Rusya’yla ‘nükleer’i perçinledik Putin, İsrail’e gaz umudu vermedi

Güncelleme Tarihi:

Rusya’yla ‘nükleer’i perçinledik Putin, İsrail’e gaz umudu vermedi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 09, 2010 00:00

Türkiye, Rusya ile nükleer lisanslama ve denetleme anlaşması imzalarken Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan’la yapılan anlaşmadan rahatsız olmadıklarını söyledi. Mavi Akım’a iki yeni hat sinyali veren Putin, İsrail’in Mavi Akım 2 Projesi’nin dışında kalabileceğini de belirtti.

Haberin Devamı

ASYA’da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı’nın (AİGK/CICA) 3. Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’ne Gazze yardımı ve gemi baskını damgasını vursa da, iki temaslarda enerji konusu ilk sırada yer almaya devam ediyor. Önceki gün Azerbaycan’dan dogalgaz konusunda 3 önemli anlaşmaya imza atan Türkiye, dün de Ruslarla yeni bir imza attı. Uzunca bir süredir devam eden nükleer enerji görüşmelerini mayıs ayında sonuçlandıran Türkiye, Rusya ile nükleer lisanslama ve denetleme anlaşması imzalandı.
Şahdeniz’den rahatsız değil
Rusya Federasyonu Başbakanı Vladimir Putin ve Başbakan Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleşen imza törenin ardından düzenlenen basın toplantısında gündem enerji oldu. Türkiye’nin Azerbaycan’dan gaz almasına ilişkin bir soru üzerine Erdoğan, Türkiye’nin Azerbaycan’dan aldığı gaz miktarının ihtiyacımızın az bir bölümünü karşıladığını, Türkiye’nin Rusya ve İran’dan yüklü miktarda gaz almaya devam edeceğini ifade etti. Putin ise, Türkiye’nin gelişmesine bağlı olarak gaz ihtiyacını değişik ülkelerden karşılamasından rahatsızlık duymadıklarını, Türkiye’nin enerji kaynaklarını çeşitlendirme hakkına sahip olduğunu ve bunda bir sorun görmediklerini belirtti.
2 yeni boru hattı gündemde
Gaz konusunda sadece tedarik değil ulaştırma hususunun da çok önemli olduğunu belirten Putin, mevcut boru hatlarının ihtiyacı yeterli ölçüde karşılamadığını dile getiren Putin, kendilerinin Mavi Akım’a iki hat daha yapılarak, doğrudan Türkiye’ye gelecek şekilde ve bunun da 3. ülkelere aktarılması üzerinde durduklarını ve bunun gündemdeki projeler olduğunu, bu istikamette çalışmaya devam edeceklerini açıkladı.
Gaz başka, Gazze başka ama
“Mavi Akım-2 projesinin İsrail’e uzanması ve gemi saldırısının ardından son durumun” sorulması üzerine bu iki konunun birbirinden farklı olduğunu söyleyen Putin, bu projenin ihtiyacı artmakta olan Türk piyasası için öngörüldüğünü söyleyerek, ancak transit olarak üçüncü ülkelere de uzatılabileceğini, bu ülkelerin sadece İsrail değil, Lübnan ve Suriye gibi ülkeler de olabileceğini kaydetti.
İsrail’e kadar uzatılmayabilir
Gaz ile gemi saldırısı olaylarının birbirinden bağımsız olduğunu tekrar vurgulayan Putin, son verilere göre İsrail’in kıta sahanlığında gaz bulunduğunu belirten Putin, bu nedenle bu hattın ekonomik nedenlerle İsrail’e kadar uzatılamayabileceğini bildirdi. Putin, “Herşeyden önce İsrail’in bu gaza çok da ihtiyacı olmayacaktır. Diğer ülkelerin piyasalarına gaz verilmesi konusu projenin ekonomik olup olmamasına bağlı” diye konuştu. Erdoğan ise “Bu konu gündemimizde değil” demekle yetinirken, bu değerlendirmeler İsrail’in Mavi Akım 2 projesinin dışında tutulacağı şeklinde yorumlandı.

