Piyasanın yarısını ‘korsan’ sardı bandrolsüz kitap 3 milyonu aştı

Güncelleme Tarihi:

Piyasanın yarısını ‘korsan’ sardı bandrolsüz kitap 3 milyonu aştı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 2009 00:00

İstanbul Kitap Fuarı 28’inci kez kapılarını kitapseverlere açarken, Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Çetin Tüzüner, piyasada satılan kitapların yarısının korsan olduğuna dikkat çekti. Tüzüner, bu yıl ele geçirilen 3 milyondan fazla bandrolsüz kitabın piyasa değerinin 140 milyon 354 bin lirayı aştığını belirti.

Haberin Devamı

İSTANBUL Tüyap Kitap Fuarı, 28 yıllık tarihi, 550 katılımcısı ve 300’e yakın etkinliğiyle bu yıl da kapılarını açtı. Türkiye’nin en büyük yazar, okur ve yayıncı buluşması olarak 8 Kasım’a kadar açık kalacak olan fuarın açılışında konuşan Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Çetin Tüzüner, korsandan yakındı.
İki bakan da katılmadı
TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. ve Türkiye Yayıncılar Birliği tarafından Beylikdüzü TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde, düzenlenen açılışa Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay Japonya’da bulunduğu için, davetli olan Milli Eğitim Bakanı da grip olduğu için katılamadı. Kültür Bakanlığı’nı Aytekin Yılmaz ve Ümit Yaşar Gözüm temsil etti. Tüyap Genel Koordinatörü Deniz Kavukçuoğlu, birkaç yayıneviyle başlayan bu etkinliği 28 yıl yaşatıp kent kültürünün bir parçası haline getirmenin çok güç olduğunu söyledi.
10 ayda 140 milyon lira
Yasaların getirdiği yaptırımlar ve fiziki önlemlere rağmen korsan yayıncılığının önünün alınamadığını ve yayıncılığın geleceğini tehdit ettiğini belirten Tüzüner, piyasada satılan yayınların yüzde 50’sini korsan basılan kitapların oluşturduğunu belirtti. Tüzüner, “2009 Ocak’ından bu yana ele geçirilen 3 milyonu aşkın bandrolsüz kitabın piyasa değeri 140 milyon 354 bin lira. Bu tespit işin vahametini ortaya koyuyor” dedi. Kültür yayıncılığının durumun daha vahim olduğunu kaydeden Tüzüner, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tüm kitap okurlarına bir kez daha sesleniyorum. Lütfen korsan yayınları almayın. Korsan tezgahlardan alışveriş yaparak, yazarın, yayıncının, kitapçının hakkını ve emeğini çalan kitap hırsızlarının nemalanmasına izin vermeyin. Fotokopi yoluyla çoğaltmanın yasalarımızda suç olduğunu, okul yöneticilerinin bu konuda gerekli hassasiyeti göstermelerini önemle hatırlatıyorum.”
Ders kitabı politikası
Tüzüner, sektörün içinde bulunduğu durumdan, ilerisi için çok umutlu olmadığını vurgulayarak, “Devletin ücretsiz ders kitabı uygulamasında kitabevlerini devre dışı bırakan politikası yüzlerce kitabevinin kapanmasına ve sektöre bağlı yan kuruluşlarda önemli işsizliğe neden oldu. Yaklaşık 6 yüz milyon liralık bir değer sektör içinde dolaşamaz hale geldi” dedi. Tüzüner, 21’inci yüzyıl Türkiye’sinde yargılanan 62 kitabın 25’inin mahkumiyet, 5’inin beraat ve 2’sinin takipsizlikle sonuçlanmasını “ciddi bir tablo” olarak yorumladı.

