledi: “Onun için de istihdam stratejisi oluşturmaya çalışıyoruz. Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda bu konuyu görüştük. Bakanlar Kurulu’nda da görüşeceğiz. Artık üretimin arttığı oranda istihdam artmıyor. Her yıl Türkiye’de ortalama 800 bin kişi iş gücü piyasasına giriyor. Her yıl 1.5 milyon kişiye iş bulursak, 2023 yılına kadar ancak uluslararası standartı yakalamış oluruz.”
6 ana sorun tespit edildi
İstihdamın artırmasını engelleyen tüm faktörleri tek tek tespit ettiklerini vurgulayan Dinçer, bunların kayıt dışı çalışma, fazla mesai, kıdem tazminatı, özel istihdam bürolarının etkin çalışamaması, nitelikli eleman azlığı, kreş sorunu ve çalışma hayatının diğer katılıkları olduğunu ifade etti.
Yarı zamanlı çalışma sistemi
Bu sorunların çözülmeden istihdamın artırılamayacağını kaydeden Dinçer, şöyle konuştu: “Haftada 45 saat çalışılması gerekirken, 53 saat çalışanlar var. Fazla mesai uygulaması olmazsa, bir milyon kişi iş bulur. Ama işverenler kıdem tazminatı sorunu nedeniyle yeni işçi alımına sıcak bakmayıp, kayıt dışı olarak elindeki işçiye fazla mesai yaptırıyor. Türkiye’de kıdem tazminatını alma oranı yüzde 7. Genç işsizlik sorununu çözmek için de yarım zamanlı çalışma sistemi gerekiyor. Ama yine kıdem tazminatı nedeniyle bu sistem de işlemiyor. Önce bunu çözmeliyiz.”

Haberin Devamı

Geçici istihdamın primi İşsizlik Fonu’ndan ödenecek

Haberin Devamı

KISA vadede 70-80 bin kadro kullanılacağını açıklayan Bülent Gedikli, şöyle konuştu: “Yeni bir yasayla Maliye Bakanlığı sözleşmeli personel alabilecek. Bunun popülizmle alakası yok. Toplam nüfus açısından OECD ülkelerine kıyasladığımızda bizde memur sayısı yetersiz. Ama verimli kullanılmadığı için memur fazlaymış gibi görünüyor. Toplum yararına çalışma programı geliştirilecek. 3 ve 6 aylık geçici istihdam artırılacak. Primleri işsizlik fonundan karşılanarak 100 bin istihdam sağlanacak.”

Mesleki eğitimle 200 bin istihdam

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Bülent Gedikli de önümüzde hafta Bakanlar Kurulu’ndan sonra açıklanması beklenen önlemlerle ilgili şu bilgileri verdi: “Mesleki ve teknik eğitim seferberliği başlıyor. Bizde temel sorun işsizlikten ziyade mesleksizlik. İşsizlerin yüzde 60’ı lise ve altı düzeyinde. Bu çalışma yılda 200 bin kişiye iş imkanı demektir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!