Arap-Türk yatırımlarında araya kirli eller giriyor

Güncelleme Tarihi:

Arap-Türk yatırımlarında araya kirli eller giriyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2010 00:00

Türkiye ile Arap ülkeleri arasındaki yatırım ve işbirliği fırsatlarını anlatan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “İngiltere, Almanya, İtalya, ABD ve Fransa, Arap ülkelerinde yatırım yapıyor. Arap ülkeleri gidiyor, bu ülkelerde yatırım yapıyor. Ama iş, Türkiye’nin Arap ülkelerine, Arap ülkelerinin Türkiye’ye yatırımına gelince devreye kirli bazı eller giriyor” dedi.

Haberin Devamı

TÜRK-Arap İşbirliği Forumu (TAF) toplantılarının açılışında konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ile Arap ülkeleri arasındaki örnek işbirliklerine değinirken, “Fransa geliyor, Arap ülkelerinde yatırım yapıyor, İngiltere, Almanya, İtalya, ABD geliyor, Arap ülkelerinde yatırım yapıyor. Arap ülkeleri gidiyor, bu ülkelerde yatırım yapıyor Ama iş, Türkiye’nin Arap ülkelerine, Arap ülkelerinin Türkiye’ye yatırımına gelince devreye kirli bazı eller giriyor, kirli bir propagandayla süreci engellemeye çalışıyor” dedi.
Yatırımcıya kapı açık
Başbakan Erdoğan, son yıllarda Arap dünyası ile gelişen siyasi ilişkilerle beraber ekonomik ilişkilerde de büyük bir atılım kaydettiklerini anlatarak, şu değerlendirmeyi yaptı: “Bugün, 2000’in üzerinde Arap ülkeleri menşeli şirket, Türkiye’de birçok alanda yatırım yaparak, hem kendi ülke ekonomilerine hem Türkiye ekonomisine katkıda bulunuyorlar. 2002-2009 yılları arasında Arap ülkelerden Türkiye’ye toplam 6.2 milyar dolar değerinde doğrudan yatırım girişi gerçekleşti. Birçok Türk müteahhitlik şirketi Arap ülkelerinde başarılı inşaat projelerine imza atarak, ilişkileri daha da güçlendirdik. Arap ülkelerinden Türkiye’ye gelen turist sayısının 2009’da yaklaşık 1 milyon 420 bine çıktı. Türkiye’de yatırım yapacak, Türkiye ile ticaret yapacak her bir kardeşimiz, kendisi için kapıların ardına kadar açık olduğunu bilsin. Türkiye, Arap yatırımcılar için kârlı fırsatlar sunuyor.”
En büyük 10 ekonomi
Uluslararası kuruluşların yapmış oldukları ekonomik projeksiyonlara göre, Türkiye’nin 2010 yılında yüzde 6 ile yüzde 7 arasında bir büyüme oranı ile Avrupa’nın en hızlı büyüyen ekonomisi olacağını söyleyen Erdoğan, şu bilgileri verdi: “Ülke olarak hedefimiz, Türkiye’yi 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri yapmak. OECD’nin yapmış olduğu tahminlere göre, Türkiye 2011-2017 yılları arasında yılda yaklaşık ortalama yüzde 6,7 büyüme oranı ile OECD ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ekonomi olacak. Böyle bir ekonomiyle dostunuz, kardeşiniz olan bir ülkeyle yatırımlarınızı her alanda yoğunlaştırmanızı sizlerden rica ediyorum.”

Haberin Devamı

Yatırım Ajansı bana bağlı çalışıyor sorunları çözer

Haberin Devamı

ARAP iş dünyasına seslenen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, şöyle konuştu: “Türkiye’ye gelmeden önce, gelirken ve geldikten sonra, Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı, buradaki bütün bürokratik işlemlerinizi sizin adınıza takip edecektir, bundan
hiç şüpheniz olmasın. Ajans doğrudan bana bağlı çalışıyor, bütün gelişmeleri bana rapor ediyor.
Arap ülkelerinden gelecek yatırımcıların işini daha da kolaylaştırmak için Körfez ülkelerinde de şu anda Ajans yoğun şekilde çalışıyor. Orada bulunan temsilcilerimiz aracılığı ile siz
değerli yatırımcılara çeşitli hizmetler sunuyoruz ve sunmaya da devam edeceğiz.”

Sektörel işbirliği için imza attılar

TÜRKİYE, Ürdün, Lübnan ve Suriye arasında serbest ticaret, serbest vize bölgesi oluşturulması ve ortak işbirliği konseyi çalışması yapılmasına ilişkin ortak deklarasyon imzalandı. Türk-Arap İşbirliği Forumu Dışişleri Bakanları toplantısının sonunda açıklanan ortak bildiri çerçevesinde 4 ülke ticaret, gümrük, tarım, sağlık, ve enerji gibi çok çeşitli alanlarda işbirliğine gitmeyi ve vizeleri kaldırmayı hedefliyor. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, 4 ülke tarafından açıklanan bildiriyi okuduktan sonra yaptığı açıklamada, bildirinin 4 ülke arasında kapsamlı bir işbirliği alanı oluşturmakta olduğunu belirterek, “İnşallah zamanla bu diğer bölge ülkelerini de kapsayacak şekilde gelişecektir” dedi.

Haberin Devamı

Serbest ticaret barışı teşvik eder

MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye ile Arap ülkeleri arasında serbest ticaret anlaşmalarının, hem refahı artırmak hem de barışı teşvik etmek açısından faydalı olacağını vurguladı. Şimşek, Türkiye ile Arap ülkeleri arasındaki ticaretin 4 kat arttığını belirterek, “Neden köklerimize geri dönüp güçleri yeniden keşfetmeyelim. Türkiye ile Arap ülkeleri arasında serbest ticaret anlaşmaları hem refahı artırmak hem de barışı teşvik etmek açısından faydalı olacaktır” diye konuştu.

Geniş bir ticaret alanı meydana gelecek

TİCARETİN önündeki engellerin kaldırmasının da önemini vurgulayan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, şu bilgileri verdi: “Bu çerçevede, Türkiye-Lübnan, Türkiye-Körfez İşbirliği Konseyi serbest ticaret anlaşması müzakerelerinin tamamlaması gerekiyor. Bu iki anlaşma imzalandığında, Doğu Akdeniz ile Basra Körfezi arasında
geniş bir serbest ticaret alanı meydana getirilecek. Bölgedeki gümrük kapıları,
çağın ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde modernize edilmesine de ihtiyaç duyuluyor. Gümrüklerin modernize edilmesi konusunda Türk özel sektörü olarak sahip olduğumuz deneyimi Arap ülkeleri ile paylaşmaya hazırız. İmzalanan serbest ticaret anlaşmaları ticareti, vizelerin kaldırılması da turizmi canlandırmıştır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!