Haberin Devamı

Eskiden uluslararası  fuarları kıskanırdım şimdi gerek kalmadı

Haberin Devamı

TÜYAP Kitap Fuarları Danışma Kurulu Başkanı Doğan Hızlan, eskiden uluslararası fuarları kıskandığını, şimdi buna gerek duymamasının sevindirici olduğunu söyledi. Hızlan, fuarın onur yazarı olan Cevat Çapan’a dünya şiirini tanımamızda çok şey borçlu olduğumuzu söyledi. Hızlan, fuarların yazar ve okuru bir araya getirerek insanın kafasındaki okuma ‘puzzle’ını tamamladığını belirtti. Paris Kitap Fuarı Müdürü Bertrand Morrisset, espriyle Paris Fuarı’nın katılımcı sayısının İstanbul’unkinden az olduğunu söyledi.

Onur yazarı Cevat Çapan

BU yılki fuarın onun yazarı, şair, tiyatro eleştirmeni ve çevirmen Cevat Çapa olurken, ana teması da “Kültürlerarası Diyalogda Çeviri” olarak belirlendi. Cevat Çapan, “yabancı konuklar’ sözünün bile birleştirici bir yanı olduğunu ve genelde sanat ve özelde edebiyatın kocaman bir aile yarattığını söyledi. Çapan, fuarın bu yılki ana temasının çeviri olmasını ise “Bu aileyi de çeviri yaratıyor. Çevirinin gücü bir araya getiriciliğinde yatar” dedi. İstanbul Sanat Fuarı’nın Onur Sanatçısı Muhsin Kut ise 50 yıl önce sergi yapmanın bile bir hayal olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

550 yayınevi katılıyor 297 etkinlik yapılacak

*  Yurtiçi ve dışından 550 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunu buluşturacak olan fuarda, uluslararası etkinliklerin yanı sıra, söyleşi, panel, şiir dinletisi, atölye ve çocuk aktiviteleriyle birlikte 297 etkinlik yer alacak.
*  Yurtdışından söyleşi ve imza günü için 51 yazar fuara konuk olacak. Yerli ve yabanci 100 sanat galerisi ve kurumunun katıl sanat fuarında ise bağımsız gruplar, üniversiteler ve alternatif oluşumlarin sergilerini görmek de mümkün olacak.
*  Bu yılki teması “Kültürlerarası Diyalogda Çeviri” olarak belirlenen fuarın yenilikleri 27 ülkeden 62 yayıncı, editör ve yayıncılar birliği temsilcilerinin yer alacağı Uluslararası Salon, 6 numaralı holdeki “Eğitim ve Kaynak Kitaplarla Sınava Hazırlık Yayınları” Salonu.
*  Ayrıca, fuarda bugün Doğan Hızlan ve TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Ünal ve Çetinkaya Apatay’ın bağışlarından oluşturulan 14 bin kitabın bulunduğu Doğan Hızlan kitaplığı açılışı da yapılacak.

Haberin Devamı

Fuarın yabancı yazar konukları

*  İstanbul Kitap Fuarı yurtdışından çok sayıdİstanbul Kitap Fuarı’nın yurt dışından söyleşi ve imza günlerine katılmak üzere 47 yazar konuğu olacak.
*  Türkiye’de uzun zaman çok satanlar listesinde yer alan kitapların yazarı Adam Fawer bir söyleşi ve ardından imza saatiyle Türkiye’den okurlarıyla ilk kez buluştu.
*  Amerikalı yazar Anne Chamberlin 7 Kasım 2009 Cumartesi günü okurlarıyla söyleşide bulunacak.
*  Fuar’ın Amerikalı bir diğer konuğu ise yazar-senarist Richard Price. Senarist Richard Price da 7 Kasım 2009 Cumartesi günü bir panelde konuşmacı olarak yer alacak.
*  Mısır’da kadın hareketiyle ilgili önemli çalışmalar yapan ve muhalif kişiliğiyle tanınan Naw-al El Saadawi 1 Kasım 2009 Pazar günü fuarda olacak. Fransa’da yaşayan yazar Olivier Rolin diğer isimler arasında.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!