İzmir'den Atina'ya direkt uçuş

Güncelleme Tarihi:

İzmirden Atinaya direkt uçuş
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 2009 15:12

EGE Denizi'nin iki yakasını bir araya getiren İzmir- Atina arası direk uçuşlar 18 yıl aradan sonra yeniden başladı. İzmir'den Atina'ya Sun Express tarafından gerçekleştirilen ilk uçuşa, belediye başkanları, meslek odalarının başkanları, sivil toplum örgütü temsilcileri, turizmciler ve medya temsilcileri katıldı. Eylül ayından itibaren THY ve Pegasus'un da seferleriyle, haftanın her günü İzmir- Atina arasında direk hava köprüsü kurulmuş olacak.

Haberin Devamı

İzmir'i merkez olarak seçmelerinin üçüncü yılını doldururken hayallerinden birinin de İzmir- Atina seferlerini gerçekleştirmek olduğunu belirten Sun Express Genel Müdürü Paul Schwaiger, “THY'nin yaklaşık 20 yıl önce sona eren seferlerinden sonra Ege'nin iki yakasında aktarmasız olarak uçan ilk şirket olmaktan dolayı son derece heyecanlıyım. Sun Express ailesi su sefer sayesinde Türkiye ve Yunanistan arasında büyüyen ilişkilere katkı sağlayabilmekten çok mutlu olacaktır” dedi.

İşte 18 yıl aradan sonra ilk uçuş / Foto-Galeri

Günlük uçuşlar konusunda güzel potansiyel bulunduğunu anlatan Schwaiger, “İzmir ve Ege Bölgesi'ni ziyaret etmek isteyen çok fazla Yunanlı, Yunanistan'ı ziyaret etmek isteyen çok fazla Türk turist var. Aynı zamanda denizin her iki yakasında da iş yapmak isteyen çok fazla iş adamı var. Bu uçuşlar ticari yönden de çok önemli. Bundan sonra Sabiha Gökçen ve Antalya'dan Atina, Selanik, Girit ve Heraklion uçuşları için gayret göstereceğiz. Aynı güzergahları İzmir için de düşünüyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Uçuşların iki ülke arasındaki anlaşmalar yüzünden yapılamadığını bu anlaşmaların yenilenmesi için iki yıl uğraşıldığını ancak sonuçta başarı elde edildiğini söyleyen Sun Express Genel Müdür Yardımcısı Hacı Say ise “Bir denizi paylaşan iki ülkeyiz, gitmemiz lazım. Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacık Genel Müdürlüğü'nün çalışmaları sonucunda izin alındı. İlk müracaat eden bizdik ve izni aldık seferlere bugün itibarıyla başlıyoruz. Her iki tarihin her bölümünde bir arada olmuş zaman zaman onlar burada zaman zaman biz orada yemeklerimiz geleneklerimiz bile aynı o yüzden bu iki toplumun birbirine kaynaşması açışından iyi olacak. Şu an haftada cumartesi ve Salı iki gün uçacağız, önümüzdeki dönemde bunu arttırmak için çalışma yapacağız” dedi.

İzmir- Atina arasındaki ilk uçuşu gerçekleştirene uçuş ekibinin pilotu Mustafa Yardımcısı ise büyük bir heyecan duyduğunu, Sun Express’in, bu seferin başlamasıyla İzmir’i hem Türkiye’nin hem de dünyanın çeşitli yerlerine bağlama iddiasını gerçekleştirme konusunda önemli bir adım attığını söyledi.

Haberin Devamı

DEMİRTAŞ: HATADAN DÖNÜLDÜ

/images/100/0x0/55ea75f1f018fbb8f881706c
İzmir ile Atina arasındaki uçuşların yeniden başlamasından dolayı duygulandığını dile getiren İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş ise büyük bir yanlıştan dönüldüğünü söyledi.

Demirtaş, “Sefer sırasında hostesler çay servisini bile yetiştiremeyecek çünkü iki yaka birbirine çok yakın. Bu kadar yakın bir nokta ile İzmir'in bağlantısını kesmek doğru değildi yanlıştan dönüldü. En yakın komşumuz, bin yıllarca beraber yaşadığımız Yunanlılarla tekrar havadan erişilebilir hale gelmek çok önemli. Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz, Pegasus ve THY'de seferlere başlayınca haftanın her günü Atina'ya erişebileceğiz. Potansiyel Girit ve Selanik vardır. Bunların değerlendirilmesi lazım. Atina'ya gittiğimizde Atina Hava Yolları ile temas kurup onların da adalar, Selanik ve Girit ile İzmir bağlantısı konusunda ne yapabileceğini konuşacağım” dedi.

