142 elektrik projesine ‘yatırım programına uydun mu’ incelemesi

Güncelleme Tarihi:

142 elektrik projesine ‘yatırım programına uydun mu’ incelemesi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2009 00:00

EPDK, 142 elektrik üretim projesini incelemeye aldı. Taahhüt ettiği yatırım programını gerçekleştiremeyen şirketlerin lisansları iptal edilecek. EPDK Başkanı Hasan Köktaş, “Lisans ticaretine izin vermeyeceğiz. Lisanların yatırıma dönüşmesi çok önemli” dedi.

ENERJİ Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), elektrik üretim faaliyeti göstermek üzere lisansı alınan 142 adet hidroelektrik santral (HES) projesine ilişkin Kuruma ilerleme raporu sunmayan şirketler hakkında inceleme başlattı. Kurulun geçen hafta aldığı karar çerçevesinde, EPDK’ya lisanslı projeleri hakkında ilerleme raporu sunmayan şirketlerden 15 gün içerisinde yazılı savunmalarını vermeleri ve raporlarını sunmaları istendi.

‘Lisans ticareti’ne dur

Kararı tüm şirketlere yazıyla ileten EPDK, ilerleme raporu vermemekte ısrar eden şirketler hakkında idari para cezası uygulayacak. Taahhüt ettiği yatırım programını gerçekleştirmeyen şirketlerin lisansları da iptal edilecek. Kurul, hidroelektrik santralları ile ilgili başlattığı inceleme sürecini rüzgar ve termik santrallarla devam ettirecek. EPDK Başkanı Hasan Köktaş, amaçlarının “lisans aldığı halde bunu istismar edenlere, yatırımını değil ticaretini yapanlara” engel olmak olduğunu söyledi.

17 lisansa iptal

Bu kapsamda son birkaç ayda 17 adet şirketin hidroelektrik ve rüzgar lisansını iptal ettiklerini belirten Köktaş, şöyle konuştu: “Ülkemizin bilhassa yenilenebilir enerji kaynaklarının yatırıma dönüşmesini çok önemsiyoruz. Üretim lisansı alan şirketler tesisleri tamamlanana kadar her yıl ocak, mayıs ve eylül ayları içerisinde Kuruma gerçekleştirdikleri faaliyetler hakkında ilerleme raporu sunmakla yükümlüler. Ancak bunu yapmayan şirketler var. Savunmalarını vermelerini istedik. Lisansların doğru ellerde yatırıma dönüşmesi için kapsamlı bir inceleme yapıyoruz. Böylece bu yıl özel sektör yatırım gerçekleşmelerinde sağlanan başarıyı gelecek yıllara da yayacağız.”

Her türlü kolaylık var

Elektrik enerjisi üretimine yönelik artan ilgiye koşut olarak, yatırımlar için ihtiyaç duyulan finansman kaynaklarının sağlanması için bazı düzenlemeler yaptıklarını anlatan Köktaş, örneğin Kurul onayı gerektiren temlik, hisse rehni gibi işlemleri Kurul onayı kapsamından çıkarttıklarını hatırlattı. Şirketlerden kaynaklanmayan, makul, rasyonel gerekçeleri olan gecikmelerde ek süreler verebildiklerine işaret eden Köktaş, “Şirketlere her türlü kolaylığı getiren düzenlemeleri yaptık, yapıyoruz. Bunun meyvelerini de yatırım gerçekleşmeleri ile alıyoruz. Ancak buna rağmen bazı özel şirketlerin de lisans alıp bunları istismar etmesine izin vermeyeceğiz. Onlara gerekli yaptırımları uygulayacağız” diye konuştu.

7 yılın rekoru kırıldı 88 proje kabul edildi

TAMAMLANAN özel sektör elektrik üretim yatırımları açısından 2009 yılının başarılı geçtiğini savunan EPDK Başkanı Hasan Köktaş, bu yıl ekim ayı sonu itibariyle toplam kurulu gücü 2546 megavat olan 88 proje kabulünün yapılarak devreye girdiğini bildirdi. Bunun son 7 yılın en yüksek rakamı ve son üç yılda gerçekleşen tüm özel sektör elektrik üretim yatırımlarının toplamından bile fazla olduğuna dikkati çeken Köktaş, bu tabloyu istikrarlı kılmak, sonraki yıllara da yaymak için lisansın gücünü daha da arttırdıklarını vurguladı.

Bulgaristan Azeri gazını Türk-Yunan hattından alacak

BULGARİSTAN, Azerbaycan’dan doğalgaz satın alacak. Doğalgazda Rusya’ya bağımlılıktan kurtulmayı amaçlayan Bulgaristan ile Azerbaycan arasındaki doğal gaz anlaşması uyarınca, Azerbaycan, 2011 yılından itibaren, her yıl Bulgaristan’a 1 milyar metre küp doğal gaz sağlayacak. Anlaşmayı Azerbaycan adına imzalayan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Bulgaristan ile imzalanan doğal gaz tedarik anlaşmasının, Azerbaycan’ın, Avrupa Birliği’nin enerji ortağı olmasına imkan vereceğini kaydetti. Bulgar yetkililer, doğal gazın, Türkiye-Yunanistan-İtalya boru hattı çerçevesinde sağlanacağını vurguladı.

Transit pazarlık NABUCCO’yu baltalıyor

AZERBAYCAN Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, çerçeve anlaşması biçiminde imzalanan ancak somut adımlar atılamayan NABUCCO doğalgaz boru hattı projesinin, tüm katılımcı ülkelerin transit geçiş için taviz vermez tavırları nedeniyle baltalanmaya devam edildiğini söyledi. Sofya ziyareti sırasında Bulgaristan’la ikili anlaşmaları da imzalayan Aliyev, NABUCCO konusunda ülkesinin elinden geldiğini yaptığını belirtti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!