İşsize kötü haber

Güncelleme Tarihi:

İşsize kötü haber
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2009 11:42

İşsize kötü haber. 2010 yılında İşKur’a başvuran her 11 kişiden sadece biri iş bulabilecek.

Haberin Devamı

Bu rakama 6 ay süreyle toplum yararına işlerde çalışanlar da dahil olacak. Toplum yararına işlerde çalıştırılacak 60 bin kişi düşüldüğünde ise tablo daha da kararacak. Böylece 1 milyon 650 bin kayıtlı işsizden sadece 90 bini yani 18 kişiden biri kalıcı iş sahibi olabilecek.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, bakanlığının 2010 yılı bütçesinin Meclis ve Plan Bütçe Komisyonu’na sunuşunda konuştu. İşsizlikle ilgili yapısal sorunların kolay aşılamayacağı itirafında bulundu. Türkiye’de kronik nedenlerle işsizlik oranının yüzde 9 ila 12,5 bandında bulunduğuna dikkat çeken Dinçer, yüzde 12,5’in üzerine çıkışın ise küresel krizden kaynaklandığı bilgisini verdi.

EĞİTİM VAR İŞ YOK!

Bakan Dinçer, işsizlik sorunun çözülebilmesi için ulusal konsensus çağrısında bulundu. İşKur’a kayıtlı işsiz sayısının 1 milyon 650 bin olduğunu anımsatan Dinçer, gelecek yıl 200 bin kişiye mesleki eğitim verileceğini söyledi.  Ancak  2010 yılında sadece 150 bin kişiye iş bulabileceklerini belirten Dinçer, bunun da meslek edindirme kursları sayesinde olacağını vurguladı. Dinçer, bu rakama 6 ay süreyle toplum yararına işlerde çalıştırılacakların dahil olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

2009 yılında İş-Kur’a kayıtlı 20 işsizden biri iş bulma şansını elde etti. Buna göre 2009 yılında sadece 82 bin kayıtlı işsiz işe yerleştirilebildi. Bu rakamın 44 binini ise 6 ay süreyle toplum yararına işlerde çalışanlar oluşturdu.

18 KİŞİDEN BİRİ KALICI İŞ BULACAK

2010 yılında ise iş bulacak 150 bin kişinin 60 binini yine 6 ay süreyle kamuda istihdam edilecekler oluşturacak. Bu sayı da düşüldüğünde İş-Kur’a kayıtlı 1 milyon 650 bin kişiden sadece 90 bini; yani 18 kişiden biri kalıcı iş sahibi olabilecek.

SOSYAL GÜVENLİKTEKİ AÇIK

Bakan Dinçer, sosyal güvenlik kurumunun, 2009 yılı gelir gider dengesi incelendiğinde, bu yıl yaklaşık 30 milyar 955 milyon TL açık verileceğini söyledi. Dinçer, 2010 yılındaki açığın ise 31 milyar 776 milyon lira olarak hesaplandığını bildirdi. Bakan Dinçer, emeklilik prim gelirlerinin, emekli aylık gelirlerini karşılama oranının 2008 yılında yüzde 60,1 olduğunu, 2009 yılı sonu tahminlerine göre ise yüzde 51 olacağını belirtti. Dinçer, 2010 yılında ise bu oranının 50 olacağının tahmin edildiğini kaydetti.

Haberin Devamı

Sağlık prim gelirlerinin sağlık giderlerini karşılama oranının, 2008 yılında yüzde 61 olduğunu ifade eden Dinçer, bu oranın 2009 yılı sonu için yüzde 51,7; 2010 yılı için ise yüzde 60,05 olarak tahmin edildiğini söyledi. Dinçer, aktif sigortalı sayısının 2008 yılında 15 milyon 258 binden, 2009 yılında 14 milyon 980 bine düştüğünü, pasif sigortalı sayısının ise 8 milyon 746 binden, 9 milyon 53 bin kişiye yükseldiğini bildirdi. 2009 yılında emekli sayısında artış olduğunu belirten Dinçer, “Bir kişi çalışıp prim ödüyor, 1,78 kişi emekli aylığı alıyor” dedi.

KAYIT DIŞI İSTİHDAM

Kayıt dışı istihdamın engellenmesi ile ilgili çalışmaları anlatan Dinçer, bu konuda özellikle, denetim anlayışlarını değiştirdiklerini ifade etti. Müfettiş gittiğinde iş verenin korku, panik yaşamasını istemediklerini anlatan Dinçer, hoş görülü ve rehberlik anlayışı ile bir yaklaşım sergileyeceklerini söyledi.

Haberin Devamı

Müfettiş sayısının yetersizliğinden bahseden Dinçer, İş Güvenliğinde 570, Sosyal Güvenlik Kurumunda 530 müfettiş bulunduğunu, bunların milyonlarca iş yerini denetlemesinin mümkün olmadığını kaydetti. Bu konuda risk gruplarını analiz ederek çalışmaları yürüteceklerini belirten Dinçer, özellikle iş kazalarının, sağlık ve güvenlik sorunlarının fazla olduğu iş yerlerine yönelerek, buralarda denetim ve eğitim çalışmalarını yoğunlaştıracaklarını bildirdi.

İŞ KAZALARI

AB ülkelerine göre, Türkiye'de iş kazalarının sayısının çok yüksek olduğunu belirten Dinçer, özellikle ölümlü iş kazaları sayısının fazla olmasından üzüntü duyduklarını söyledi. Aslında bu kazaların basit tedbirler ve cüzi maliyetlerle önlenebileceğini vurgulayan Dinçer, bu tedbirlerin alınması halinde ayrıca 4 milyar lira da tasarruf sağlanmış olacağını ifade etti.

Haberin Devamı

Dinçer, bu konuda yalnızca Bakanlığın alacağı tedbirlerin yeterli olmayacağını, ulus düzeyinde duyarlılık gösterilmesi gerektiğini söyledi.

BÜROKRATİK İŞLEMLER AZALACAK

Bakan Dinçer, bürokratik işlemlerin azaltılması için geniş kapsamlı bir programı uygulamaya koyduklarını söyledi. Dinçer, “Kurumda, hizmet almaya gelen herkese, bizim akrabamızmış gibi davranma fikrini yerleştireceğiz” dedi. Dinçer, yapılan yeni düzenleme ile yabancıların çalışma izin belgeleri, işçi şikayetleri gibi işlemlerin çok daha kısa sürede, dijital ortamlarda yapılacağını bildirdi. Dinçer ayrıca, 2003 ile 2009 yılları arasında 58 bin 267 yabancılar için çalışma izin belgesi işlemi yapıldığını söyledi. Dinçer, SGK internet portalının aylık ortalama ziyaretçi sayısının da 15 milyona ulaştığını kaydetti.

Haberin Devamı

Sendikalaşma, örgütlenme konusunda AB ülkeleri ile kıyaslama yapıldığında Türkiye için olumlu bir tablonun ortaya çıkmadığına dikkati çeken Dinçer, örgütlü toplumun desteklenmesi için kendilerinin de çaba sarf ettiklerini kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!