Haberin Devamı

İzmir'in Türkiye’nin ikinci potansiyel kenti, Doğu Akdeniz’in yıldızı, en önemli kenti olduğunu söyleyen Demirtaş, “O nedenle Anadolu’yla bağlantısı çok önemli. Şu an 15 ille bağlantımız var İzmir’in Anadolu’nun her ili ile bağlantısı olmalıdır. Milano, Paris, Barselona, Moskova, Bürkeş, Bakü bizim için çok önemli. Bakü için girişimlerde bulunduk ancak izin alamadık. Bunların yanı sıra Tahran, Tel Aviv ve Kahire de ilk planda hava bağlantımız olması gereken kentler. İzmir artık havadan ulaşılamayan bir kent olmaktan çıktı” diye konuştu.

YUNANLI ATEŞE: ELİMİZDEN GELEN YARDIMI YAPACAĞIZ

Sun Express’in ilk seferine katılan yolculara iyi yolculuklar dilemek için İzmir Adnan Menderes Hava Limanı’na gelen Yunanistan’ın İzmir Başkonsolosluğu Ateşesi Georgios Petsotas ise konsolosluk olarak ellerinden gelen bütün yardımı yapmaya hazır olduklarını ifade etti.

Haberin Devamı

Petsotas, “Bu seferler hem İzmirliler hem de Yunanlılar için çok önemli bir başlangıç. Bu ticaret, turizm ve ardından gelecek ilişkiler açısından çok önemli gelişme. Atina’ya iş yapmak için bir işadamı işini gördükten sonra akşam kahvesini Alsancak’ta içebilecek. Önümüzdeki dönemde Yunanlı hava yolu şirketlerinin de bu güzergahta uçacaklarını düşünüyoruz. Yarım milyon Yunanlı turistin İzmir’e geleceğini düşünüyoruz bu kadar büyük bir pastada herkese pay var” dedi.

SUN EXPRESS İLK

Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün çalışmaları sonucunda İzmir ile Atina arasında seferler düzenlenmesi konusunda alınan izinin ardından ilk başvuruyu yapan Sun Express Salı ve Cumartesi karşılıklı tarifeli uçuşlara başladı. İzmir’den 12.15’te kalkacak olan uçak, kısa rotayı izlemesi halinde sadece 24 dakika sonra Atina semalarına ulaşırken saat 13.15’te Atina Havalanı'na inecek. Atina’dan 14.00’te kalkacak uçak ise 14.50’de İzmir’e ulaşacak.

Haberin Devamı

Biletler 49 Euro'dan başlayan fiyatlarla satılıyor. Sun Express yetkilileri iki ülke halkının da bilet satışlarına ilgi gösterdiğini belirtti. İzmirliler daha önce İstanbul üzerinden 3-4 saat süren aktarmalı yolculukla ulaştığı Atina'ya artık İzmir- İstanbul gibi bir saatte ulaşabilecek.

DİĞERLERİ SONBAHARDA

Türk Hava Yolları’nın 3 Eylül, Pegasus Hava Yolları’nın da 1 Ekim tarihinden itibaren tarifeli uçuşlara başlaması bekleniyor. Türk Hava Yolları 3 Eylül’den itibaren her hafta pazartesi, Perşembe ve Cumartesi günleri İzmir- Atina hattında seferler düzenleyecek. Atina’dan 20.20’de kalkan THY uçağı İzmir’e 21.00’de inecek. İzmir’den saat 06.00’da hareket edecek olan uçak, Atina’ya 07.00’de ulaşacak.

İZair- Pegasus ortaklığında 1 Ekim’de başlayacak İzmir- Atina hattında Pazartesi, Çarşamba ve Cuma günleri olmak üzere haftada üç gün karşılıklı seferler gerçekleştirecek. İzmir’den 08.35’te kalkacak uçak 09.30’da Atina’ya varacak. Atina’dan 10.10’da kalkacak uçak ise 11.00’de İzmir’e varacak.

KİMLER KATILDI

Sun Express’in İzmir - Atina arasındaki ilk uçuşu 180 kişilik bir kafileyle gerçekleşti. Uçuşa Muğla Valisi Orhan Altıparmak, İzmir Vali Yardımcısı Haluk Tunçsu, İzmir İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Abdülaziz Ediz, Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven, Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanı Necip Kalkan, EBSO eski Başkanı Tamer Taşkın, İzmir Ziraat Odası Başkanı Sedat Köse, Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Mehmet Gülaylar, çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi ve basın mensupları katıldı. İlk uçak 180 kişiyle kalktı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!