Asgari ücret gelir adaletsizliğini gidermeli

Güncelleme Tarihi:

Asgari ücret gelir adaletsizliğini gidermeli
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2009 14:11

Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, asgari ücretin, gelir dağılımı adaletsizliğini gidermek için kullanılması gereken önemli bir enstrüman olduğunu vurgulayarak, hükümetin bu aracı doğru ve yerinde kullanması gerektiğini belirtti.

Uslu, yaptığı yazılı açıklamada, toplumun büyük çoğunluğunu yakından ilgilendiren asgari ücretin, toplumsal refahın sağlamasında önemli rol oynayacağını ifade etti.
Tespit edilecek asgari ücretin kişi bazında değil, 4 kişilik ailenin asgari geçim rakamı olarak açıklanmasını istediklerini ifade eden Uslu, şunları kaydetti:
“Asgari ücret aynı zamanda gelir dağılımı adaletsizliğini gidermek için kullanılması gereken önemli bir enstrümandır. Hükümet, bu aracı doğru ve yerinde kullanmalıdır. Asgari ücret, toplumun sosyal modelinin, asgari yaşam standardının, gelir dağılımının temel unsurlarını oluşturmaktadır. Asgari ücret, asgari yaşam ücreti değil, aynı zamanda ülkede bozulan gelir dağılımı göstergesidir.
Asgari ücrette yeni bir konsepte ihtiyaç olduğu apaçık ortadadır. Çalışanların tamamını temsil etmekten uzak olan komisyonun; katılımcı, demokratik ve temsilde adalet ilkesine göre oluşturulması, ILO ve AB normlarına ile uyumlu hale getirilmesi gerekmektedir.
Küresel krizinde ülkemizin ekonomisini ciddi şekilde sarstığı bu günlerde, yüksek asgari ücret beklentisi baskısı olmaksızın Asgari Ücret Tespit Komisyonu, daha bilimsel ve rasyonel kriterlere bağlı olarak çalışmalı, tartışmaları telaşsız bir ortamda yapılmalıdır. Asgari Ücret Tespiti Komisyonu'nun tarafsız bir şekilde çözümün tarafı olması gerektiğinin altını çiziyoruz.”
Salim Uslu, itiraz ve önerilerinin dikkate alınmaması halinde, asgari ücret için umutlananların yine hayal kırıklığı yaşayacaklarını belirtti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!