12'den vurdular

Güncelleme Tarihi:

12den vurdular
Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 2014 17:40

YAKLAŞIK 2 aydan beri IŞİD terör örgütüne yönelik operasyon hazırlıklarına devam eden ABD, halka açık silah şirketlerini ihya etti. Silah üreticileri, piyasa değerini milyarlarca dolar arttırarak rekor kırdı.

Haberin Devamı

12den vurdular
ABD’nin yaklaşık 2 aydan beri İŞİD terör örgütüne yönelik operasyonlara ağırlık vermesi, silah şirketlerine yaradı. Askeri harcamalarının yüzde 50’sinden fazlasını Irak ve Suriye’deki operasyonlar için ayırmayı planlaması Lockheed Martin, Northrop Grumman, Raytheon ve General Dynamics gibi borsada işlem gören silah üreticilerinin piyasa değerini rekor seviyeye çıkarttı.

MİLYARLARCA DOLAR
Borsada rekora imza atan silah üreticilerinin arasında hem jet roketi ve bombaları üreticilerinin yanı sıra jet bakımları yapan şirketler de yer alıyor. Bu şirketlerin başındaysa Lockheed Martin geliyor. Şirketin operasyon başlamadan önceki toplam piyasa değeri 52.6 milyar dolar civarındaydı. Ancak Lockheed Martin’in piyasa değeri aradan geçen 2 ayda yaklaşık 5 milyar dolar değer kazandı. Kara ve hava savunması için mühimmat üreticisi olan General Dynamics rekor kıranlar şirketler arasında. 2 ay önce 38 milyar dolarlık piyasa değerine sahip olan şirketin değeri, İŞİD operasyonlarından sonra 3 milyar dolar arttı ve rekor kırdı. Silah üreticileri Raytheon söz konusu dönemde 3.2 milyar dolar, Northrop Grumman ise yaklaşık 1.8 milyar dolar değerini arttırarak rekor kıran şirketler arasına girmeyi başardı.

Haberin Devamı

12den vurdular

110 BİN DOLARLIK FÜZE
ABD’nin operasyonlarda kullandığı mühimmatlar ise en pahalı modeller arasında yer alıyor. Şu anki operasyonlarda sık sık kullanılan ‘Hellfire’ adındaki füze Lockheed Martin tarafından üretiliyor ve her birinin tanesi ise 110 bin dolar civarında. Bu füzenin en büyük özelliği ise insansız hava araçlarında kullanılabilmesi. Operasyonlardan sıkça kullanılan füzelerden bir diğeri ise Raytheon şirketinin ürettiği ve ABD’li gemilerden atılabilen ‘Tomahawk’ füzesi. Paylaşılan rakamlara göre ABD, operasyonun ilk gününden beri toplamda 74 milyon dolar değerinde bu füzelerden ateşledi. Tomahawk için ayrılan bütçenin ise 325 milyon dolara kadar yükseleceği ifade ediliyor. Öte yandan bölgede bulunan F-22, F-15, F-16 ve F-18 uçaklarda kullanılan yeni nesil füzelerin de en pahalı modeller arasında yer alıyor.

Haberin Devamı

12den vurdular

PLANLARI DEĞİŞTİ
ABD’nin İŞİD terör örgütüne yönelik operasyonlara başlamasıyla beraber silah şirketleri üretim kapasitesini arttırmanın yanı sıra mali planlarını yeniden yapılandırdı. Savunma danışmanlarından Loren Thompson, ABD Başkanı Barack Obama’nın hava operasyonlarının başlayacağı sinyalinin vermesinden sonra üreticilerin milyar dolarlık iş hacminin doğacağını beklendiğini söylüyor.


Piyasa değerleri nasıl değişti?
Lockheed Martin

Operasyon öncesi 51.3 milyar dolar
Operasyon sonrası 56.4 milyar dolar
Değişim 5.1 milyar dolar

General Dynamics
Operasyon öncesi 38 milyar dolar
Operasyon sonrası 41 milyar dolar
Değişim 3 milyar dolar

Haberin Devamı

Raytheon
Operasyon öncesi 27.5 milyar dolar
Operasyon sonrası 30.7 milyar dolar
Değişim 3.2 milyar dolar

Northrop Grumman
Operasyon öncesi 24.8 milyar dolar
Operasyon sonrası 36.6 milyar dolar
Değişim 1.8 milyar dolar


GÜNDE 60 SORTİ
8 Ağustos’ta başlatılan İŞİD terör örgütüne yönelik operasyonların faturası her geçen gün artıyor. 53 günden beri ABD’nin vurduğu İŞİD kamplarının faturası şimdiden 780 ila 930 milyon dolar arasında değişiyor. Washington Post Gazetesi’nin paylaştığı rakamlara göre bölgede bulunan ABD güçlerinin aylık harcaması 200 ile 320 milyon dolar arasında olduğu ifade ediliyor. ABD hava kuvvetleri İŞİD kampları üzerinde ortalama günlük 60 sorti yaparken, 53 günden beri yapılan toplam hava bombardımanı sayısı ise 220’yi geçti.

Haberin Devamı

acan@hurriyet.com.tr

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!