Kasaplar susma hakkını kullanıyor

Güncelleme Tarihi:

Kasaplar susma hakkını kullanıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2010 14:28

Günlerdir gündemi meşgul eden et fiyatlarına hükümetin müdahale kararıyla birlikte, piyasada et fiyatlarının düşüp düşmeyeceği ya da ne zaman düşeceği tartışılmaya başlandı. Konuyla ilgili arayıp bilgi almak istediğimiz İstanbul Perakendeci Kasaplar Odası'ndan hürriyet.com.tr'ye ilginç bir cevap geldi.

Haberin Devamı

İstanbul Perakendeci Kasaplar Odası'ndan bir yetkili, "Bakanlık ile yaptığımız çalışmalar ve piyasadaki belirsizlik sebebiyle, yönetim olarak bir açıklama yapmama kararı aldık" dedi.

BURSALI KASAPLARDAN AÇIKLAMA GELDİ

Öte yandan Bursa Kasaplar Odası'ndan ise et fiyatlarının düştüğüne yönelik bir açıklama geldi. Birkaç gün öncesine kadar 18 liraya kestirilen kemikli etin kilosunun dün 17, bugün de 15 liraya düştüğü bildirildi.

Bursa Kasaplar Odası Başkanı ve Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkan Yardımcısı Muhsin Yıldız, , son bir yılda et fiyatlarında önlenemez bir yükselişin yaşandığını söyledi.

Geçen yıl kemikli eti, kilogramı 7-9 liradan kestirdiklerini ve kemiksiz eti ortalama 15 liradan sattıklarını ifade eden Yıldız, fiyatın bir yıl içinde 18 liraya kadar ulaştığını ve hatta zaman zaman bir miktar geçtiğini anlattı.

Et ve Balık Kurumunun canlı hayvan ve et ithalatı konusunda yetkilendirilmesinden sonra et fiyatlarında bir miktar gerileme olduğunu vurgulayan Yıldız, şunları kaydetti:

“Kemikli eti, kilogramını 18 liradan kestirirken dün 17 lira, bugün de 15 liraya düştü. Kesim yerlerine getirilen hayvan sayısı arttı. Kasaplar da satamayacağı için hayvanlara yüksek fiyat vermiyor. Besiciler de satmak isteyince fiyatlar birkaç günde 3 lira geriledi. Maliyetteki bu düşüş satış fiyatlarımıza da yansıyacak ve bir miktar düşüş olacak.”

Etin daha ucuza tüketilebilmesi için kemikli etin maliyetinin 12 liraya ve altına inmesi gerektiğini ifade eden Yıldız, “İthalatla fiyatlar daha da düşecek. Bizim beklentimiz canlı hayvan ithalatının yapılması. Ülkede 15 milyon hayvan sayısına ulaşıldığında bu iş çözülür ve uzun süre etle ilgili sorun yaşamayız” dedi.

Haberin Devamı

BURDUR'DA KESİMHANELER FİYAT VERMİYOR

Tarım ve hayvancılıkta ithalatın her türlüsüne karşı olduklarını açıklayan Burdur Süt Üreticileri Birliği Başkanı Yakup Yılmaz ise, son dönemlerde yaşanan gelişmelerin üreticileri ve tüketicileri belirsizliğe sürüklediğini ifade etti. Üreticilerin ne yapacaklarını şaşırdıklarını belirten Yılmaz, "Bu belirsizlik kesimhanelere de yansımış durumda, iki gündür kesimhaneler köylülere fiyat veremiyorlar. Herkesin kafası çok karıştı" dedi. 

Haberin Devamı

Tarım ve hayvancılıkla ilgili kararlarda sadece istikrar istediklerini belirten Yılmaz, Türkiye'de konunun, partilerin ve hükümetlerin değil de devletin bir politikası olmasını istediklerini dile getirdi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!