140 milyon dolar yatırdı, IPTV 30 şehre yayıldı

Güncelleme Tarihi:

140 milyon dolar yatırdı, IPTV 30 şehre yayıldı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2011 00:00

İnternet üzerinden televizyon yayıncılığı sunulmasını sağlayan IPTV’nin ilk uygulaması başladı. TTNET, 140 milyon dolar yatırımla IPTV teknolojisini ‘Tivibu Ev’le 30 ilde yayına sunarken, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, “Önceden edilgen olan televizyon şimdi konuşabilen, interaktif bir kutu haline geldi” dedi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’de televizyon yayıncılığında yeni dönem başlatması beklenen internet televizyonu (IPTV) uygulaması devreye girdi. İnternet servis sağlayıcısı TTNET, 140 milyon dolar yatırımla IPTV teknolojisini ‘Tivibu Ev’le 30 ilde yayına sundu. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye’de son dönemde bilişim teknolojisiyle yayıncılığın içiçe geçtiğini söyledi.
10 milyon çanak anten
Yıldırım, “Bilgi toplumu stratejimizle uyumlu bir proje. Bugün 18 milyon hanede televizyon var. Önceden edilgen olan televizyon şimdi konuşabilen, interaktif bir kutu haline geldi. Bir adım sonra her televizyon bir bilgisayar da olabilecek. Bu şekilde her eve bir bilgisayar girmiş olacak” dedi.
Karasal sayısal yayıncılık altyapısının hızlı şekilde tamamlanması gerektiğini de kaydeden Yıldırım, “Türkiye’de kullanılan çanak anten sayısının 10 milyonları geçti. Bundan sızlanılmaması ve şikayet edilmemesi gerekir. Önlerine daha iyi bir şey koysaydık çanak anten almazlardı” diye konuştu.
140 milyon dolar yatırım
TTNET Genel Müdürü Tahsin Yılmaz ise, 1.5 yıl önce pilot çalışmasına başladıkları ‘Tivibu Ev’i 30 ilde hizmete sunarken, 3 yılda 140 milyon dolarlık yatırım planları olduğunu açıkladı. Yılmaz, şu bilgileri verdi: “IPTV hizmeti için 7 megabitlik internet hızı gerekiyor. Bunun olduğu 30 ilde başlatıyoruz. Daha sonra diğer illerde de olacak. Hedefimiz 6 milyon ADSL abonesinin hepsinin bu hizmetten yararlanması ancak şu anda 7 megabit internet hızına sahip 2 milyon 450 bin aboneyi hedefliyoruz.”
RTÜK: Yeni dönem başlıyor
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Davut Dursun da, IPTV’nin televizyon yayıncılığında yeni bir dönemi başlatacağını dile getirdi. Geniş bant abone sayısının yüksekliğinin Türkiye’de IPTV hizmetlerinin yaygınlaşması için önemli bir altyapı oluşturduğunu da vurgulayan Dursun, “Dünyada IPTV kullanıcı sayısı 2010’da 42 milyona ulaştı. 2013’de 80 milyonu geçeceği tahmin ediliyor” dedi.

Haberin Devamı

Tivibu Ev paketleri 9.9 TL’den başlıyor

TİVİBU’nun cepten ulaşılabilecek versiyonu ‘Tivibu Cep’in yılın ikinci çeyreğinde hizmete gireceğini de bildiren TTNET Genel Müdürü Tahsin Yılmaz, fiyatlar hakkında ise şu bilgileri verdi:
‘Tivibu Web’ başlangıç paketi 1 lira, standart paketi 4 lira ve standart plus paketi 8 lira. Standart pakette 86 kanal ve sayıları binleri bulan film var. Şu anda 1 milyona yakın müşteri, bu hizmetlerden yararlanıyor.
‘Tivibu Ev’de 3 paket var. Başlangıç paketi 9.9 lira, standart paket 19.90 lira, standart plus paketi 29.29 lira. 10 tanesi HD olmak üzere toplam 106 kanal ve binden fazla film var.

Haberin Devamı

5 yılda 9 milyar lira yatırım yaptık

TÜRK Telekom Genel Müdürü Gökhan Bozkurt, TTNET’in Tivibu Ev’inin yeni bir dönem başlatacağını belirterek, “Tivibu Ev teknolojisini  grup şirketlerinden Angela ile birlikte gerçekleştirdik. Bu konuda da ihracatçı şirket olma yolunda ilerliyoruz. Son 5 yılda 9 milyar lira yatırım yaptık” dedi.

Türkiye sayısal yayında geç kaldı

BİLGİ Teknolojileri ve İletişim Teknolojileri Başkanı Tayfun Acarer, sayısal karasal yayıncılık ve fiber sistemlerinin geleceğin teknolojileri olduğunu belirterek, “ABi 2013’de sayısal yayına geçişi tamamlayacak. Biz mesafe alamadık. 2015’de bile sayısal yayıncılığa geçmemiz mümkün değil” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!