IBAN yoksa para da yok

Güncelleme Tarihi:

IBAN yoksa para da yok
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2009 12:08

1 Ocak 2010’dan itibaren bankacılık sistemi üzerinden para göndermek veya para almak için tüm hesap sahiplerinin, IBAN numaralarını bilmeleri gerekecek.

Haberin Devamı

Türkiye’de, 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren tüm banka hesap numaraları 26 haneli IBAN’a dönüşecek. Uluslar arası bankacılık kuralları gereği oluşturulan yeni tip hesap numarası olmayanlar, havale, EFT gibi para transferi yapamayacak. Ya da kendilerine gönderilmek istenen parayı alamayacak.

Merkez Bankası ve Türkiye Bankalar Birliği yetkilileri düzenledikleri basın toplantısında vatandaşları yeni hesap numaralarını öğrenmeleri konusunda uyardı. Vatandaşların, elektrik, su, telefon gibi otomatik ödemeye bağladığı faturalarla ilgili yeni bir işlem yapmaları gerekmediği belirtildi.

ANNENİZE PARA GÖNDEREMZSİNİZ

Ancak Merkez Bankası Finansal Kuruluşlar Genel Müdürü Rifat Günay ise vatandaşları ileri vadeli ödeme talimatları konusunda ise uyardı. Günay, “Örneğin her ay annenize düzenli olarak para gönderiyorsunuz. Ve buna dair bankanıza talimatınız var. Ya da çocuğun okul taksitleri için düzenli ödeme talimatı verdiniz. 1 Ocak 2010’dan itibaren bunu yapabilmeniz için annenizin IBAN numarasını ya da okulun IBAN numarasını bankanıza bildirmeniz gerekir” dedi.

Haberin Devamı

26 HANE EZBERLENEMEZ

Rifat Günay vatandaşın 26 haneli yeni hesap numarasını ezberlemek zorunda olmadığını belirterek, numaranın sadece kendisinin bileceği bir yere yazması tavsiyesinde bulundu. Günay, bu numaranın başkası tarafından bilinmesinin çok da sıkıntı yaratmayacağını, bunun bir ‘şifre’ olmadığını vurguladı. Ancak yine de numaranın aleni şekilde görülecek yerlere yazılmaması gerektiğini belirtti.

MÜSTERİLER NE YAPMALI?

Para transferine konu hesap ya da hesapları olan her müşteri hesaplarına ait IBAN’larını almak için ilgili bankasına başvuracaktır. IBAN’ını alan müşteri kendisine yapılacak para transferlerinde kullanılmak üzere hesap numarası olarak IBAN’ını göndericiye bildirecektir. Para transferi yapacak olan müşteriler, transferi gerçekleştirmeden önce alıcının IBAN’ını bankalarına bildireceklerdir. Alıcının IBAN’ının bilinmediği durumlarda ise bankalarına işlem bazında yazılı beyan vermek suretiyle transferi gerçekleştirebileceklerdir.

Haberin Devamı

ORTAK ATM’LERDE UYARI BAŞLIYOR

Türkiye Bankalar Birliği Genel Sekreteri Ekrem Keskin ise bir soru üzerine, vatandaşın ortak ATM’lerden para çekmeleri veya hesap bilgisi görüntülemeleri durumunda ödenecek komisyonlar hakkında bilgilendirilmelerine ilişkin çalışmada sona gelindiğini açıkladı. Bu çalışmanın yarın biteceği bilgisini veren Keskin, bundan sonra kendi bankası dışında bir bankanın ATM’sindan para çekecek olan kişiye, “Bu ATM’den para çekerseniz şu limite kadar komisyon ödemeniz gerekebilir, uyarısı yapılacak. Eğer kişi bu komisyonu kabul ederse işlemine devam edecek; etmez ise iptal edecek” dedi.

Keskin, yılbaşından sonra ise ATM’lerden yapılacak komisyon uyarılarının net olarak yapılabileceğini belirterek, “Yani kişiye buradan 100 lira çekersen 5 liraya kadar komisyon ödemen gerekebilir yerine net olarak 3 lira ödemen gerekecek, denilecek” diye konuştu.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!