Sigaracılar fiyat düşürecek

Güncelleme Tarihi:

Sigaracılar fiyat düşürecek
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2010 16:09

Maliye’nin sürpriz zamları, hem tiryakiyi hem de sigara şirketlerini vurdu. Ancak sigara firmaları, Maliye’nin zam kararına beklenmedik bir tepkiyle karşılık vermeye hazırlanıyor

Haberin Devamı

Temmuzdaki 50 kuruşluk ÖTV artışından sonra en düşük sigaranın fiyatı 3 lira 20 kuruşa yükselmişti. Yeni zamla birlikte en düşük sigara fiyatının 4 lira 20 kuruş olacağı hesaplandı. Ancak sigara firmaları, Maliye’nin zam kararına beklenmedik bir tepkiyle karşılık vermeye hazırlanıyor. Vergi artışını ucuz sigaralara yansıtacak ama Marlboro gibi fiyatı 5,5 lira olan sigaranın fiyatını 5 liraya çekecek.

    

Maliye, tütün ve tütün ürünleri üzerinden alınan ÖTV’de yaptığı 50 kuruşluk artışın ardından bugün de vergi oranını yüzde 58’den yüzde 63’e çıkardı. Böylece ÖTV ve KDV ile birlikte en düşük fiyatlı bir paket sigaradan devletin aldığı pay 2 lira 60 kuruştan 3,5 liraya yükselmiş oldu.

Haberin Devamı

Hükümet, 2010 yılı bütçesinde tütün ve tütün ürünlerinden alacağı vergiyi 16 milyar olarak tahmin etmişti. Böylece 2009 yılına göre 3 milyarlık bir gelir artışı hedeflenmişti.

Fakirin sigarasına 1 lira zam!

Vergi artışıyla birlikte en düşük sigara fiyatının 3 lira 20 kuruştan 4 lira 20 kuruşa yükseleceği tahmin edildi. Ancak Maliye’nin bu ‘şok’ zammına sigara üreticileri beklenmedik bir tepkiyle karşılık vermeye hazırlanıyor. Buna göre sektör, fiyatı 5,5 lira ve üzerindeki sigaralarda zam değil, indirim yapmayı değerlendiriyor.

Sürümden kazanacak!

Sektör yüksek fiyatlı sigaralarda yapacağı fiyat indirimiyle ‘sürümden’ kazanmayı planlıyor. Fiyattaki 50 kuruşluk indirimin firmalara maliyetinin 20 kuruş olacağı belirtilirken; Maliye’nin bu indirimden 30 kuruş kayıpla çıkacağı ifade ediliyor.

Firmalar, fiyat indirimiyle tiryakinin ‘kötü sigaraya 4.20 lira vereceğime, 5 liraya iyi sigara içerim’ diyeceği tahmini yapıyor. Ancak firmaların tahmini doğru çıkarsa, yani tiryaki ucuz sigaradan pahalıya geçerse Maliye gelirinin düşmesi bir yana daha da gelir artıracak.

Kaçak karı arttı!

Halen Türkiye’de tüketilmekte olan sigaraların yüzde 50’sini ‘ucuz’ sigaralar oluştururken; yüzde 50’si de 5,5 lira ve üzerindekilerden oluşuyor.

Haberin Devamı

Ancak sektör yetkilileri, vergi artışıyla birlikte sigara kaçakçılığının ‘cazip’ hale geldiğine dikkat çekerek, 1 tır kaçak sigarada karın 2 milyondan 4 milyona yükseldiğini belirtiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!