Türkiye müteahhitlikte dünya ikincisi

Güncelleme Tarihi:

Türkiye müteahhitlikte dünya ikincisi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 2009 12:42

Dünyanın En Büyük 225 Uluslararası Müteahhidi” listesinde geçtiğimiz yıl 23 olan Türk müteahhitlik firması sayısı bu yıl 31’e yükseldi. Böylece Türkiye bu sayı ile dünyada Çin’den sonra ikinci sırada yer aldı.

Haberin Devamı

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, yaptığı yazılı açıklamada, “Dünyanın En Büyük 225 Uluslararası Müteahhidi” listesini açıklayarak, değerlendirmede bulundu. Eren, Türk firmalarının bu başarısında, yabancı rakiplerin önemli bir bölümünün kendi iç pazarlarına çekilmelerinin de büyük rol oynadığını ifade etti. Eren, “Böylelikle, kriz döneminde yurt dışındaki iş fırsatlarının çoğalacağını ve bunlardan en geniş ölçüde yararlanmak için müteahhitlerin rekabet gücünü azaltan sorunların çözümüne öncelik verilmesi gerektiğini sıklıkla gündeme getirmiş olan Türkiye Müteahhitler Birliği’nin öngörüleri bir kez daha doğrulanmış oldu” dedi.

Türk inşaat sektörünü etkisi altına almış olan küresel krizin en az hasarla atlatılması ve yurt dışında diğer ülkelerin kaynaklarıyla finanse edilen projelerde Türk vatandaşlarına daha fazla iş yaratılması için yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinin çok önemli bir fırsat penceresi olmaya devam ettiğini belirten Eren, “Bu nedenle, müteahhitlerimizin Teminat Mektubu konusunda karşılaştıkları güçlüklerin bertaraf edilmesi ve istihdam üzerindeki aşırı yüklerin azaltılması başta olmak üzere, rekabet güçlerini sınırlayan sorunlara çözüm üretilmesi, içinde bulunduğumuz dönemde ekonomi yönetiminin gündeminde öncelikle yer alması gereken konulardır” dedi.

SIRALAMADA ABD GEÇİLDİ

Eren, açıklamasına şöyle devam etti:

“Tanınmış uluslararası inşaat sektörü dergisi “Engineering News Record” (ENR) tarafından her yıl dünyanın en büyük ilk 225 uluslararası müteahhitlik firmasını belirlemek üzere kıyaslamalı bir araştırma yapılıyor. Bir önceki yılda yurt dışındaki işlerden elde edilen gelirin esas alındığı bu araştırmada, geçtiğimiz yıl ilk 225 arasında 23 Türk firmasının yer alırken, ENR tarafından 27 Ağustos 2009’da yayınlanan yeni listede ilk 225’e giren Türk firması sayısı 31’e yükseldi. Son yıllarda Türkiye ilk 225’e giren müteahhitlik firması sayısı itibariyle ABD ve Çin’den sonra üçüncü geliyordu. Bu yıl ABD’nin önüne geçmiş ve Çin’den sonra ikinciliğe yükselmiş olmamız bizi ayrıca mutlu etti.”

Haberin Devamı

ÜLKELER   İLK 225’E GİREN FİRMA SAYISI

Haberin Devamı

 

                                 2009     2008

 

Çin                           50       51

 

Türkiye                      31       23

 

İtalya                         26       22

 

ABD                       25       35

 

Japonya                    15       16

 

G.Kore                   13       11

 

İspanya                  11       11

 

Fransa                     5        5

 

İngiltere          5        4

 

Almanya            4        5

 

Diğer             40       42



 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!