Haberin Devamı

Rusya ile ilişkilerimizde hiç olmadığı kadar iyiyiz

Haberin Devamı

TÜRKİYE’nin Rusya ile ilişkilerinin şu ana kadar gelinen en yüksek seviyede olduğunu ve bunu daha da ileriye gitmesi için çok yüksek bir iradenin olduğunu söyleyen Başbakan Tayyip Erdoğan, “Yapılan anlaşmalardan büyük memnuniyet duyuyorum. Önemli adımların atılmasına bir temel teşkil etmiştir. Sayın Putin ilişkilerimizi olumlu yönde geliştirmiştir. Rusya, dış politikamızda önemli ve ayrıcalıklı konuma sahip. Rusya ile ilişkilerimiz hiç olmadığı kadar iyi durumda” dedi.

İki ülkenin önünde büyük bir gelecek var

RECEP Tayyip Erdoğan’ı “şahsi dostu” olarak niteleyen Vladimir Putin, AİGK zirvesi için bir araya geldiklerini ve bu zirvenin İsrail’in insani konvoya saldırısı ışığında daha da önem kazandığını söyledi. Rusya Cumhurbaşkanı Medvedev’in kısa süre önceki Ankara ziyaretinin çok verimli geçtiğini hatırlatan Putin, bu ziyaret sırasında imzalanan anlaşmaların onay sürecinde olduğunu ve onaylanır onaylanmaz yürürlüğe gireceklerini kaydetti. Putin, “İki ülke ilişkilerinin önünde büyük bir gelecek var” dedi.

Haberin Devamı

Ticari hedef 100 milyar dolar

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, “Türkiye ile Rusya arasındaki ticaret hacmini 5 yılda 100 milyar dolara çıkarma kararlılığımızı koruyoruz. Bugünkü görüşmemizde de bu kararlılığımızı teyit ettik” dedi. Erdoğan ile birçok konuyu ele aldıklarını söyleyen Vladimir Putin de, kriz nedeniyle ticaret hacminin düştüğünü, ancak iki ülkenin 100 milyar dolarlık sınıra ulaşmayı hedeflediğini kaydetti.

Güven konusunda örnek olabiliriz

RUSYA-Türkiye ilişkilerinin güvenin nasıl tesis edilmesi gerektiği açısından bütün ülkelere örnek olacak şekilde iyi olduğunu belirten Vladimir Putin, bu güvenin temelinin işbirliği olduğunu ve iki ülke halkları arasında daha çok işbirliği yapılmasını istediklerini söyledi. Putin, Türkiye ile Karadeniz’de de işbirliği yaptıklarını, bu denizde barış ve hukukun hakim olması için çaba harcadıklarını belirtti.

Haberin Devamı

Radyoaktif atıklar için işbirliği yapılacak

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Başbakanı Vladimir Putin nezaretinde, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve Rusya Başbakan 1. Yardımcısı Igor Seçin tarafından imzalanan anlaşma, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) ve Rusya Federal Çevre, Endüstri ve Nükleer Denetleme Servisi (ROSTECHNADZOR) arasındaki işbirliğini kapsıyor. Mayısta 20 milyar dolarlık “Akkuyu Sahasında Nükleer Güç Santralının Tesisine ve İşletimine Dair İşbirliği Anlaşması” imzalandığı iki ülke arasında, imzalanan bu yeni anlaşma lisanlamadan denetim mevzuatına, radyasyondan korunmadan nükleer/radyoaktif maddelerin ve radyoaktif atıkların güvenliğine kadar pekçok işbirliğini içeriyor.
2-3 haftada TBMM’de
Bu arada Taner Yıldız, nükleer güç santrallerinin yapımı ve buradan elde edilecek enerjiyle alakalı imzalanan hükümetlerarası anlaşmanın 2-3 hafta içerisinde TBMM Genel Kurulu’nun onayına sunulacağını söyledi. Yıldız “Nükleer kültürün kazanımıyla ilgili bir dizi anlaşmalar daha söz konusu. Nükleer güç santrallerinin teminiyle ilgili kararlılığımız tam. Rusya Akkuyu’da santral yapacak. Sinop’taki santralin yapımının hızlandırılması için önümüzdeki hafta Güney Kore’ye gideceğiz” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!