Vergi denetmenlerinden protesto

Güncelleme Tarihi:

Vergi denetmenlerinden protesto
Oluşturulma Tarihi: Haziran 09, 2010 13:05

Vergi Denetmenleri Derneği Genel Başkanı Aykut Güleç, TBMM'de görüşülen Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının, vergi denetmenlerini de kapsayacak şekilde yeniden ele alınmasının zorunlu olduğunu belirtti. Yeni düzenlemeyi protesto eden bini aşkın dernek üyesi Ankara'ya gelerek ıslık ve alkışlar eşliğinde eylemlerini gerçekleştirdiler.

Vergi Denetmenleri Derneği'nin basın açıklamasının tam metni

Maliye Bakanlığı içindeki anıtın önünde toplanan bir grup vergi denetmeni, tasarıyla oluşturulan Vergi İnceleme ve Denetim Koordinasyon Kurulu'nda vergi denetmenlerine yer verilmemesini, alkış ve ıslık eşliğinde protesto etti.

Burada grup adına basın açıklamasını okuyan Aykut Güleç, tasarı ile denetim sistemine ilişkin yapılmak istenen değişikliklerin reform değil, bir göz boyama olduğunu, tasarıyı hazırlayan Maliye bürokratlarının da bunu bildiğini savundu.

Vergi denetiminin güçlendirilmesinin, vergi denetim birimlerinin birleştirilmesinden geçtiğini ifade eden Güleç, vergi incelemelerinin yüzde 90'ını yapan ve vergi denetim gücünün yüzde 80'ini oluşturan vergi denetmenlerinin, bahanelerle çalışmaların dışında bırakılmaya çalışıldığını iddia etti.

Söz konusu tasarıya göre 4 denetim biriminin birleştirilmesinden vazgeçildiğini ifade eden Güleç, “Oluşturulmak istenen yapı, objektif ve gerçekçi değildir” dedi.
Bu tasarıda yapılmak istenenin tamamen mevcut yapıyı koruma olduğunu savunan Güleç, böylece kayıt dışılığın Türkiye'nin kaderi olmaya devam edeceğini belirtti. Güleç, tasarının, bürokrasiye hakim grupların elini güçlendirmesine yarayacağını söyledi.

Güleç, açıklamada değindikleri ve sorunun çözümüne yönelik, aralarında “beyan ettiği gelirle orantısız harcama yapanların takibini yapabilecek güçlü bir gelir idaresinin yeniden oluşturulmasının” da yer aldığı önerilerini de açıkladı.

Gelir İdaresi Başkanlığının (GİB) binlerce personeliyle “davalık” olduğunu iddia eden Güleç, 2005 yılından beri taşların bir türlü oturmadığı idarede huzursuzluğun en alt kademeye kadar sirayet ettiğini öne sürdü.

Bürokrasiye hakim grupların büyük mükellefleri, vergi denetmenlerinin küçük mükellefleri inceledikleri söylemlerinin tamamen asılsız olduğunu belirten Güleç, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e, bir an önce seçim bölgesi olan Gaziantep'e giderek, Vergi Denetmenleri Büro Başkanlığını ziyaret etmesini ve vergi denetmenlerinin ne tür ve ne büyüklükte incelemeler yaptığını yerinde görmesini önerdi.

Vergi Denetmenleri Derneği Genel Başkanı Aykut Güleç, TBMM'de görüşülen söz konusu tasarının vergi denetmenlerini de kapsayacak şekilde yeniden ele alınmasının zorunlu olduğunu ifade ederek, şöyle dedi:

“Maliye Bakanlığını kendi mülkü gibi görenleri, şahsi çıkarlarını ülke çıkarlarından önemli sayanları, idari makamları, ait oldukları grubun menfaati doğrultusunda kullananları, meslek taassupluğu yapanları, vergi denetimini ticarileştirenleri, kasıtlı ve bilinçli olarak meslektaşlarımızın haklarını gasp edenleri kınıyor, protesto ediyoruz.”

Açıklamanın ardından bir grup vergi denetmeni, Gelir İdaresi Başkanlığı önüne siyah çelenk bıraktı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!