Sigara satışları yüzde 22 azaldı Türkiye ‘yasak’ta örnek ülke oldu

Güncelleme Tarihi:

Sigara satışları yüzde 22 azaldı Türkiye ‘yasak’ta örnek ülke oldu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2010 00:00

Halka açık mekanlarda tam ve kapsamlı sigara yasağı uygulamasına geçilmesinin ardından Elazığ’da düzenlenen uluslararası katılımlı 4’ncü Sigara ve Sağlık Ulusal Kongresi, 2010 yılının ilk 4 ayında 2009 yılına göre sigara satışlarının 6.364 milyar adede denk gelen yüzde 22.63 azaldığını, ÖTV gelirinin ise yüzde 20.06 arttığını ortaya koydu.

Haberin Devamı

Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) Başkanı Mehmet Küçük, yasanın uygulanmasından sonra sigara satışlarında yaşanan düşüşe dikkat çekerken ÖTV gelirlerinde ise artış yaşandığını belirtti.
Görsel yolla bulaşıyor
TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl, 19 Temmuz 2009’da uygulanmaya başlanan yasanın olumlu sonuçlarını her geçen gün daha fazla hissettiklerini belirterek, şunları söyledi: “Öyle ki tütün kontrolü girişimlerimiz ile dünyada örnek alınan ülke konumuna geldik. Sigara görsel yolla bulaşan bir salgın hastalık. Tam Dumansız Türkiye uygulamasını başlatmamızdaki amacımız, en başta bu görsel salgına son vermekti. Böylece çocuklarımızın, gençlerimizin yani gelecek nesillerin sigaradan tamamen korumasını hedefliyoruz.”
Kanun değişikliği düşünülüyor
Sigara yasağı kapsamında denetim ekipleri tarafından kesilen ceza tutanaklarının çeşitli nedenlerle Belediye Encümenleri tarafından işleme alınmadığı veya işlemlerin sonuçlandırılmadığının tespit edildiğini anlatan Erdöl, “Bu tutumun devam etmesi durumunda bu yetkinin belediyelerden alınıp başka mercilere verilmesine dair kanun değişikliği üzeride düşünülüyor” diye konuştu. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Dr. Hasan Irmak “Yapılan araştırmalarda halkımızın yüzde 98’inin Tam Dumansız Hava Sahası Kanunu desteklediği görüldü” dedi.
Sosyal medyayı kullanıyorlar
Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun’un yumuşatılmasına yönelik girişimleri değerlendiren SSUK Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı da, yasağın Türkiye’de başarıyla uygulanması nedeniyle tütün endüstrisinin ilk başlarda uyguladığı klasik stratejileri değiştirerek daha modern yöntemler kullanmaya başladığını vurguladı. Dağlı, endüstrinin insanlarla internet ağları ve e-mail yolu ile birebir ilişki kurarak tanıtım yaptığını, sosyal medyayı kullanarak yeni reklam stratejileri geliştirdiğini anlattı.

Haberin Devamı

Sigara içenlerin yüzde 60’ı 18 yaşından önce başlamış

Yetişkin nüfusun yüzde 31.26’sı yani yaklaşık 16 milyon kişi sigara içiyor. Bunların yüzde 48’i erkekler, yüzde 15.2’sini kadınlar oluşturuyor.
Erkeklerin yüzde 43.8’i ve kadınların yüzde 11.6’sı her gün sigara içiyor.
Sigara içenlerin yüzde 60’ı 18 yaşından önce başlamış.
Halkın %98’i sigara yasağını desteklediğini belirtiyor.
Sigara içenlerin yüzde 96.5’i endüstri ürünü sigara içiyor.
Sigara içenlerin yüzde 53’ü sigarayı bırakmayı düşünüyor.
Sigara içenlerin yüzde 10’u sigarayı gelecek ay bırakmayı planlıyor.

Haberin Devamı

Hastalık yükü düşük ve orta gelirli ülkelerde

DÜNYA Sağlık Örgütü’NÜN (DSÖ) Sigaradan kaynaklanan hastalık yükünün yüzde 80’inin düşük ve orta gelirli ülkelerde oluştuğunu ve bu ülkelerde her yıl 14 milyon insan hayata zamansız veda ettiğini açıklayan raporunu hatırlatan DSÖ Türkiye Ofisi Temsilcilerinden Dr. Toker Ergüder, şu değerlendirmeyi yaptı: “Oysa düşük ve orta gelirli bu ülkelerde her yıl sigaradan kaynaklanan hastalıklar nedeniyle meydana gelen 5 milyon ölüm vakasının önünü alacak, kanıtlanmış ve ekonomik olarak makul çözümler var.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!