RTÜK üyelerine harcırah kıyağı

Güncelleme Tarihi:

RTÜK üyelerine harcırah kıyağı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2010 00:00

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Davut Dursun, 9 RTÜK üyesinin 5 yılda toplam 481 bin 653 TL harcırah aldığını açıkladı.

Haberin Devamı

AKP kontenjanından seçilen Taha Yücel toplam bin 14 gün için 116 bin 798 TL ile en çok harcırah alan üye olurken Başkan Davut Dursun da toplam bin günlük görev için 79 bin TL harcırah aldı.

CHP Afyon Milletvekili Ünlütepe, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde Cumhurbaşkanlığı’na bağlı Devlet Denetleme Kurulu’nun(DDK) RTÜK hakkında yazdığı raporla gündeme gelen RTÜK üyelerinin yurtiçi ve yurttışı görevlerinde aldığı harcırah miktarını ve üyelere yapılan kira yardımlarını sormuştu. DDK raporunda, evleri İstanbul’da olan üyelerin de İstanbul’a giderken yurtiçi görevi kapsamında harcırah aldıkları tespiti yapılmıştı, üyeler için lüks konutların kiralandığı ifade edilmişti.

Başbakan Yardımcısı Arınç, DDK raporu hakkında Bakanlığa herhangi bir bilgi ulaşmadığını belirterek RTÜK’ten konu hakkında bilgi istedi. RTÜK Başkanı Davut Dursun, önergeye verdiği yanıtta Kurul üyelerinin görevli veya mazeretli olmadıkları sürece Ankara’da bulunduklarını, hizmet gereği olarak zaman zaman Kurul kararı ile yurtiçi ya da yurtdışı görevlendirildiklerinde kendilerine yasal harcırah ödemeleri yapıldığını bildirdi.

RTÜK üyeleri için Bakanlığın teklifi ve Maliye Bakanlığı’nın uygun görüşü üzerine Başbakanlık’tan izin alınarak konut kiralanabildiğini belirten Dursun, RTÜK’e ulaşım kolaylığı bulunan Bilkent, Konutkent, Ümitköy, Öveçler, Oran ve Çukurambar semtlerinde 22 farklı konut incelendiğini ve piyasa koşulları çerçevesinde yapılan değerlendirmeler sonucu 7 konutun kiralandığını, kira miktarlarının bin 770 TL ile 4 bin TL arasında değiştiğini açıkladı.

RTÜK mülkiyetinde İstanbul Kanlıca’da 2 adet, İzmir Mavişehir’de 4 adet ve Ankara Bilkent’te 2 adet konut bulunduğunu, İstanbul’daki 2 konutun Üst Kurul çalışmaları için kullanıldığını ve üyelerin özel kullanımının söz konusu olmadığını kaydeden Dursun, İzmir Mavişehir’deki 4 adet konutun satış ihalesinin 10 Mart’ta yapıldığını ancak ihaleye teklif gelmediğini ifade etti. DDK raporu hakkında Başbakanlık tarafından gereğinin yapılacağını belirten Dursun, RTÜK üyelerinin 15 Temmuz 2005 - 8 Nisan 2010 tarihleri arasındaki yurtiçi ve yurtdışı görev gün sayısı ve harcırah tutarlarıyla ilgili şu bilgileri verdi:

-Taha Yücel: 784 gün yurtiçi, 230 gün yurtdışı görevi için 116 bin 789 TL harcırah aldı.

-Davut Dursun: 860 gün yurtiçi, 140 gün yurtdışı görevi için 79 bin 23 TL harcırah aldı.

-Zahid Akman: 352 gün yurtiçi, 100 gün yurtdışı görevi için 74 bin 980 TL harcırah adlı.

-Mehmet Dadak: 212 gün yurtiçi, 186 gün yurtdışı görevi için 74 bin 269 TL harcırah aldı.

-İlhan Yerlikaya: 172 gün yurtiçi, 161 gün yurtdışı görevi için 66 bin 885 TL harcırah aldı.

-Vahap Darendeli: 161 gün yurtiçi, 204 gün yurtdışı görevi için 43 bin 248 TL harcırah aldı.

-Hülya Alp: 338 gün yurtiçi, 48 gün yurtdışı görevi için 21 bin 460 TL harcırah aldı.

-Hasan Tahsin Fendoğlu: 6 gün yurtiçi, 17 gün yurtdışı görevi için 4 bin 776 TL harcırah aldı.

-Esat Çıplak: 9 gün yurtiçi görevi için 210 TL harcırah aldı. Yurtdışı görevi bulunmuyor.

"RTÜK UÇAK ALSAYDI DAHA EKONOMİK OLURDU"

Haberin Devamı

RTÜK üst kurul üyesi Esat Çıplak, Devlet Denetleme Kurulu’nun RTÜK 2006-2007-2008 yılları faaliyet ve işlemlerinin denetlenmesine yönelik raporunda yer alan İstanbul’a geçici görevlendirmelerle ilgili, “RTÜK uçak alsa daha ekonomik olurdu” değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

Çıplak, RTÜK üyelerinin İstanbul’a geçici görevlendirmelerinde uygulamanın hala devam ettiğine dikkat çekerek, harcırah bedelinin 30 TL, uçak biletinin ise 300 TL olduğunu dile getirdi. Çıplak, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

“Yüzlerce milyarlık Ankara-İstanbul arası uçak yolculuğu parasını ne vicdanlara ne de millete izah etmenin imkanı yoktur. Devlet görevli bürokratına harcırah öder. Hem harcırah almayarak devlet görevi dışında seyahat yaptığınızı ikrar edeceksiniz hem de harcırahın 10 katı büyüklüğündeki uçak paralarını devlete ödeteceksiniz. Bu istismarı herhangi bir ahlak kuralıyla açıklamak mümkün değildir. Ne devletin büyüklüğünü ayağa düşürün ne de milletin malını istismar edin.”

Haberin Devamı

Raporda İstanbul’a yönelik geçici görevlendirmelerin gerçek bir görevlendirme olup olmadığının ve hizmet ihtiyacından kaynaklanıp kaynaklanmadığının ve görev onaylarında yazılı görevlerin yerine getirilip getirilmediğinin de incelenmesi önerildi.

Çıplak, 8 aylık görev süresi içinde hiç yurt dışına çıkmadığını, İstanbul’a ise iki defa görevli olarak gittiğini belirtti. Çıplak, lojmanda oturduğunu dile getirerek, elektrik, su, gaz ve aidat giderlerini kendisinin karşıladığını açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!