150 milyon Euro’ya Opel’e ‘ticari’ üretecek, 1200 kişi daha işe alacak

Güncelleme Tarihi:

150 milyon Euro’ya Opel’e ‘ticari’ üretecek, 1200 kişi daha işe alacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2011 00:00

2010 yılını üretimde tarihi rekorla kapatıp Brezilya ve İtalya’dan sonra dünyada en fazla Fiat markalı araç satışına imza atan Tofaş, 2011’e de sürprizle başladı. Kasım ayında Opel-Vauxhall markaları için 150 milyon Euro yatırımla yeni Combo üretimine başlamaya hazırlanan Tofaş, 3’üncü vardiyaya geçişi ve istihdam artışını 6 ay öne çekti. Tofaş CEO’su Ali Pandır, “1200 yeni işçi alacağız” dedi.

Haberin Devamı

2010 yılında Türkiye tarihinde ilk kez 300 binlik barajı aşarak 312 bin adetlik üretimle hem kendi, hem de Türkiye rekorunu kıran Tofaş, 2011 yılına da hızlı girdi. Fiat’ın İtalya ve Brezilya’dan sonra dünyada üçüncü, Avrupa’da ise İtalya’dan sonra ikinci büyüğü haline gelen Tofaş, Fiat, Peugeot ve Citroen’den sonra kasım ayında Opel/Vauxhall markaları için üretimine başlayacağı Combo modeli için 150 milyon Euro yatırım yapacak. Tofaş, yılın son çeyreğinde geçmeyi planladığı 3’üncü vardiyayı da 6 ay erkene çekip, yıl sonuna kadar 1200 yeni işçi alacak.
Yeni yıla sürprizle başladı
Tofaş CEO’su Ali Pandır, 2010 yılının şirket açısından başarılar ve rekorlarla geçtiğini, yeni yıla da sürpriz bir kararla başladıklarını açıkladı. Pandır, Opel-Vauxhall markaları için üretecekleri yeni Combo’nun da yardımıyla 3’üncü vardiyaya 6 ay erken geçme kararı aldıklarını belirterek, şunları söyledi: “Combo üretimine hazırlanmak, iç ve ihracat pazarlarındaki talebe cevap verebilmek ve elimizde hazır araç bulundurmak için 2’nci vardiyadan 3’üncüye son çeyrek yerine ilk çeyrekte geçmek için düğmeye bastık. İlk etapta 500 kişi alacağız. Yılsonuna kadar bu sayı 1.200 kişiye ulaşacak. Böylece 7 bin çalışan sayımız 8 bin 200’e yükselecek.”
Fazla mesai etkiledi
Pandır, şöyle devam etti: “2010 yılında yüzde 80’lik kapasiteye ulaşmak için fazla mesai yapmak zorunda kaldık. Bu da çalışanlarımızın mutluluğunu ve sosyal yaşamlarını etkiledi. Fazla mesaiyle fabrika günde 22 saat çalışıyordu. Her ne kadar fazla para kazansalar da ailelerinden uzak kaldılar. Üçüncü vardiyaya erken geçmemizin ikinci nedeni; 2011 bilinmezlerle dolu bir yıl. 2010’da büyük sürprizler yaşadık. Aynı şeyleri yaşamak istemiyoruz. Temkinli bir iyimserlik var. Ocak ayı da tüm zamanların in iyi satışına doğru gidiyor. Elimizde her an gaza basmak için gerekli sayıda araç olması gerekiyor. 2 vardiyayla sınırlıydık, fazla talep gelse cevap verecek halimiz yoktu.”
2011’de 8 bin Combo
2011 yılına ilişkin yatırım hakkında da bilgi veren Pandır, 2011’de üç haneli yatırıma imza atacaklarını söyledi. Pandır, “Hiç yatırım yapmadığımız yıl bile 100 milyon Euro’dan bahsediyoruz. Bu yıl yeni Combo ve bu modele bağlı fabrika hatları yenileme için 150 milyon Euro’luk yatırım gerçekleştireceğiz” diye konuştu. Kasım ayından yıl sonuna kadar Opel/Vauxhall için yeni Combo’dan 8 bin adet üreteceklerini söyleyen Pandır, 2012’de ise rakamın 40 bin adede çıkacağını söyledi. Pandır, Fiat ile Opel-Vauxhall arasında geçtiğimiz yıl sonunda yapılan anlaşma doğrultusunda 8 yıllık periyodda, en az 250 bin adet yeni Combo’nun Bursa’daki bantlardan inmiş olacağını da hatırlattı.

Haberin Devamı

Araç başına yüzde 4.2 tasarruf ettik, 30 milyon Euro kazandık

Haberin Devamı

DÜNYADAKİ 170 Fiat fabrikası içinde “Gümüş Seviye”yle en kaliteli ve en verimli fabrika olma unvanını sürdüren Tofaş, ‘Dünya Klasında Üretim’ felsefesiyle, 2010 yılında önemli oranda tasarruf da sağladı. Tofaş CEO’su Ali Pandır, 2010 yılında araç başına tasarrufları yüzde 4.2’ye ulaştığını belirterek, “Bu sayede 2010 yılını 30 milyon Euro tasarrufla kapattık” dedi.

En fazla Fiat satan 3’üncü ülke olduk

ALİ Pandır, 110 bin adede ulaşan satışla dünyada en fazla Fiat satan 3’üncü ülke olduklarını belirterek, “Fransa, İngiltere ve Almanya’yı geçip İtalya ve Brezilya’nın ardından dünyada üçüncüsü olduk. Avrupa’da ise ikinciyiz. Otomobilde pazar payımızı yüzde 9’a yükselttik. Hafif ticari araç segmentinde de yüzde 25.8’lik pazar payıyla birinci markayız.” dedi.

Haberin Devamı

Her 3 araçtan birini üretti Combo’yla yeni rekor gelecek

GEÇEN yılı üretim rekoruyla kapattıklarını hatırlatan Ali Pandır şöyle konuştu: “312 bin adetle Türkiye’de en çok otomobil ve hafif ticari araç üretimi yapan otomotiv üreticisi olduk. Tofaş, toplam otomotiv üretiminin yüzde 28.5’ini gerçekleştirdi. 193 bin 741 aracı ihraç ettik. Bu sayede şirket adet bazında ihracatta Türkiye ikincisi oldu. Tofaş, ihracatta yüzde yüzde 25.6’lık pay alarak 2.3 milyar dolarlık döviz girdisi sağladı. Opel-Vauxhall’a üreteceğimiz yeni Combo ihracatımıza güç katacak ve Almanya pazarında da güçleneceğiz. 2011’de üretimiimiz 320 bin adedin üzerine çıkabilecek.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!