Keresteci Yahya dedenin torunları iki fabrikada 180 milyon lirayı buldu

Güncelleme Tarihi:

Keresteci Yahya dedenin torunları iki fabrikada 180 milyon lirayı buldu
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2010 00:00

1900’lerin başında Akyazı’ya bağlı Kanlıçay Köyü’nde ‘su değirmeniyle çark’ kurup demiryollarına kereste üreten Oflu Yahya Tever’in torunları işi büyüttü, Veliköy ve Çerkezköy’de kurdukları iki fabrikada geçen yıl 180 milyon liralık sunta, MDF ve Amerikan kapı paneli üretti.

TÜRKİYE’nin en eski keresteci ailelerinden ‘Tever’lerin şirketi Teverpan MDF Levha Sanayi ve Ticaret A.Ş., (Teverpan) Veliköy ve Çerkezköy’deki iki fabrikada ürettiği sunta, MDF ve Amerikan kapı panellerinden 180 milyon lira ciro yapmayı başardı. Krizde üretime başlayan Amerikan kapı panel fabrikasıyla ihracat yaptığı ülke sayısını da 12’den 60’a çıkaracak. Toplam 500 kişilik istihdamı oyan Teverpan’ın yönetim kurulu başkanı Dursun Ali Tever, krizli aylarda bitirdikleri Amerikan kapı panel fabrikasının 80 milyon liralık yatırım olduğunu söylüyor ve şöyle başlıyor anlatmaya:

Oflu Yahya dede

“Trabzon Ofluyuz. Arseven Köyü’ndeniz. Yahya dedemiz 1900’lerin başında keresteciliğe başlamış ve sonra Adapazarı Akyazı’ya bağlı Kanlıçay Köyü’ne göçmüş. Yahya dede babamın babasının babasıdır. Biz 4’üncü nesil olarak devam ediyoruz. Yahya dede Kanlıçay’da suyla çalışan bir değirmen ve buna bağlı bir çark sistemi kurarak keresteciliğini büyütmüş. Demiryollarına yüklüce kereste üretmiş. 5 oğlu varmış ve onlar ve onların oğulları önce ticareti sonra da üretimi İstanbul’a taşımış.”

İkinci kuşağın da önce Adapazarı’nda sonra da 1975’te Gebze’de Tever sunta fabrikasını kurduklarını anlatan Dursun Ali Tever, şöyle devam ediyor: “Sonra babam ve bir amcam (Mehmet Ali ve Salih Zeki Tever) birlikte ailenin diğer fertlerinden ayrıldılar. 1986’da Çerkezköy’e gelip Teverpan MDF Levha Sanayi ve Ticaret A.Ş.’yi kurdular. Burada Çerkezköy OSB’de kurdukları tesis için İtalya’da bir fabrikayı satın alıp söktüler ve taşıdılar. Sunta fabrikası burada 1987 başında üretime başladı. Fabrika ek yatırımlarla entegre hale geldi. MDF ve sunta fabrikası olarak güçlendi. Şu anda günde 300 metreküp kalın sunta ve 400 metreküp de ince MDF üretimi yapıyoruz.” 2002’de Veliköy’de 150 dönüm arazi aldıklarını ve oraya da yatırım yaptıklarını söyleyen Dursun Ali Tever, “Oraya kalın MDF için yatırım yaptık. Onun için de Almanya’da bir tesis alıp söktük getirdik. Sonra bir de melamin hattı kurduk. Kağıt ve tutkal tesisi de kurduk” diyor.

80 milyon liralık yatırım

En son yatırımlarının da küresel kriz sırasında tamamlandığını anlatan Dursun Ali Tever, bu konuda da şöyle konuşuyor: “2007’de Amerikan kapı paneli yatırımı için karar almıştık. Başladık ve 2009’da tamamlandı. Yılda 14 milyon levha üretimi yapabiliyoruz ki bu da yılda 7 milyon kapı demektir. Tesisin yatırımı 80 milyon lira.”

Amerikan kapı paneliyle ihracat 60 ülkeye çıkacak

DURSUN Ali Tever, 2009’da 2008’e göre hem ciroyu hem de ihracatı artırdıklarını belirtiyor ve 180 milyon lirayı yakaladıklarını kaydediyor. Tever, şöyle devam ediyor: “Ciromuzun yüzde 10’u ihracattan geldi. 12 ülkeye ihracat yayıyorduk ama Amerikan kapı paneli ile yakında ihracat yaptığımız ülke sayısı 60’a çıkacak. Çünkü bu tesisten dünyada çok yok yakın bölgede de sadece Romanya’da yine bir Türk şirketinin fabrikası var.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!