Memur yeni tasarıdan ürktü, eyleme geçecek

Güncelleme Tarihi:

Memur yeni tasarıdan ürktü, eyleme geçecek
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2010 00:00

Memurlar, 657 sayılı devlet memurları kanunu değiştirecek 23 maddelik tasarıya tepkilerini eylemlerle gösterecek. Tasarının bir kadrolaşma hareketi olduğunu ileri süren sendika yöneticileri, hükümetin memurun iş güvencesini elinden aldığını iddia ediyor.

Haberin Devamı

657 sayılı devlet memurları kanunu değiştirecek 23 maddelik tasarı, memur sendikalarını ayağa kaldırdı. Tasarının bir kadrolaşma hareketi olduğunu ileri süren sendika yöneticileri, hükümetin “memurun talebini yerine getiriyoruz” bahanesi ile memurun iş güvencesini elinden aldığını iddia ediyorlar. Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, “Talepleri yerine getiriyoruz bahanesi altında etik dışı uygulamalar yapılmaktadır. Evet, devlet memuruna izin hakları, yollukların arttırılması gibi konular bizim talebimizdi. Ancak bu taleplerimizi bahane göstererek devletin yapısını değiştiren uygulamalar peşindeler. Bu çok endişe verici” dedi.
Siyasi kadronun devamı
Akyıldız, şöyle konuştu: “Sicil sisteminin kaldırılması tasarıyla kaldırılıyor. Aynı konumdaki memurlara farklı uygulama yapılacak. Bu da devlette karmaşa yaratacak. Sicilin kaldırılması ile devletin kurum ve kuruluşlarında oluşturdukları siyasi kadronun devamını sağlayacak tedbirleri alıyorlar. Bizim en önem verdiğimiz konu disiplin cezalarının arttırılmasıyla, işten çıkarılmasının kolaylaştırılmasıdır. Devlet memurunun iş güvencesi ortadan kalkacak. Bu durum devlette devamlılık ilkesini riske atacaktır.”
Kabul etmek mümkün değil
Akyıldız, “Devlet, özel sektör tarafından yönetilecek bir yapı olacak. Devlet yapısını tanımayan kişilerin devletin yönetilmesini kabul etmek mümkün değil. Üniversite, memuriyet sınavı ve yıllarca verilen emekten sonra tam yönetici olacaksın, ‘Dur yönetici olamazsın’ diyerek, özel sektörden yönetici getirecekler. Bunu hazzetmek mümkün değil” dedi.
‘Emret hakimim’
KESK Genel Sekreteri Emirali Şimşek de “Taleplerimiz üzerine yapıldığı iddia edilen iyileştirmeler, kırpılarak, eksiltilerek bizim önümüze getiriliyor. Devlet memurunun işten atılması kolaylaşıyor, iş güvencesi elinden alınıyor. Performansı kim, nasıl, hangi kritere göre değerlendirecek? Yönetimin elini güçlendiren, ‘emret hakimim’ durumuna sokan bir düzenleme” dedi.
Kadrolaşmanın önü açılıyor
Şimşek, şöyle konuştu: “Uzman, uzman yardımcılığında mülakatın önü açılıyor. Kendi kriterlerine göre kendilerine yakın olanları uzman yapacaklar. Kadrolaşmanın önü açılıyor. Tasarı, özel sektörü kamunun başına amir yapıyor. İnşaat şirketi başındaki şahsı, daire başkanı yapacaksınız. Daire başkanı geldiği özel sektörü nasıl denetleyecek? Grevin propagandasını bile yasaklıyorsunuz. ‘Anayasa değişikliğine toplu sözleşme koyduk’ diyorlar, özlük haklarını yasayla geri almaya çalışıyorlar. Bu, ‘kendilerine demokrat tutumu’ engellemek için her çabayı ortaya koyacağız. Tasarıyı engellemek için alanlara ineceğiz.”

Haberin Devamı

Kulağa hoş geliyor ama çağdaş değil

Haberin Devamı

MEMUR-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, tasarının istihdam fazlası memurlarla ilgili havuz kavramı ile ilgili olarak, “30 vatandaşa bir memur düşüyor. İstihdam fazlası ne demek” diye sordu. Gündoğdu, “Sicil kalkıyor, kulağa hoş geliyor ama yerine getirilen çağdaş bir uygulama yok. Güzelliği şu: Memura sicil amiri düşük not veriyor ama memur bunu bilmiyor. Bir yandan disiplin cezalarının ağırlaştırılması getiriliyor ki bu çelişki. Subjektif kriterler var. Amire karşı saygısızlık ucu açık. Devlette yıllarda çalışan insanlar bir üst görev için emek harcarken özelden alınan bir yönetici motivasyonu bozar. Devlet tecrübesi olmayanların, devlette hizmet üretme sıkıntısı oluşacak. İmza attığımız konuların yasal dayanağa kavuşturulmasına evet. Ucu açık, keyfiyet içeren, sorulmadan tasarıya konulan maddelere hayır. Diyalog kurmaya çalışacağız. Diyaloğun bittiği yerde tavır koyarız” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!