ABD’den 30 kişi başvurdu Türk mucitler dönüyor

Güncelleme Tarihi:

ABD’den 30 kişi başvurdu Türk mucitler dönüyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 2010 00:00

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, ‘100 parlak gence 100 bin lira destek’ uygulaması kapsamında 2010 yılı için 724 başvuru geldiğini söyledi.

Ergün, “Çok süper projeler var. Bunlardan 30’u ABD’deki üniversitelerde öğretim üyeliği yapan genç hocalarımız. Yani, bu proje bir anlamda beyin göçünü de tersine çevirmiş oldu” diye konuştu.

Hocalar şirketleşiyor

Nihat Ergün, Türkiye’deki teknopark sayısının 37’ye ulaştığını hatırlatarak, bu teknoparklarda 13 bin nitelikli elemanın çalıştığını söyledi. Üniversite hocalarını Ar-Ge alanında şirket kurmaya yönelttiklerini belirten Ergün, şunları söyledi: “Şu anda teknoparklarda faaliyet gösteren birçok şirket üniversite hocalarımızın kurduğu şirketlerden oluşuyor ve bin 300’den fazla firma bugün teknoparklarda 3 bin 500 - 4 bin ayrı proje üzerinde prototipini oluşturana kadar burada faaliyet gösteriyor.”

Parlak gençler var

2008’de çıkarılan kanun kapsamında bugüne kadar 64 büyük firmaya Ar-Ge merkezi kurma izni verdiklerini söyleyen Ergün, teknolojik ürünlerin üretilmesine destek veren çalışmaları da bu yıl içinde başlatacaklarını ifade etti. Ergün, şunları söyledi: “Çok parlak zekalı gençlerimiz var. Bu gençlerden lisans son sınıf öğrencisi, yüksek lisans öğrencisi ve doktora öğrencisi olanlar veya doktorasını beş yıl içinde bitirmiş genç akademisyenler bir teknolojik fikir sahibiyse, onu projeye dönüş türebilmişse ve onu hayata geçirmek istiyorsa bize başvuruyor. Biz onun projesini inceliyoruz, teknoparktaki yerini hazırlıyoruz, kendisine de kefilsiz ve geri ödemesiz 100 bin liralık teknogirişim sermayesini hibe olarak veriyoruz.”

Avrasya üretim merkezi olacağız

TÜRKİYE’yi yüksek katma değerli ve ileri teknoloji kullanan sektörlerde Avrasya’nın üretim merkezi yapmak istediklerini söyleyen Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, “Son teş vik sisteminde, uzay teknolojisi, havacılık, metro sistemleri, yüksek teknolojili tıbbi cihazların üretimi var. Ar-Ge’si ve tasarımı önemli olan sektörlerden otomotiv sektörü teşvik ediliyor. Politikalarımızı buna göre oluş turuyoruz” diye konuştu. Ergün, amaçlarının tasarım stratejisi oluşturmak, tasarım politikaları ve eylem planlarını belirlemek olduğunu dile getirdi
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!